Így készül az energia megtakarítására a Magyar Állami Operaház

2022. szeptember 08. 15:25

Előadások törlése, home office, gépészeti korszerűsítés, új napelempark: a Magyar Állami Operaház intézményei is készülnek az energiatakarékos működésre.

2022. szeptember 08. 15:25
null

A drasztikusan emelkedő energiaköltségek a Magyar Állami Operaházat is érintik. Megkeresésünkre az intézmény az alábbiakat közölte csütörtök folyamán.

„A Magyar Állami Operaház legnagyobb költségcsökkentő intézkedése az Eiffel Műhelyház 130 felnőtt előadásának törlése volt, a rezsiköltségek mellett a kortárs előadásoknál kifejezetten borsos szerzői jogi költségek és – fájdalom – művészeink bérköltsége, fellépti díja rovására is képez megtakarítást” – közölték. Az intézmény emellett augusztus végén

bevezette az irodai adminisztráció körében a heti egy nap kötelező otthoni munkavégzést

(home office), annak érdekében, hogy épületeit részben tehermentesítse. Egy sűrű évad, működő színpad és vezetett épülettúrák mellett ugyanakkor szerintük a teljes lekapcsolás nem megvalósítható, ezt a tűzvédelmi, biztonságtechnikai, IT, vagyis a tágan értelmezett épületgépészeti és -villamossági rendszerek működése sem teszi teljesen lehetővé.

Mint részletezték: az épületeiken belül az általános világítások a műszakilag és munkavédelmileg szükséges minimális szinten működnek, ez alól csak a gyártóműhelyek, próbatermek, színpadok képeznek kivételt. Hasonló elvet követve a hűtés, majd a fűtés és légtechnika is csak a nagyon indokolt, állandó tartózkodású helyiségekben működik. Az OPERA a teljes színpadi világításra LED-es világítótesteket alkalmaz, egyedül az Operaház bizonyos közönségforgalmi területein maradtak Wolfram-szálas izzók. A hatásvilágítási lámpák 90%-a is LED-es, ami sokkal kisebb energiafelhasználást eredményez.

Az Operaházban a felújítás során a leghatékonyabb gázkazánokat szerelték be,

a teljes elektromos és gépészeti rendszert pedig ugyancsak a legkorszerűbb módon alakították ki, amennyire azt a műemléki épület korlátozásai lehetővé tették. Itt napelemek, hőszivattyúk vagy egyéb alternatív megoldás a műemléki jelleg és a belvárosi környezett miatt nem jöhetett szóba, a hűtőgépek és légkezelők vezérlésének optimalizálásával azonban lehetséges a költségek további csökkentése. Ugyanez igaz a 2021-ben átadott az Eiffel Műhelyházra, az OPERA kőbányai multifunkcionális kiszolgáló és háttérbázisára is.

Az említett komplexumban a fűtés távhővel működik, aminek az árváltozása egyelőre nem ismert, kiváltására lehetőség nincs, a helyiségekbe a hűtés és fűtés hőfokainak módosításával lehet a költségeket megfogni. Az Eiffel főépületével szomszédos egykori Forgóvázcsarnokban, ahol a dalszínház díszletraktára, az OPERA depó jön létre, már zajlik az épült tetejére tervezett 12 ezer m2-es napelempark kivitelezésének közbeszerzési eljárása, amely sikeres szerződéskötés esetén várhatóan kora tavasszal készül el.

Ez a kis erőmű képes lesz a felét lefedni az Eiffel Műhelyház elektromos igényének.

Az Erkel Színház március óta túlnyomórészt befogadott előadásokat fogad, emiatt csökkentett módban üzemel, és előadásnapok kivételével a továbbiakban is a műszakilag szükséges minimális működés fenntartására törekszünk. Egy jövőbeli felújítás esetén itt is mindenképpen megfontolásra érdemes lesz egy napelempark telepítése, amire a hatalmas tetőfelület alkalmat is adhat.

Az energiatudatos működés tervezésében nagy segítséget jelent az évadterv és próbarend. Ezek nyomán az épületfelügyeleti rendszerek segítenek a megfelelő vezérlésében, és a tapasztalatok, vagyis a fogyasztások és felhasználások alapján látják majd, hogy a próbák és előadások figyelembevételével hol lehet még esetlegesen további csökkentéseket végrehajtani – közölte az intézmény.

 

Fotó: MTI

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. szeptember 08. 16:50
Az énekesek télen legfeljebb 18 decibellel áriázhatnak.
darázs
2022. szeptember 08. 16:26
a napelem telepítő őrületnek sincs semmi értelme, átverés az egész nyilvánvaló hogy ha lenne értelme akkor a nagy energiatermelő cégek megoldanák a nyereség reményében és nem bíznák minden kóklerre hogy több millióért váltsa ki a tízezres villanyszámláját egy kiszámíthatatlan energia forrással
minekkellregisztralni
2022. szeptember 08. 16:26
Ursulát ki kell baszni.
darázs
2022. szeptember 08. 16:21
őröltség és semmi értelme inkább utcára kéne menni és felakasztani azokat a politikusokat akik csak azon dolgoznak hogy dráguljon az energia és álljon a morállófasz a Fidesztől többet vártam HUXIT
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!