Íme Iszmail Hanije, akivel végeztek az izraeliek

2024. július 31. 22:19

Bemutatjuk az embert, aki mosolyogva imádkozni kezdett, amikor jöttek az első hírek az október 7-i brutális terrortámadásról.

2024. július 31. 22:19
Protest in Pakistan to condemn assassination of Hamas political chief Ismail Haniyeh

Nyitókép: Sabir Mazhar / AFP

Órákkal azután, hogy egy teheráni izraeli csapás megölte Iszmail Hanije Hamász-vezért, az interneten felbukkant egy videó, amelyen a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadását ünnepli. A videón Hanije több társával körülvéve mosolyog, majd lehajtja a fejét és térdre ereszkedve imádkozik.

De ki volt Iszmail Hanije?

A Hamász politikai szárnyának 62 éves vezetője, akit évtizedek óta az szervezet egyik legismertebb arcaként tartottak számon, egy teheráni légicsapásban vesztette életét. Bár még nem tisztázott, hogy a támadást Izrael hajtotta-e végre, Hanije halála jelentős csapást mért a Közel-Kelet egyik legfontosabb iszlamista szervezetére.

Ezt is ajánljuk a témában

Hanije halála komoly csapást jelent a Hamász számára, különösen a gázai háború súlyosbodása idején, és kérdéseket vet fel a militáns csoport és Izrael közötti jövőbeli tárgyalásokkal kapcsolatban is. 

Az utóbbi években Hanije Katarból irányította a Hamász politikai irodáját, de karrierje évtizedekre nyúlik vissza, szoros kapcsolatot ápolva a Hamász alapítójával, Sheikh Ahmed Yassinnal, és fontos szerepet játszva az első intifáda idején.

Hanije a palesztin hatóság miniszterelnöke lett 2006-ban, miután a Hamász győzelmet aratott a palesztin parlamenti választásokon, és 2017-ben a Hamász politikai irodájának vezetője lett. Az Egyesült Államok azonnal körözött terroristának nyilvánította, hogy megakadályozza hozzáférését a nemzetközi pénzügyi forrásokhoz. 

A 2023. október 7-i izraeli terület elleni támadás után Hanije kulcsfigurává vált a gázai háború befejezésére irányuló tárgyalásokban, ám többször is felelőssé tették a béketárgyalások kudarcáért és a túszok elengedésének megtagadásáért.

Hanije többször is kritikák kereszttüzébe került saját szervezetén belül, különösen Yahya Sinwar, a Hamász katonai vezetőjével való nézeteltérések miatt a tűzszüneti tárgyalások és a katonai stratégia kapcsán. Vezetői pozíciója ellenére néhány Hamász tag is bírálta, amiért tettei a diplomáciai szinten ellentmondásban álltak az Izrael és Hamász közötti háború valóságával. Áprilisban az izraeli rendőrség letartóztatta Hanije egyik nővérét, majd három fiát és négy unokáját izraeli légicsapásokban megölték.

Az összefoglaló videót angol nyelven itt nézheti meg:

 

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. augusztus 01. 07:50
Egy terrorvezér az életét vagy betonbunkerben éli,vagy kilép és lerakétázzák. Választhat.
Lami66
2024. augusztus 01. 05:38
Kíváncsian várom amikor szekszikitti rájön, hogy ide nemcsak kommentet, hanem cikket is tud majd írni, és elveszi a szerkesztök, cikkírók munkáját. Aztán a mandiner.hu egy kommentelhetó pornóoldal lesz.a
Zokni
2024. augusztus 01. 00:33
Ízisz:”…Z. counter-revolutionÍzisz 2024. július 31. 22:56 A zsidók árasztják el Európát migránsokkal…elég megnézni azt, hogy kik pénzelik az NGO-kat...” Egy káosz a hsz-a, meg a hülye zsidózása, de arra kiváncsi lennék, h mi a baj az NGO-kal? Pláne egy olyan rezsimben, mint a mienk, ahol a kormány mondja meg, hogy amit csinál azt bírálat nem érheti, ha éri, nem tudhat róla a közvélemény, ha meg mégis tud, akkor a kétharmad segítségével jogi/anyagi eszközökkel nyomja el azokat aki mégis bírálnának. (Vagy mindez együtt.)
rockercicc
2024. augusztus 01. 00:07
Jó, hogy megdöglött a geci. Előbb kellett volna, mondjuk mikor kiellette magából a retkes sivatagicigány kurvaanyja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!