A németek napokon belül választanak – mi pedig már most szólunk: nagyon fájdalmas lesz a csattanás

2024. augusztus 27. 05:33

Erfurtban és Drezdában fog elvérezni a választók egy jelentős részének semmibevételére építő német politikai rendszer – s ennek mindannyian csak örülhetünk.

2024. augusztus 27. 05:33
Németországban megerősítették a solingeni késes támadás fő gyanúsítottjának elfogását
Kohán Mátyás

Nyitókép: Christoph Reichwein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Hajszálon múlott, hogy a kolozsvári Claudiopolis IC így is megdöbbentő kisiklása nem fulladt tragédiába; a szombathelyi IC vészféke és a mozdonyvezető lélekjelenléte megmentette a helyzetet. A vasúti összeomlás képeit elnézve így is világos mindenkinek:

Magyarország közösségi közlekedése taktikai szintű problémákkal küzd, melyeken dolgozni kell.

Attól tartok, hogy a német politikai rendszer nem lesz ilyen szerencsés. A Solingenben német vérben tocsogó kés szimbolikus: bizonyos Issa Al H. elutasított szír menedékkérő aprócska fegyvere pars pro toto az a nagy kés, amibe a német politika rohan fékét veszítve. A kés és Németország jelen állás szerint szeptember elsején fognak találkozni, egyrészt Erfurtban, másrészt Drezdában, a türingiai és a szászországi Landtag-választásokon. Németország stratégiai szintű problémákkal küzd, melyeken dolgozni kellene.

Bizonyos Issa Al H. elutasított szír menedékkérő egyes-egyedül az elmúlt kilenc év német politikájának teljes imbecilitása miatt késelhetett Solingenben.

Bizonyos Issa Al H. elutasított szír menedékkérő pontosan az a fajta probléma, amely nem létezne, ha az Európai Unió nem csinálta volna meg magának; és miután az Európai Unió politikai értelemben Németország folytatása más eszközökkel, Németország nyugodt lélekkel érezheti magáénak ezt a hibás európai döntést. Issa Al H. békés solingeniek késelgetése helyett ugyanis ma minden valószínűség szerint egy törökországi menekülttáborban rohadna érdemei szerint, ha az Európai Unió menekültügyi rendszere úgy működne, ahogy kellene neki:

Issa Al H. megérkezik a bolgár határra, menedékjogért folyamodik, kérelme elbírálásáig nem lép az EU területére, elutasítják, aztán herzlichen Glückwunsch.

De nem ez történik. Az történik, hogy Issa Al H. megérkezik a bolgár határra, menedékjogért folyamodik, ezzel jogot formál az EU területére lépni, meg sem áll Németországig, ott megint menedékjogért folyamodik, elutasítják, nem találják meg, aztán hagyják az egész ügyet, majd lesz valahogy. És Issa Al H. nevével akkor találkoznak a német hatóságok legközelebb, amikor már vérben tocsog a kése.

Agysejtekkel élő ember nem érti, hogy ennek így mi értelme van. Miféle érdeke fűződik Németországnak vagy az Európai Uniónak ahhoz, hogy Issa Al H. átléphesse az EU határát addig, amíg nem döntöttük el, kívánunk-e Issa Al H.-val együtt élni?

Issa Al H. nem lenne az európaiak problémája, ha Németország nem döntött volna habókos álmoralitásától vezérelve úgy, hogy az legyen.

Issa Al H.-t Rogán Antal felpingálhatná egy kék plakátra, annyira tökéletes reklám a magyar álláspont számára az uniós migrációs vitában: vagy megvárják a menedékkérők szépen a határon kívül, hogy elbírálják őket, vagy rendszeres időközönként becsúszik egy Issa Al H. Tessék választani.

És választani is fognak a németek, legalábbis Türingiában és Szászországban –

de olyat, hogy abba belereccsen a német választási rendszer.

A legfrissebb felmérések mindkét tartományban 30 százalék körülre várják az AfD-t, ami Szászországban egy nagyon szűk második hely, Türingiában egyértelmű első. Emellett még a migránsügyben hirtelen bekeményítő CDU-nak lesznek szép számai, 32, illetve 22 százalék; no meg Sahra Wagenknecht új, migrációellenes balos pártjának 13, illetve 18. Szászországban tehát 80, Türingiában 70 százalékos többség fog felállni azellen az ép ésszel fel nem fogható hazugság ellen, hogy bizonyos berlini kávéházak morálficamai miatt a német (értsd: európai) bevándorláspolitikának annak a csődtömegnek kell lennie, ami. Az AfD messze nem tökéletes; az AfD a szöges ellentettje egy egészséges, kormányképes pártnak. De az egyértelmű, hogy a szászországi és türingiai választópolgárok

nem az AfD-t kívánják karanténban látni, hanem azokat az észkombájnokat, akik a jelenlegi német politikát rájuk szabadították.

Németország minden létező értékelés szerint legrosszabb kormányának koalíciós pártjai Szászországban és Türingiában egyaránt 12-12 százalékra számíthatnak, illetve effektív értelemben 6-6-ra, mert a szociáldemokrata SDP-n kívül mindenki, a liberálisok és a Zöldek is repülni fognak ebből a két Landtagból. S innentől kezdve egy 6 százaléknyi mandátumot tudó fősodornak kell majd elszigetelnie a 40-45 százaléknyi lázadót.

Türingiában egy „szobatiszta” kormány összeeszkábálásához a legerősebb és a bronzérmes pártot kell majd kizárni a kormányalakításból, ehhez innen is jó szórakozást kívánok.

Erfurtban és Drezdában fog elvérezni a választók egy jelentős részének semmibevételére építő német politikai rendszer – s ennek mindannyian csak örülhetünk. Nem azért, mert az AfD-sek vagy Wagenknecht asszony csodás politikusok lennének. Hanem azért, mert európai demokratának nem lehet érdeke, hogy a gálya és a víz viszonyában egy évtizeden át a gálya legyen az úr.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 225 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laci DACH
2024. augusztus 28. 08:47
A migráns-problémát a CDU -vezette kormány inditotta - és az "asyltörvény" t 30 éve nem tudták módositani - tehát nem ennek a kormánynak a hibája. Az alaptörvényt kellene ehhez módositani. Ha a kelet német bundesland-okban az afd gyöz-el fog menni a maradék külföldi töke is - már 1 éve nem invesztált külföldi Thüringiában. Tehát nem lesz elég nagyhangúskodni..
SABOTAGE
2024. augusztus 28. 04:08
Ide figyelj te pedofideszes kamokrónikás!!!! 14 év kétharmad után sikerült ennyire lezüllrszteni a közösségi közlekedést, te meg azon szurkolsz hogy a németeknek szar legyen!!! Ilyen rohadt propagandista mocskokat rikán hordott a föld a hátán. Magyarországon az élelmiszer árak a legmagasabbak a jövedelmekhez képest európában!!! Az egésségügy romokban, milliárdosok száma még csak nő, de annál aggasztóbb, hogy azelszegényedő emberek száma mégjobban!!! Ezt értétek el ti mocskok!!!!!
Nimril
2024. augusztus 27. 21:38
Matyi, ezt megint nagyon odatetted! Gratulálok! Remélem, igazad lesz! Viszont a németeknél sosem lehet tudni....
v4nmeeg1p3psid
2024. augusztus 27. 20:52
Hát bizony a vármegyei statutum szerint – már mifelénk – a sok indorsata közt elvész a Liquidum est debitum, solvas ebatta Punctum. Itt sajnos már nem elég a vis inertiae, 'Cause silence isn't golden when I'm holding it inside. 我不要加冰,谢谢
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!