Háborús országból háborús országba – Kárpátaljára érkezett a Betlehemi Békeláng

2023. december 24. 14:09

Furcsa kényszerhelyzet: az orosz-ukrán háború kitörése óta a 18 évnél idősebb férfiak nem mehetnek haza, így szeretteik utaznak ki hozzájuk, hogy együtt tölthessék az ünnepeket.

2023. december 24. 14:09
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

„Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek” (Máté 5, 9)

Elhúzódó háború, magyartalanítási kísérletek, nyelvtörvény, válság, a magyar iskola igazgatójának kálváriája, Baloga-klán, zászló és himnusz tiltása, turul szobor eltávolítása – egy biztos: 

a kárpátaljai Munkács városának magyar közösségére finoman szólva rájárt a rúd az elmúlt esztendőben. 

A munkácsi magyarokat azonban nem abból a fából faragták, hogy csak úgy feladják, s megadják magukat az ukrán provokációnak. Töretlenül kitartanak, harcolnak jogaikért, összegyűlnek és közös eseményeket szerveznek. Nincs ez másként most, decemberben, advent és karácsony idején sem. Sőt... 

Lapunk megkereste Popovics Pált, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola pedagógusát, hogy megtudjuk, miként készülnek a karácsonyra a meghurcolt iskola diákjai, illetve – tágabban véve – a munkácsi magyar közösség. „Az utóbbi időben az iskolában, az igazgatóváltástól függetlenül sem állt meg az élet. Az ukrán vezetés ellenére is a tanáraink tették a dolgukat, csinálták, amit jónak láttak az osztályokon belül. Így minden kollégánk lelkesen készítette és készíti fel a diákokat a különböző karácsonyhoz kötődő alkalmakra” – fogalmaz lapunknak Popovics Pál.

A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola diákjai három felekezethez tartoznak, s ki-ki a saját gyülekezetének ünnepi műsoraiból veszi ki a részét. A református gyerekek például a Református Gyülekezet karácsonyi műsorát tervezik, 

míg a katolikusok betlehemes-játékkal készülnek, amit Szenteste, az éjféli vigília előtt fognak bemutatni.

A középiskolai tanár elárulja: a diákok ezen kívül tartanak még osztálykarácsonyokat is, és a szülőknek is készülnek némi műsorral.

Mi, tanárok is hangolódunk természetesen – ki szervezőként, ki résztvevőként. Aki lelkiekben is fel szeretne készülni a karácsonyra, annak is megvan rá a lehetősége” – mondja a pedagógus.

Popovics Pál kiemeli: a munkácsi magyarság megkapta a Mikulás és karácsony ünnepe közötti időszakban a lehető legnagyobb ajándékot – azt a bírósági döntést, amellyel visszahelyezték a II. Rákóczi Ferenc Középiskola magyar igazgatóját. 

Ezzel tulajdonképpen visszakaptuk az iskolánkat is” 

– jegyzi meg lelkesen.

Munkácsi Magyarok Karácsonya

A munkácsi magyar közösségnek már hosszú ideje van egy nagyon szép karácsonyi alkalma: ez a Munkácsi Magyarok Karácsonya, ahol a helyi magyar közösség különböző egyesületei és intézményei együtt ünnepelnek, s egy szép műsorral ajándékozzák meg az itt élőket” – meséli a pedagógus.

Hozzáteszi: amíg nem volt háború, addig a karácsonykor hazaérkezőknek is volt egy találkozási lehetősége a helyben élőkkel. Mint Popovics Pál fogalmaz: ez mindig nagyon szép volt. „Ám sajnos a háború kitörése óta nem jöhetnek haza a tizennyolc évnél időseb férfiak. 

Azok a diákok és családapák, akik Magyarországra menekültek a sorozás elől, sajnos nem tudnak velünk ünnepelni. 

Most egy olyan furcsa helyzet állt elő, hogy míg évtizedeken keresztül a karácsonyi ünnepekre hazajöttek a kint dolgozó és tanuló fiatalok és idősebbek, addig most az itthon maradt családtagok mennek hozzájuk, hogy együtt lehessenek karácsonykor” – magyarázza.

Betlehemi Békeláng

Popovics Pál elmeséli, hogy a cserkészek is készülnek az ünnepekre, a Munkácsi Cserkészcsapat tagjai minden évben kézműves-foglalkozást tartanak, ahol mézeskalácsokat készítenek, amelyeket a Munkácsi Magyarok Karácsonyán részvevőknek ajándékoznak. „Szintén hagyományos rendezvénye a cserkészeknek, hogy Salánkon átadják a Betlehemi Békelángot. A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség központi lángátadó ünnepségére az idei évben 2023.december 17-én került sor salánki görög katolikus templomban” – magyarázza a pedagógus.

Bár idén az Izrael és a Hamász között dúló háború miatt felmerült annak lehetősége, hogy nem érkezik Betlehemből békeláng a világ számos pontjára, végül Budapestre és onnan a határon túli magyar területekre – így Erdélybe, Felvidékre és Kárpátaljára – is eljutott a béke lángja. 

A hagyományoknak megfelelően tehát idén is szerencsésen megérkezett hát Kárpátaljára a Betlehemi Békeláng, amelyet a három történelmi egyház évről-évre felváltva fogad. 

A Kárpátaljai Magyar Cserkészek Szövetsége által szervezett lángfogadó és átadó ünnepségre idén is a Salánki Görögkatolikus Egyházközség templomában került sor. A salánki egyházközség hívei mellett a rendezvényen részt vettek a helyi önkormányzat és a történelmi egyházak képviselői, a magyar külképviselet munkatársai, illetve a munkácsi, beregszászi, benei, rákosi, újlaki és csapi cserkészek is. 

A lángot a Csapi 3-as Számú Gróf Széchenyi István Cserkészcsapat őrizte és hozta el Budapestről Kárpátaljára. Popovics Pál – aki a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke is egyben – beszédében kiemelte, hogy a láng idén is hosszú utat tett meg, 

hiszen egy háborúban álló országból egy másik háborúban álló országba kellett eljutnia. 

A betlehemi láng olyan helyről érkezett, amely valamikor a béke szigete volt” – emelte ki Demkó Ferenc, a munkácsi görögkatolikus egyházmegye püspöki helynöke, majd hozzátette: „ezt a békelángot most nekünk kell őriznünk”. 

A betlehemi csillag azt az üzenetet hozta a világunkba, hogy elérkezett a világosság ideje” – fogalmazott Balogh Attila, a salánki református gyülekezet lelkipásztora. Az ünnepi lángfogadó és átadó ünnepség végén a jelenlévők átvették a Betlehemből érkezett lángot és hazavihették otthonaikba, hogy fénye világosságot hozzon családjaik életébe.

Betlehemi Békeláng

Idén 35 éve, hogy világszerte a cserkészek végzik a Betlehemi Békeláng elosztását. A Békelángot a betlehemi barlangkápolna gyertyájáról gyújtja meg minden évben egy felső-ausztriai gyermek, ott, ahol a hagyomány szerint a karácsonyi kisded született. Onnan repülővel jut el a Láng Ausztriába, ahonnan a cserkészek segítségével terjed el az egész világon.

A cserkészek idén is hazavitték lakóhelyeikre a Lángot, mely most már egész Kárpátalján világít, s várja a karácsonyt, hogy mindenkihez eljuthasson, s felébressze a szívekben azt a fényt, meleget és örömet, amit a földre lépő Isten Fia hozott el nekünk.

Nyugalom Munkácson

A tanár megjegyzi: mostanra hála Istennek alábbhagytak atrocitások Munkácson. 

Eddig – főként politikai okok miatt – a városvezetés volt az, amely erősen jelét adta annak, 

hogy mi az ő szemükben nem vagyunk egyenrangú polgárai Munkácsnak. 

A turulmadár levétele, a magyar iskola körüli akciózások, az igazgatóleváltás, és a hozzánk nem kötődő – sőt, velünk szemben álló igazgató kinevezése – mind-mind olyan lépések, amelyek bántóak voltak ugyan, de a magyar embereket és közösségeket tettlegesen Istennek hála nem bántották” – mondja Popovics Pál.

Nyitókép: A Békeláng fogadása Kárpátalján tavaly, fotó: Kiszo 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!