Migráció: brutális biznisz a hamis vízumok értékesítése

2024. szeptember 02. 22:10

Óriási vagyonokat keresnek azokon, akik Nagy-Britanniába próbálnak bejutni.

2024. szeptember 02. 22:10

Nyitókép: MTI/EPA/Radzsat Gupta

Hatalmas migránsbiznisz-hálózatot leplezett le a BBC: az Egyesült Királyságba igyekvő indiaiakat

tucatszám nyúlt le egy pakisztáni úriember, aki az egész üzlettel 1,2 millió fontot (560 millió forintot) keresett.

A brit közmédia beszámolója szerint Taimoor Raza 141 embert vágott át egy brit bevándorlási programba beékelődve: az Egyesült Királyságban olyan súlyos az ápolóhiány – 2022-ben 165 ezer ember hiányzott a szektorból –, hogy a kormány lazított a külföldiek foglalkoztatásának szabályozásán, így például indiaiak, nigériaiak és filippínók is szabadon érkezhetnek az országba akkor, ha egy bejegyzett gondozóotthon vagy munkaközvetítő ügynökség írásban támogatja a jelentkezésüket. Ez a nyilatkozat ingyenes, de valódi szabad ápolói munkahelynek kell mögötte állnia.

Erre a programra ugrott rá a Raza vezette hálózat: 10-20 ezer fontért (4,7-9,4 millió forintért) adott hivatalosnak tűnő írásos támogatást indiaiaknak a vízumigénylésükhöz.

A 141 érintettből 86 olyan dokumentumot kapott – pdf-ben, WhatsAppon keresztül –, amelyet a brit belügyminisztérium a vízumigénylésnél azonnal érvénytelennek nyilvánított; a többi 55-nek sikerült ugyan a vízumot megszereznie, de a gondozóotthonokkal kapcsolatba lépve azonnal világossá vált, hogy valójában nem szervezett nekik munkahelyet senki.

Raza 2023 decemberében visszatért Pakisztánba, de azelőtt Wolverhamptonban élt, és Birminghamben fejtette ki áldásos tevékenységét. Hálózata piramisjáték-szerűen működött: bérelt irodáiban heti 500-700 fontos (230-326 ezer forintos) fizetésért alkalmazott ügynököket, fizetéskiegészítést kereső fodrászokat vagy épp buszsofőröket, akik a papírmunkát végezték. Jutott pénze arra is, hogy csapatát Dubajba vigye nyaralni. Egyik munkatársa, akit a BBC-nek sikerült interjúra elérnie, csak 2023 áprilisában fogott gyanút, amikor észrevette, hogy klienseik jelentkezését – köztük barátaiét is – sorozatban utasította el a belügyminisztérium. Ekkor Raza közölte vele:

„Az agyadat nem a stresszre találták ki, hagyd, hadd bírjak el a stresszel én”.

A „kliensek” nem ritkán családjaik teljes megtakarítását költötték a kétes támogató nyilatkozatokra, s erről szégyellnek beszámolni otthon maradt családjuknak – attól pedig egyenesen rettegnek, hogy mi lesz akkor, ha kiutasítják őket Nagy-Britanniából.

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. szeptember 03. 12:16
AZ ÜZLETELÖ EMBERCSEMPÉSZEKET ELSÖ PERCTÖL KI KÉNE VÉGEZNI HELYSZINEN!!!!!!!!!!!!!CSAK KÖKEMÉNYEN LEHET MEGVÉDENI A FÖLDRÉSZT VAGY ELVESZLÜNK MIND KIVÉTEL NÉLKÜL!!!!!!!!!CSAK IDÖ KÉRDÉSE!!!!!!!!!!!
Turán
2024. szeptember 02. 22:29
Nálunk kb ugyenez van csak nem vízum hanem állampolgárság ügyben. 😀
lhotx
2024. szeptember 02. 22:26
Európa egyre kevésbé üzlet — akárhogy nézem — lassan már SENKINEK SEM éri meg.
Kanmacska
2024. szeptember 02. 22:21
Kérjünk a határon minden migritől ezer júrót a brüsszeli vonatjegyért, aztán irány a nagy szabadság!😄
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!