A Costes Downtowné az ötödik hazai Michelin-csillag

2016. március 09. 18:37

Bár még csak fél éve nyitott, máris Michelin-csillagot kapott a Costes Downtown. A tulajdonosok és a séfek nem számítottak a díjra, de nagyon örülnek neki, hogy máris kiérdemelték az elismerést, amivel övék lett Budapest ötödik Michelin-csillaga. Bib Gourmand-díjat idén a Laci!Konyha és a Petrus étterem kapott.

2016. március 09. 18:37

Újabb budapesti étterem, a Vigyázó Ferenc utcai Costes Downtown kapott Michelin-csillagot, ezzel Budapesten már öt ilyen vendéglátóhely van. A Costes Downtown tavaly júniusban nyitott meg a Vigyázó Ferenc utcai Prestige Hotel Budapest épületében és már a legnagyobb hazai étteremkalauz, a Dining Guide versenyén is a legjobbak közé sorolták. Az étterem séfje Tischler Petra és Tiago Sabarigo – közölte az étterem kommunikációjával foglalkozó cég szerdán. Korábban a Mandiner.bor is járt az étteremben.

Az új Michelin-csillaggal kapcsolatban megszólalt Gerendai Károly, a két Costes étterem társtulajdonosa is, aki elmondta: „Izgalommal vártuk a Michelin Kalauz megjelenését, de legfőképp azért, hogy a séfváltás miatt a Ráday utcai Costesszel minden rendben lesz-e. Arra nem is gondoltunk, hogy a Costes Downtown miatt is örülni fogunk.” 

Az összegzés szerint a Costesek társtulajdonosa büszke arra, hogy Tischler Petra és Tiago Sabarigo mellett a Costesnek első Michelin-csillagot szerző és mindkét étterem szakmai irányítását továbbra is segítő Miguel Vieira utóda, Palágyi Eszter is kiérdemelte a Michelin csillagot. Palágyi Esztert a Dining Guide versenyén Az év séfje díjjal jutalmazták.

A Costes Downtown csapata

Tényleg nem kötöttünk kompromisszumot

A Dining Guide magazinnak Gerendai hozzátette: „A Costesből sokat tanultunk arról, mire kell figyelni a csapatösszeállításkor, s mire a minőség tekintetében. A Downtown-nál már csak egy kis lazaságot tettünk mellé, mert úgy láttam az utóbbi időben, hogy a Michelin ellenőrök is már kezdenek kicsit elkanyarodni a nagyon kötött fine dining-tól. S úgy látszik, ez most eredményre vezetett náluk. Extra titok nincs. Talán még annyi, hogy a szlogenünket mi valóban komolyan vesszük, s tényleg nem kötünk kompromisszumot semmilyen tekintetben. Ezt nagyon fontosnak tartom.”

A gasztromagazinnak Tischler Petra is nyilatkozott: „Mindenképp volt bennünk az elmúlt napokban egy várakozás. Ha most arra kell válaszolnom, hogy esetleg gondoltunk-e rá, azt mondom, inkább csak vágytunk. De az idő rövidsége miatt még a vágy is valóban irreális volt, hiszen csak fél éve nyitott az étterem. Mi arra gondoltunk, hogyha mindent így folytatunk tovább, akkor majd talán pár év múlva. A hírtől természetesen mindennek fényében megdöbbentünk. Elsírtuk magunkat, hiszen ez az egyik legpozitívabb visszacsatolás a vezetőségnek és nekünk is. (...)

Most készítek valami meglepetést a többieknek, s bemegyek az étterembe ünnepelni. Muszáj egymás vállára borulnunk egy kicsit.”

Öt csillag, két Bib Gourmand-díj, és huszonkét ajánlott étterem

Az első Michelin-csillagot 2010-ben a Ráday utcai Costes étterem érdemelte ki, a következő évben a Vörösmarty téri Onyx, 2014-ben a belvárosi Borkonyha, tavaly a XII. kerületben található Tanti került a listára.

A Dining Guide tudósításából az is kiderül, hogy idén két étterem kapott Bib Gourmand jelölést: a díjat megőrizte a Laci!Konyha étterem, amely tavaly is megkapta a díjat, és a tavaly az ajánlott éttermek között szereplő Petrus étterem kapta meg a díjat. A 2015-ben Bib Gourmand díjas Déryné idén az ajánlott éttermek közé került.

Az ajánlott éttermek listája a következő: 21, Alabárdos, Arany Kaviár, Aranyszarvas, Aszú, Babel, Baltazár, Baraka, Bock Bisztró, Csalogány 26, Déryné, Fausto’s, KNRDY, Lou Lou, MÁK, Nobu, Pesti Disznó, Pierrot, Salon, Tigris, ZONA, Vendéglő a KisBíróhoz.

A Michelin Kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. A híres csillagokat névtelen ellenőrök ajánlása alapján osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan szemügyre veszik az étterem konyháját, edényeit, evőeszközeit, poharait és a mellékhelyiségeket is.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. április 18. 01:17
Abban bízunk, amit otthon főzünk. Ezer csillagos vendéglő sem érdekel. A kis "Nádasban" olyan birkapöri van, hogy ott még a csillagosztók is megnyalnák mind a tíz ujjukat utána! Semmi faggyú, fél adaggal degeszre eheti magát az ember. Igaz, nehéz bejutni, mert állandóan tele van. Nem láttam rajta csillagot, a tulajdonos hölgy kedvessége pótolja ! Jókat nevetek azon, amikor valami kulimászért tízezreket fizetnek a sznobok. Budapesten meg csak a Gundel!
Knerten
2016. május 25. 17:37
Van az előbbi is, csak az nem kap csillagot. Biztos, mert nincs jól kommunikálva, túlságosan leköti őket a főzés.
nicknamenick
2016. március 10. 18:16
azért a magyar nyelvet is érdemes lenne csak ésszel védeni... már miért ne lehetne egy nemzetközi célközönségnek szóló nemzetközi stílusú és színvonalú étteremnek idegennyelvű fantázianevet adni?! talán a Volkswagen-t is le kéne idehaza fordítani Népautónak, csak hogy mindenki megnyugodjon? esetleg a málnát se hívjuk málnának, a narancsot se narancsnak? (...csak mert ugye jövevényszavak)
Vasvirág
2016. március 10. 18:13
"Costes Downtown" "...kérdezném, hogy száz év múlva ki tud majd itt magyarul? " (Cseh Tamás)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!