MCC Brüsszel: a szászországi és türingiai német választások 6 legfontosabb tanulsága

2024. szeptember 02. 15:58

A fiatalok és az új szavazók jobbra tolódnak.

2024. szeptember 02. 15:58

Nyitókép: RALF HIRSCHBERGER / AFP

A német tartományi választásokról posztolt a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája. 

A németországi voksolások 6 legfontosabb tanulsága:

1.    A populizmus nem vezet sehova.

Az, hogy a hagyományos pártok radikális álláspontokat képviselnek a migráció és a környezetvédelem terén, és démonizálnak mindenkit, aki nem ért egyet velük, populista ellenreakciót váltott ki. Mind a jobboldali AfD, mind a baloldali BSW kifejezi a választók elégedetlenségét az úgynevezett politikai középpel szemben.

2.    A választók megbüntetik a kormányzó centrumpártokat. 

Az Olaf Scholz vezette szövetségi kormány mindhárom koalíciós partnere súlyos vereséget szenvedett, amihez a kormány politikája járult hozzá. Az SPD alig lépte át az 5%-os küszöböt, a Zöldek a megsemmisülés szélén állnak, az FDP pedig még ennél is rosszabbul teljesített.

3.    A fiatalok és az új szavazók jobbra tolódnak.

Szászországban a 16-30 évesek körében az AfD nagy fölénnyel vezet. Türingiában az AfD 35%-kot kapott az új szavazóktól, ami közel kétszerese a második helyen álló pártnak. A tendenciák mindkét régióban hasonlók.

4.    A CDU a baloldal fogságába kerül.

A CDU számára a többség kilakításának egyetlen útja a baloldali pártokkal való együttműködés. Ezek a pártok azonban gyakran egyre szélsőségesebb bevándorláspárti politikát követelnek – éppen ez táplálja az AfD szavazatait. A BSW megjelenése azonban megbonyolította ezt a képet.

5.    Visszatért a baloldali populizmus.

A választások új tényezője a BSW sikere volt. Ez egy újfajta kihívást jelent a status quo számára, hisz egy olyan pártról van szó, amely hagyományos nézeteket vall a migrációról és a kulturális értékekről, de erős baloldali elkötelezettséggel rendelkezik. Az elkövetkező időszakban döntő fontosságú lehet, hogy a BSW hogyan teljesít, és hogy kivel fog együttműködni.

6.    Vajon kitart-e a politikai „tűzfal”? 

Egyelőre a centrum és a baloldal pártjai megpróbálnak majd olyan kormányokat alakítani, amelyek kizárják az AfD-t. Ez a „tűzfal” Németország egyes részein máris leomlott. De amíg kizárják az AfD-t – és egúttal kizárják választóik véleményét –, addig megmaradnak azok a problémák, amelyek miatt tömegesen az AfD-re szavaztak a választópolgárok.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

Sitkei Levente

Magyar Nemzet

Idézőjel

A liberális sajtó azt latolgatta, az orosz propaganda által megtévesztett türingiaiak és szászországiak a keletről érkező szirénhangok miatt voksolnak az Alternatíva Németországnak pártjára.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. szeptember 02. 23:11
Az MCC brüsszeli ingyenélői, miután a meccs lefutott, összeollózták az arról szóló jelentéseket és közben kicsit összenyálazták...
eljolesz
2024. szeptember 02. 19:08
MCC Brüsszel: "4. A CDU a baloldal fogságába kerül." Nem szabad kimondani, hogy mára a CDU baloldali párt lett, nem kényszerből köti szövetségeit a szélbalos partnereivel, hanem elvtársi alapon?
Hesperia
2024. szeptember 02. 18:00
Helyből az elején elakadtam! Lehet, hogy nem tudnak értelmesen foglamazni? "1. A populizmus nem vezet sehova." ??? E cím alatt azt fejtik ki, hogy a nem-populista mainstream elhibázott politikája "populista ellenreakciót" váltott ki, az ezt képviselő pártok pedig tömegesen hódították el a szavazókat a nem-populistáktól. Feltéve (bár nem igazán egyetértve vele), hogy a "populista" jelzőnek van értelme, a helyzet sokkal inkább azt mutatja, hogy a populizmus nagyon is vezet valahová, méghozzá a választási sikerre. Nem?!
pandalala
2024. szeptember 02. 17:50
7. a Szavazók még ződek, nem tudják h kire kell szavazni ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!