Itt a bizonyíték: uniós és amerikai pénzből támadták hátba Magyarországot és legszorosabb szövetségeseit

2024. augusztus 19. 13:39

A magyar miniszterelnököt is támadták egy EP-kampány idején futott hirdetés-sorozatban, amelyet EU-s és más pénzekből finanszíroztak, és célpontja az európai jobboldal volt – írja a Brussels Signal oknyomozó riportjában.

2024. augusztus 19. 13:39

Nyitókép: EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP

Uniós finanszírozású civil szervezetek állnak azon kísérletek hátterében, hogy az Európai Parlamentet az úgynevezett „szélsőjobb” ellen hangolják – írja a Brussels Signal.

Mint írják: Politico Brussels Playbook rovatában júniusban többször lefutott egyik reklámkampány, amiben egy nyílt levelet hirdettek, amely a Svéd Demokratákat (SD), az Alternatíva Németországért (AfD) és a Holland Szabadságpártot (PVV) támadta, és mindhármat „szélsőjobboldalinak” titulálva.

A kampányban szerepeltek olyan reklámok is, amelyek szerint különböző uniós vezetőket manipulált Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Marine Le Pen, a a francia Nemzeti Tömörűlés elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A kampány mögött a Full Beam Media CLG civil szervezet állt. 

A cég honlapja nem túl informatív,  de azon a cég „jótékonysági finanszírozásra támaszkodó független kampányszervezetként” jellemzi magát – írja a Brussels Signal. A lap hiába próbálta felvenni a kapcsolatot a céggel.

Azt ugyanakkor ki tudta deríteni a lap, hogy a Full Beam Mediának van egy dublini címe, illetve egy ír és egy amerikai vezetője – utóbbinak van egy berlini címe.

A berlini címmel rendelkező amerikait Ivan Cheungnak hívják, és a brüsszeli székhelyű zöld szervezet, a Globális Stratégiai Kommunikációs Tanács (Global Strategic Communications Council, GSCC) „hálózati igazgatói digitális stratégiai” pozícióját is ellátja egyben.

A GSCC és anyaszervezete, a Meliore Foundation jelentős szereplője a brüsszeli EU-s világnak, a zöldpolitika terén. Mindkét cég (GSCC és Meliore) vezérigazgatóját, Tom Brookes-t a Politico a 4. helyen jegyzi a 2023-as Power 40 listáján. A cég arról híres, hogy szerepe volt Greta Thunbergnek kommunikációs stratégiájában.

A Brussels Signal által feltárt hirdetés nyilvánosan elérhető metaadatai szintén a GSCC részvételére utalnak,

 mivel a nyílt levél egy olyan Google Drive-dokumentumon található, amelyen egy GSCC-s e-mail-cím szerepel az eredeti tulajdonosként. A hirdetésekben azonban nem tüntették fel a két céget.

A jobboldali pártok szélsőjobboldalinak lefestő kampány mögött több olyan szervezet áll, ami állami és államok feletti szervektől kaptak támogatást. Az EU átláthatósági indexe kettőt olyat sorol fel, ami kapott EU-támogatást.

Az egyik a Good Lobby, ami egy olyan NGO, amelynek célja, hogy „stratégiai érdekképviseleti tanácsadás, képzés és nem szokványos szövetségek kombinációjával megváltoztassa a közpolitikákat”. A cég több mint 67 000 euró közpénzt kapott a „Phoenix Horizon” projekt részeként.

A másik, a Friends of the Earth Europe azt állítja, hogy 2022-ben éves bevételük 30 százaléka – ami több mint egymillió eurónak felel meg – az Európai Uniótól származott, további 15 százaléka pedig más kormányoktól vagy intézményektől, beleértve német és a holland kormányt is.

Egy harmadik szervezet, a Defend Democracy jelentős finanszírozásban részesül a NATO-tól és az Egyesült Államoktól. 

Az EU átláthatósági nyilvántartása szerint a civil szervezet „teljes költségvetése” 2022-ben 38 427 euró volt, amelyből 22 700 eurót az Egyesült Államok EU-s nagykövetségétől kapott, míg további 15 000 eurót a NATO biztosított. Egy másik dokumentum azt mutatja, hogy a civil szervezet 2023-ban 22 700 eurót kapott, ami több mint a fele az évi 34 952 eurós „teljes költségvetésének”.

A Brussels Signalnak adott nyilatkozatában az amerikaiak EU-s diplomáciai missziója megerősítette, hogy pénzt adtak a Defend Democracynak.

A Politico tagadja, hogy tudott volna a GSCC jobboldal elleni politikai kampányokban való részvételéről. A lap kiadójának szóvivője azt mondta a Brussels Signalnak, hogy a hirdetéseket teljes mértékben a Full Beam Media finanszírozta.

A Full Beam Media nem az egyetlen civil szervezet, amely kapcsolatban áll az európai jobboldali populistákat támadó kormányzati intézményekkel. Egy másik kampányt, amelyről a Politico számolt be, a European Movement International (EMI) szervezett.

Az EMI hírlevelében említett kampány „gyűlölet, félelem és megosztottság” terjesztésével vádolta Le Pent, Geert Wilderst és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. 

A kampányt a Google Advertisementsen keresztül népszerűsítették június végén, amint azt az amerikai multinacionális vállalat hirdetési átláthatósági központja is megerősítette.

A hírek szerint ők más hirdetéseket is terveztek Brüsszelen belüli, amelyek némelyike azt sugallja, hogy Európa populista vezetői „árulók” lehetnek, akik Putyinnal társulnak.

Az EU átláthatósági nyilvántartása szerint 

a European Movement International éves költségvetése 1,3 millió euró, melynek nagyrésze EU-s támogatás volt.

A 2023-as költségvetésükből 1 076 000 euró származott uniós támogatásokból t, míg 2024-ben várhatóan összesen 1 288 000 eurót kap a szervezet hasonló támogatásokból. A Brussels Signal nem tudta felvenni a kapcsolatot a céggel.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 238 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states-2
2024. augusztus 20. 03:02
Komcsi csürhe Brüsszeltől Washingtonig.
bagira004
2024. augusztus 20. 01:36
- Gyere súgok neked valamit, gombold ki a selyeminged elejit . :)
bagira004
2024. augusztus 20. 01:20
Brüsszelből küldöttség azóta nem tesz látogatást ahogyan kiderül hogy euban legnagyobb korruptak .
Aegopolis.
2024. augusztus 20. 00:43
Oszt a Brussels Signalt, azt vajon ki finanszérozza? 🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!