„Vesszenek a propagandisták!” – tettlegességig fajult Magyar Péter hergelése (VIDEÓ)

Magyar Péter Kaposváron tartott lakossági fórumot, kérdeztük volna, ám válaszok helyett csak gyűlöletet és lökdösődést kaptunk. Riportunk.

Az Ozone Network Egyenlítő című műsorának vendége volt Kovács Antal sommelier, a Pinceáron.hu tulajdonosa, aki rengeteg dologról beszél: szakmai múltjáról, a sommelier-k munkaköréről, a technológiai és a kézműves borok közti különbségről.
Kovács Antal sommelier volt a vendége az Ozone Network közel egyórás Egyenlítő című műsorának. A Pinceáron.hu tulajdonosa rengeteg dologról beszélt, a legtöbbet a kézműves és a technológiai bor közti különbségről kérdezte a műsorvezető.
A technológiai bor Kovács Antal elmondása szerint úgy készül, hogy a termelő felméri a piaci igényeket: milyen színű, illatú, ízű bort vár a fogyasztó egy-egy szőlőfajtára, és annak borára lebontva, és ennek megfelelően gyártja le a bort. „Ez úgy lehetséges, hogy napjainkra több mint háromezer, egyébként engedélyezett adalékanyagot adhat a termelő a borához annak érdekében, hogy a bor piacos legyen. Szín, aroma, ízfokozók, fajélesztő, stabilizálószerek, más növényekből kivont tanninok, gumiarábikum, E-anyagok, festékek. Csomó olyan dolog kerül bele a borba, ami eredetileg nem volt benne a szőlőben” – fogalmazott Kovács Antal a műsorban.
Ma a világban és itthon is a forgalomba hozott borok legalább 99 százaléka technológiai bor, így Kovács Antal, aki szerint ennek oka az, hogy ezek a borok könnyen eladhatóak, hiszen megfelelnek a közízlésnek: könnyen felismerhető ízeket, színeket, illatokat varázsolnak beléjük a termelők. „Olyan bort kínálnak a fogyasztónak, amin nem kell gondolkodni. Ha rá van írva a hátcímkére, hogy ennek a bornak az aromája a feketeribizlire emlékeztet, akkor beleszagolva árad belőle a feketeribizli” – mondta Kovács Antal, aki szerint a technológiai borok alternatívái »a borok«, vagyis a csak szőlőből készült, általa kézművesnek nevezett borok.
A kézműves bor nem más, mint tisztán, szőlőből, mindenféle adalékanyagtól mentesen világra segített bor Kovács Antal szerint. Ezeket a borokat nem a piaci igények határozzák meg, hanem fordítva: ezek ízlést formálnak és igényt teremtenek. „Az ilyen bor nem úgy születik, hogy a fogyasztó mondjuk a cabernet sauvignontól azt várja, hogy feketeribizli illata legyen, ezért azt beleteszik. Itt a stílust a termőhely, a talaj, a klíma, az időjárási viszonyok, a napsütéses órák száma, a csapadék mennyisége és eloszlása, a termőhely kitettsége határozza meg, a borász pedig alárendeli magát a természet akaratának, és annak az évnek a terméséből olyan bort hoz világra manipulálás nélkül, ami annak az évjáratnak a megismételhetetlen lenyomata lesz” – így a sommelier.