Francia lap: Ritkán fordul elő, hogy egy brüsszeli nagykövetet ilyen figyelem övez Brüsszelben, mint Ódor Bálintot

2024. június 19. 22:13

A francia lap bemutatja a magyar EU-elnökség levezénylőjét, Ódor Bálint EU-nagykövetet, akire emberes feladat vár.

2024. június 19. 22:13

Nyitókép: Orbán Viktor az uniós csúcstalálkozóra érkezik Brüsszelbe 2023. december 15-én Ódor Bálint társaságában (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

Ritkán fordul elő, hogy egy brüsszeli nagykövetet ilyen figyelem övez Brüsszelben, mint Ódor Bálintot – írja a francia lap. A magyar EU-nagykövet Magyarország uniós képviselője, de fél éven keresztül ő viszi majd az EU magyar elnökségének ügyeit is, stábjának kell koordinálnia a rotációs elnökség munkáját az év második felében.

Nem lesz könnyű feladat, mert Budapest és Brüsszel kapcsolatát sok ügy terheli, 

mint például Ukrajna támogatása, a jogállamisági kérdések, a migráció megítélése, így a magyar diplomata feladatai megterhelőek lesznek.

A francia újságnak a 49 éves diplomata elmondta: munkatársaival tíz hónapja dolgoznak már az elnökség előkészítésén, 250 embert vontak be ebben a munkába, és a 2011-es első magyar elnökség tapasztalataira építenek. Ódor akkor az európai ügyekért felelős helyettes államtitkár volt, Brüsszel és Budapest között ingázott, míg most Bóka János EU-ügyi miniszter mellett dolgozik.

A zökkenőmentes átmenet biztosítása, ez lesz a magyarok feladata, 

hiszen két jogalkotási ciklus között helyezkedik el a 2024-es második félév. „Becsületes bróker" szerepet kell vinnie a magyar elnökségnek Ódor szerint, aki úgy véli: az elnökség az Európai Tanács érdekeit képviseli, és a lojális együttműködés elve szerint kapcsolatot tart majd a többi uniós  intézménnyel is.

A magyar diplomata nem tart a Budapest és Brüsszel közötti nézeteltérésektől, 

veterán diplomata már, elég tapasztalata szerzett az elmúlt évtizedekben európai ügyekben, 2014 és 2020 között pedig Magyarország kanadai nagyköveteként szolgált – folytatja a cikk írója. 

A Les Echos tudatja azt is, hogy Ódor apja maga svájci nagykövet volt a kilencvenes évek elején, így Bálint iskolai tanulmányai nagy részét Svájcban végezte, a neufchâteli líceumban és a fribourgi egyetemen. A klasszikus zene iránti szenvedélye is ezekben az intézményekben alakult ki, de nem került be a zeneakadémiára, így a közgazdaságtan és a nemzetközi kapcsolatok felé fordult.

A magyar külügyminisztériumban dolgozva láthatta belülről Magyarország csatlakozási tárgyalásait és a 2004-es csatlakozást, az unió vált a szakterületévé, megszállottan szereti munkáját. A feszes munka mellett leginkább hétvégenként van ideje két tinédzser lányára, akikkel szívesen zongorázik Bartókot vagy Bachot. De nincs ez messze az eredeti küldetéstől, hiszen 

a magyar EU-elnökség levezénylése valóban egy karmestert igényel majd 

– zárj portrécikkét a francia lap.

--

 

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Úttalan utakon
2024. június 20. 05:01
És melyik ez a titokzatos francia lap?
2024. június 20. 00:33 Szerkesztve
Szeressétek Ódor Valentinát. (de csak a VIII.-ban két üveg Ballantines ütán)
kelemikes-2
2024. június 19. 22:36
Ígéretet tett a francia szélsőjobb: erre számíthat Ukrajna, ha ők nyerik a választást Portfolio 2024. június 19. 18:31 Jordan Bardella, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke támogatja Ukrajna lőszerrel való ellátását, de ellenzi francia csapatok küldését a kelet-európai országba. Álláspontja közel áll Macronéhoz, de hangsúlyozza az eszkaláció elkerülését - írja a Bloomberg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!