Megünnepelték 1956-ot Brüsszelben, kiderült, hogy ideológiai nyomás fenyegeti a szabadságot Európában

2024. október 24. 08:40

Felhígítják a szabadság valódi jelentését a kontinensen uralomra törő ideológiai erők.

2024. október 24. 08:40
1956-os lyukas nemzeti lobogó Budapesten

Nyitókép: Fortepan 

 

Az MCC Brüsszel is megemlékezet az 1956-os magyar forradalom örökségéről. Az eseményen kiemelkedő személyiségek mondtak nagy hatású beszédeket, amelyek mindegyike a forradalom aktualitásáról és a mai Európa előtt álló kihívásokról szólt. 

Agnieszka Kollek, a brüsszeli MCC kulturális kapcsolatokért felelős vezetőjének nyitóbeszédében emlékeztetett arra, hogy a gyakran magától értetődőnek tekintett szabadság soha nem garantált. Figyelmeztette a hallgatóságot, hogy 

a szabadság áldozatot és éberséget igényel.

Dr. Kovács Tamás Iván magyar nagykövet köszöntőjében kiemelte a harcok idején kialakult szolidaritási kötelékek jelentőségét. Kiemelte Belgium 1956-os nagylelkűségét, amikor 6000 magyar menekültet fogadott be, amit Magyarország nem felejtett el. A nagykövet beszédében összekapcsolta 1956 történelmi küzdelmeit a jelenkori európai kérdésekkel. Hangsúlyozta, hogy a szabadság nem csak nemzeti ügy, hanem közös európai érték, amely túlmutat a határokon. A budapesti, berlini, poznańi, prágai és egyéb felkelések arra emlékeztetnek bennünket, hogy az emberek Közép- és Kelet-Európában hatalmas bátorsággal harcoltak az elnyomás ellen.

Megjegyezte azonban, hogy

a mai EU-ban a szabadságot ideológiai mozgalmak nyomása fenyegeti, amelyek azzal fenyegetnek, hogy elfedik a szabadság valódi jelentését.

Figyelmeztetett, hogy a szabadságot aktívan meg kell védeni, mert a szabadságért folytatott harc folyamatos.

Frank Füredi professzor, az MCC Brüsszel ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a magyar forradalom egy olyan pillanat volt, amikor egy egész nemzet, egységes céllal, együtt állt ki a szabadságért folytatott harcban. Ennek az eseménynek a tanulságai időtállóak, és emlékezni kell rájuk, és ápolni kell őket a kollektív emlékezetben, hogy megóvjuk őket a felejtéstől.

Füredi elmesélte saját tapasztalatait, amikor 1956 után emigráns gyermekként 1979-ben visszatért Magyarországra, és azt kellett tapasztalnia, hogy az emberek félnek beszélni a forradalomról. 1956 emlékét elfojtották, és akik beszélni mertek róla, megtorlást kockáztattak. Személyes története aláhúzta annak fontosságát, hogy ne csak a forradalom győzelmére emlékezzünk, hanem a szovjet uralom alatti elnyomás árára is. A mai Európára reflektálva Füredi arra figyelmeztetett, hogy

a szabadságot ismét megkérdőjelezik – nem idegen hatalmak, hanem a szabadság valódi jelentését felhígító ideológiai erők.

Úgy fogalmazott: „Egy olyan nép emlékét idézzük, amely minden nehézség ellenére kiállt az igazságért, és követelte a sorsának alakításához való jogot”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2024. október 24. 11:12
A háttérhatalmi maffiózók részéről a szabadság csak egy fedőszólam, a valóságban ők egy világrabszolga birodalmat építenek.
sexykitty-5000124
2024. október 24. 09:00
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­k­­­e­­l­d­ ­­­a­­ ­s­­z­­­e­­x­­­i­­ ­p­u­­­n­­­c­­i­­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
herden100
2024. október 24. 08:58 Szerkesztve
🇮🇱 m.youtube.com/watch?v=ToMZHIQKpLM mandiner.hu/kulfold/2024/10/kiszivargott-egy-amerikai-hirszerzesi-anyag-izrael-iran-ellen-tervezett-tamadasarol EBBŐL KI KELL MARADNUNK ! IZRAEL SÍRBA VISZI EURÓPÁT, HA HOZZÁJUK KÖTJÜK MAGUNKAT. AVAGY NEM VÁGJUK LE A CSÁKLYÁKAT AZ EURÓPA HAJÓRÓL: youtu.be/mtN1IiYXJOQ?si=iv8e8Qz9rRdP5Jus szentkoronaradio.com/blog/2024/10/15/szandekosan-lovik-fejbe-a-palesztin-gyerekeket-a-zsido-terroristak/ m.youtube.com/watch?v=svK9ghuRjfM&pp=ygUZdG9yb2N6a2FpIGzDoXN6bMOzIGl6cmFlbA%3D%3D ZSIDÓK! (Azon személyek. Akik magukat zsidónak élik meg.) A 1900 ÉVES VISSZASZORÍTOTTSÁGBÓL, KINŐTTETEK. NEM VAGYTOK MÁR GYERMEK-NÉP. FELNŐTTETEK.🤍 TELE VAN A ZSEBETEK FEGYVERREL. TI DÖNTITEK EL, HOGY MI LESZ. EURÓPA MÁR NEM SZÜLŐTÖK AKI VISELI A FELELŐSÉGET A TETTEITEKÉRT. HA BÉKÉBEN AKARTOK ÉLNI, LEHETSÉGES: mandiner.hu/kulfold/2024/10/igy-vetne-veget-a-haboruskodasnak-egy-volt-izraeli-es-palesztin-vezeto Ehud Olmert 🤍 Nasszer al-Kidwa! HAJRÁ ! 🕊️🗽🤍
o1gtolvaj-3
2024. október 24. 08:56
Agnieszka Kollek- na akkor biztosan tudjuk hol van ideologiai elnyomas!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!