Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Brüsszel, 2024: dafke nem Magyarországon rendezik az uniós külügyminiszterek találkozóját

2024. július 22. 22:11

Josep Borrell azt is kijelentette, hogy Zelenszkij béketervén kívül másról hallani sem akar az Európai Unió.

2024. július 22. 22:11

Nyitókép: John THYS / AFP

Az európai uniós tagországok külügyminisztereinek, valamint védelmi minisztereinek augusztus végi informális találkozóját Brüsszelben rendezik meg – jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn, a külügyminiszterek szokásos havi ülését követő sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a döntést „szimbolikus következménynek” szánja amiatt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hónap elején uniós partnereinek jóváhagyása nélkül utazott el Moszkvába,

ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett az ukrajnai helyzetről. Úgy fogalmazott: az Európai Unió minden tagországának joga van megválasztani külpolitikáját, azonban „lojálisan igazodnia kell a közös külpolitikai állásponthoz”.

Az orosz-ukrán háború megítélése

Josep Borrell leszögezte: az unió békét akar Ukrajnában, a tartós és igazságos békéhez azonban garantálni kell Ukrajna szuverenitását, és felelősségre kell vonni a háborús bűncselekmények elkövetőit. Kijelentette: az Ukrajna elleni orosz rakétatámadások, köztük a kijevi gyermekkórház elleni támadás azt bizonyítja, hogy Ukrajna légvédelmét meg kell erősíteni. Hozzátette, hogy az EU-tagországok többsége fontolgatja az Ukrajnának küldendő támogatások növelését e támadások visszaverése érdekében.

Kiemelte az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásokat, aláhúzva, hogy télen a helyzet vélhetően súlyosabbá válik, „ezért nem szabad addig várni”.

Leszögezte: a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által ismertetett béketerv „az egyetlen béketerv, amelyet Brüsszelben elfogadnak”,

ezzel együtt kijelentette, hogy „Oroszország az agresszor, Ukrajna pedig az áldozat, amely megvédi magát” – fogalmazott az uniós főképviselő, hozzátéve: „nem az EU, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnök folytat háborúpárti politikát”.

Hangoztatta azt is: az olyan béketerv, amely nem tartja tiszteletben Ukrajna szuverenitását és nem írja elő a háborús bűncselekményeket elkövetők felelősségre vonását, „csak Putyint szolgálja, és nem hoz igazi békét”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 338 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. július 23. 19:51
Borrell-hez képest Biden egy Nobel-díjas fizikus.
Palatin
2024. július 23. 18:52
Ez a háború akkor kezdödött, amikor Clinton, - Gorbatcsovnak tett "isten bizony"-igérete ellenére elkezdte rohamtempoban bövíteni a NATO-t kelet felé. Ezért a háborúért, - ami egyértelmüen amerikai célokért folyik, ukrán és orosz vérrel, és a hasznos idiótaként fungáló európai aszisztanciával -, egyértelmüen at USA a felelös. Az oroszok, - teljesen érthetöen -, egyszerüen nem türhetik, hogy Moszkva alá az amcsik atomfegyvereket telepítsenek. Az ukránok maguk keresték a bajt, amikor szövetkeztek az amcsikkat Oroszország ellen. Ugyanis Ukrajna Nato-ba való felvételével pontosan ez volt az USA szándéka. Ha az oroszok nem indítottak volna háborút, ma már atomrakéták irányulnának a Kreml-re 4-500 Km távolságból, ami az oroszok számára egy sakk-matt szituáció lenne. Az USA-t már a világon mindenhonnan, vagy kiutálták, így maradt nekik vadászterületként Európa, azért kavarják most ist a fekáliát. A gyáva európai vezetés ez ellen nem hogy védekezne, söt még támogatja a saját megnyomorítását.
Lajoss
2024. július 23. 18:01
Undorodnak az orbán-rezsimtől. Teljes joggal. 😥
csendbiztos-2
2024. július 23. 15:11
Mintha Hitlert, vagy Sztálin, vagy Mussolinit olvashattuk volna. [A legújabbkori demokrácia jegyében].
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!