Egyetlen magyarként szerepel ezen a menő listán a Világevő bloggere
Jókuti András, a világevőként ismert újságíró, blogger és étteremtulajdonos szerepel az OAD, a világ leghasznosabb éttermi toplistájának a legértékesebb értékelői között.
Bár még csak fél éve nyitott, máris Michelin-csillagot kapott a Costes Downtown. A tulajdonosok és a séfek nem számítottak a díjra, de nagyon örülnek neki, hogy máris kiérdemelték az elismerést, amivel övék lett Budapest ötödik Michelin-csillaga. Bib Gourmand-díjat idén a Laci!Konyha és a Petrus étterem kapott.
Újabb budapesti étterem, a Vigyázó Ferenc utcai Costes Downtown kapott Michelin-csillagot, ezzel Budapesten már öt ilyen vendéglátóhely van. A Costes Downtown tavaly júniusban nyitott meg a Vigyázó Ferenc utcai Prestige Hotel Budapest épületében és már a legnagyobb hazai étteremkalauz, a Dining Guide versenyén is a legjobbak közé sorolták. Az étterem séfje Tischler Petra és Tiago Sabarigo – közölte az étterem kommunikációjával foglalkozó cég szerdán. Korábban a Mandiner.bor is járt az étteremben.
Az új Michelin-csillaggal kapcsolatban megszólalt Gerendai Károly, a két Costes étterem társtulajdonosa is, aki elmondta: „Izgalommal vártuk a Michelin Kalauz megjelenését, de legfőképp azért, hogy a séfváltás miatt a Ráday utcai Costesszel minden rendben lesz-e. Arra nem is gondoltunk, hogy a Costes Downtown miatt is örülni fogunk.”
Az összegzés szerint a Costesek társtulajdonosa büszke arra, hogy Tischler Petra és Tiago Sabarigo mellett a Costesnek első Michelin-csillagot szerző és mindkét étterem szakmai irányítását továbbra is segítő Miguel Vieira utóda, Palágyi Eszter is kiérdemelte a Michelin csillagot. Palágyi Esztert a Dining Guide versenyén Az év séfje díjjal jutalmazták.
A Costes Downtown csapata
Tényleg nem kötöttünk kompromisszumot
A Dining Guide magazinnak Gerendai hozzátette: „A Costesből sokat tanultunk arról, mire kell figyelni a csapatösszeállításkor, s mire a minőség tekintetében. A Downtown-nál már csak egy kis lazaságot tettünk mellé, mert úgy láttam az utóbbi időben, hogy a Michelin ellenőrök is már kezdenek kicsit elkanyarodni a nagyon kötött fine dining-tól. S úgy látszik, ez most eredményre vezetett náluk. Extra titok nincs. Talán még annyi, hogy a szlogenünket mi valóban komolyan vesszük, s tényleg nem kötünk kompromisszumot semmilyen tekintetben. Ezt nagyon fontosnak tartom.”
A gasztromagazinnak Tischler Petra is nyilatkozott: „Mindenképp volt bennünk az elmúlt napokban egy várakozás. Ha most arra kell válaszolnom, hogy esetleg gondoltunk-e rá, azt mondom, inkább csak vágytunk. De az idő rövidsége miatt még a vágy is valóban irreális volt, hiszen csak fél éve nyitott az étterem. Mi arra gondoltunk, hogyha mindent így folytatunk tovább, akkor majd talán pár év múlva. A hírtől természetesen mindennek fényében megdöbbentünk. Elsírtuk magunkat, hiszen ez az egyik legpozitívabb visszacsatolás a vezetőségnek és nekünk is. (...)
Most készítek valami meglepetést a többieknek, s bemegyek az étterembe ünnepelni. Muszáj egymás vállára borulnunk egy kicsit.”
Öt csillag, két Bib Gourmand-díj, és huszonkét ajánlott étterem
Az első Michelin-csillagot 2010-ben a Ráday utcai Costes étterem érdemelte ki, a következő évben a Vörösmarty téri Onyx, 2014-ben a belvárosi Borkonyha, tavaly a XII. kerületben található Tanti került a listára.
A Dining Guide tudósításából az is kiderül, hogy idén két étterem kapott Bib Gourmand jelölést: a díjat megőrizte a Laci!Konyha étterem, amely tavaly is megkapta a díjat, és a tavaly az ajánlott éttermek között szereplő Petrus étterem kapta meg a díjat. A 2015-ben Bib Gourmand díjas Déryné idén az ajánlott éttermek közé került.
Az ajánlott éttermek listája a következő: 21, Alabárdos, Arany Kaviár, Aranyszarvas, Aszú, Babel, Baltazár, Baraka, Bock Bisztró, Csalogány 26, Déryné, Fausto’s, KNRDY, Lou Lou, MÁK, Nobu, Pesti Disznó, Pierrot, Salon, Tigris, ZONA, Vendéglő a KisBíróhoz.
A Michelin Kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. A híres csillagokat névtelen ellenőrök ajánlása alapján osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan szemügyre veszik az étterem konyháját, edényeit, evőeszközeit, poharait és a mellékhelyiségeket is.