New York Times: Ursula von der Leyen új „találmánya” nem sokat ér

2024. szeptember 23. 14:23

Az Európai Unió ígéretet tett arra, hogy megerősíti katonai képességeit. A pénz azonban csekély, és az új biztosi pozíció sokkal inkább a fegyvergyártókról szól, mint a hadseregről – olvasható a New York Times elemzésében.

2024. szeptember 23. 14:23
null

Nyitókép: Andrius Kubilius (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az orosz-ukrán háborúra adott válaszként létrehozott egy új tárcát, amely a védelmi politikáért felel. A portfóliót Litvánia korábbi miniszterelnöke, Andrius Kubiliust kapja meg, ő lesz az Európai Unió védelmi és űrkutatási biztosa.  

A New York Times elemzése szerint

nehéz feladat vár az új biztosra, hiszen az orosz-ukrán háború megmutatta, mennyire hiányosak Európa önvédelmi képességei. 

Mint írják: Európa hadseregei kicsik, és néha rosszul felszereltek. A lap szerint előrelépés, hogy az európai országok lassan növelni kezdik a katonai kiadásaikat, és elkezdték előtérbe helyezni a tüzérségi lövedékek, lőszerek és légvédelmi eszközök gyártását. De, mint írják: Európa továbbra is nagy mértékben függ az Egyesült Államoktól.

A NYT elemzése rámutat: a kritikusok szerint rosszul van meghatározva az új tárca feladata, és már a munka megkezdése előtt alul van finanszírozva. A lap megjegyzi: 

a tárca vezetése nem tűnik érdemi pozíciónak, így felmerül a kérdés, vajon Európa komolyan gondolja-e, hogy felelősséget vállal saját védelméért?

Európának nincs hadserege. A védelem jogilag a 27 tagállam hatáskörébe tartozik, amelyek közül 23 a NATO-szövetségnek is tagja. A NYT szerint Kubilius valójában az európai fegyveriparért, nem pedig magáért a védelemért felelős biztos lesz.

Ezt is ajánljuk a témában

Csak egy újabb bürokrata? 

Az új biztos feladata lesz, hogy megpróbálja a különböző európai nemzetek fegyveriparát a szabványosított termelés és a koordináció felé terelni.

Thierry Breton, aki a belső piacokért és biztonságért felelős biztosként az iparért volt felelős, még váratlan lemondása előtt úgy becsülte, hogy

évente 100 milliárd euróra lenne szükség az európai védelem megerősítéséhez.

Az Európai Unió egyelőre ennek a közelében sincs. A 2025 és 2027 közötti időszakban mindössze 1,5 milliárd eurót tud költeni a biztonságra a költségvetésében szereplő stratégia alapján, ami jóval kevesebb, mint amennyire szükség lenne – mondta Christian Mölling védelmi szakértő, a Bertelsmann Alapítvány európai igazgatója.

Egy magas rangú európai diplomata szintén szkeptikusan nyilatkozott az amerikai lapnak, mondván, a bizottságnak nincs plusz pénze a feladatra, így Kubilius nem sok mindent tud majd csinálni.

A diplomata szerint az egyes országok eleve jobban tudnák koordinálni a katonai képességeiket, mint Brüsszel.

Ezt is ajánljuk a témában

A támogatók

A védelmi biztos „katalizátor lehet a további reformok és a jobb koordináció számára, de a jó szándék ezen a területen gyakran nem hozta meg a kívánt eredményeket” – nyilatkozta Ester Sabatino a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetétől a New York Times-nak. 

Vannak, akik jó ötletnek tartják az új pozíciót. Mario Draghi, a korábbi olasz miniszterelnök és az Európai Központi Bank elnöke ezek közé tartozik. 

Európa a fegyverrendszereinek több mint 60 százalékát az Egyesült Államoktól, valamint további 15 százalékát más, nem uniós országoktól vásárolja. Így az európai fegyverek versenyképesebbé tétele jót tenne az európai vállalatoknak és az adófizetőknek – érvelt Draghi.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2024. szeptember 23. 16:00
"az európai fegyverek versenyképesebbé tétele jót tenne az európai vállalatoknak és az adófizetőknek – érvelt Draghi" Erről egy másik idézet jut eszembe: ,,A fasizmus a finánctőke legreakciósabb, legsovinisztább és legimperialistább elemeinek nyílt terrorista diktatúrája”. Ismerős valahonnan?
csakegyittlako
2024. szeptember 23. 16:00
Itt alább már írták, én csak kiegészíteném Polárüveg kollégát. Nem is lenne semmi baj, ha békén hagynák az oroszokat. Oldják meg egymás között, egyik sem tagállam, nem tartozunk semmivel. Arra kellen nekik vigyázni, inkább, hogy ne jusson ki nemzetközi térre is a háború. De igaz amit írtok, eladták magukat, európát, az embereket, országokat segítenek romba dőlni. Beteg ez a gittegylet, és itt már az is kevés ha kis betűvel írjuk a nevüket.
lemez
2024. szeptember 23. 15:49
Ugyan má,már mindent átadott a jenkiknek..Europa fegyvertelen.
goldie-2
2024. szeptember 23. 15:41
A cél: minél több ingyenélőnek legyen lehetősége harácsolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!