József Attilának mennie kell a Kossuth térről

2011. október 19. 10:48

A Kossuth-szobron kívül Károlyi Mihály és József Attila szobra is elkerül a Kossuth térről - írja a Népszabadság.

2011. október 19. 10:48

L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke a Népszabadságnak elmondta: a Kossuth-szobron kívül Károlyi Mihály és József Attila szobra is elkerül a Kossuth térről. Ez következik abból a parlamenti határozatból, amely rendelkezik a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatának visszaállításáról.

Arra a kérdésre, mi lesz a téren álló Kossuth Lajos-, Károlyi Mihály- és József Attila-szoborral, L. Simon, a Kossuth tér rekonstrukcióját elrendelő országgyűlési határozat egyik előterjesztője azt válaszolta, ezeknek más méltó helyet kell találni a fővárosban - vagy vidéken. A Kossuth tér átépítésére a 2012-es költségvetésben 2,5 milliárd forintot különítettek el. Ha az 1944-es állapot a cél, akkor Károlyi Mihály szobrát Tisza Istváné, Kossuth Lajosét a Batthyány-kormányé, József Attiláét Andrássy Gyula miniszterelnöké válthatja fel.
 
Dombóváron egyre erősödik a tiltakozás az ellen, hogy a korábban a településre szállított Batthyány-kormányról készített alkotás visszakerüljön Budapestre. Patay Vilmos, a város fideszes országgyűlési képviselője jelezte Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztosnak, hogy a város lakóinak többsége érezhetően ellenzi a szobrok eltávolítását, ezért ő sem tehet mást. A képviselő maga is megszavazta, hogy a Kossuth tér nyerje vissza a háború előtti arcát, ám úgy látja, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha a szobrok másolatát állítanák fel a fővárosban.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!