Maroknyi magyar a tenger partján

2024. október 23. 23:22

Egykori kikötővárosunk, Fiume nem csak a kikötőbakok felirataiban őrzi magyarságát: apró magyar közössége mellett a helyi horvátok is egyre inkább elismerik a dualizmus, a „magyar aranykor” örökségét.

2024. október 23. 23:22
null
Veczán Zoltán

Nyitókép: Osztrák-magyar hadihajók Fiume kikötőjében 1913-ban
Fotó: Fortepan/Hanser Mária

Egykor a Magyar Királyság kapuja volt a tenger felé, a horvát és az olasz lakosság mellett a magyarok is jelen voltak benne és nyomot hagytak rajta. „Trieszt mellett Fiume jelentősége az Osztrák Kelet-indiai Társaság felszámolása után, III. Károly királysága idején nőtt meg; a város szabadkikötői státuszt kapott, ami az ipar fellendülését is magával hozta” – avat be a kezdetekbe röviden Pelles Márton közgazdász, gazdaságtörténész, a térség kutatója. 1764-ben megépült az út Magyarországról Fiuméba, és elkezdett özönleni a magyar áru. 1779-ben lett Magyarország része, de később még többször változott a hovatartozása. Az 1868-as horvát–magyar kiegyezéstől datálják a város félszázados aranykorát, hiszen „Magyarországnak volt érdeke fejleszteni” – magyarázza Pelles. Fiume a reformkorban és az Osztrák–Magyar Monarchia idején épült meg olyannak, amilyennek most ismerjük: hatalmas léptékű iparfejlesztés és beruházás zajlott, amiben a hazai politikai elit többsége egyetértett. Fiume az első városok között volt, ahol Budapest után villamosvonal létesült, itt működött a Monarchia első kőolaj-finomítója, itt fejlesztették ki a ma is használatos torpedót, volt hadihajógyár, papírgyár, óriási gazdasági fejlődés jellemezte a települést – ugyanakkor százezrek indultak innen az Újvilágba, emléküket a Kivándorló szálloda őrzi.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2024. október 24. 01:16
a horvát az egy kihaló nemzet... még hozzánk képest is
sexykitty-5000122
2024. október 23. 23:28
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­­é­­­k­­e­l­­d­ ­­­a­­­ ­­s­­­z­­e­­­x­i­­­ ­­p­­u­n­­­c­­­i­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!