Mi történik a gázai háború második frontján, Dél-Libanonban?

2024. május 01. 19:08

Hetven halálos áldozata és 90 ezer érintettje van a Hezbollah és az izraeli hadsereg közötti rakétapárbajnak, Dél-Libanon határ menti kistelepüléseit az izraeliek gyakorlatilag szétlőtték már.

2024. május 01. 19:08
Maráczi Tamás

Nyitókép: Gyászolók viszik egy meggyilkolt Hezbollah-harcos holttestét, aki Dél-Libanonban egy izraeli légicsapásban vesztette életét 2024. április 17-én  /  fotó: AFP

Dél-Libanon határ menti településeit látogatta végig az ENSZ békefenntartóinak támogatásával a BBC stábja, hogy meggyőződjön, milyen hadi helyzet alakult ki a gázai háború mellékszínterén. Nagy pusztítást találtak.

A tudósítás szerint a békefenntartók által ellenőrzött „kék vonal”, vagyis a Libanon és Izrael közötti ideiglenes határ közelében fekvő települések mind a veszélyeztetett területen fekszenek, ide érnek el azonnal a Hezbollah támadásaira reagáló izraeli rakéták. A válaszcsapások nyomai könnyen észrevehetőek, 

a legtöbb épületben károk keletkeztek, az utcákon kráterek tátonganak. 

 A zónában fekvő Yarine település közelében élő arab házaspár házát teljesen lebombázták. A BBC-nek nyilatkozva a 75 éves tulajdonos, Nadim Szajjah elmondta: az ártatlan lakosok fizetik meg az ellenségeskedés árát. A légicsapások idején minden lámpát felkapcsolt, hátha ezzel jelezheti, hova ne lőjenek a támadók, de a taktika nem vált be: az épület és a körülötte álló autók is mind megsemmisültek. 

Amióta a Hezbollah október 8-án a Hamász terrorakciójának támogatására rakétákat lőtt ki Észak-Izraelre, 

az izraeli hadsereg szinte naponta indít légitámadásokat a síita iszlamista szervezet dél-libanoni állásai ellen. 

A BBC stábjának rövid útja során szemtanúja volt egy közeli célpont elleni izraeli dróntámadásnak.

Az ENSZ békefenntartó erői a Hezbollah és Izrael közötti 2006-os háború óta viszonylag sikeresen tudták megelőzni az újabb háború kibontakozását a szemben álló felek között, a határ feletti rakétacsatározást azonban nem tudják megakadályozni. Libanoni kormányzati tisztségviselők azzal vádolja Izraelt, hogy szisztematikus légitámadásainak igazi 

célja az, hogy a határ menti libanoni övezetet élhetetlenné tegye, a helyi lakosokat elköltözésre késztesse.

A BBC tudósítói kihalt településeket láttak, és valóban, a Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint 90 ezer libanoni kényszerült elhagyni otthonát, és a határ túloldalán is 80 ezer izraeli költözött ideiglenesen biztonságosabb helyekre. Az izraeli kormány csak akkor tudja garantálni az észak-izraeli települések biztonságát, ha a Hezbollah határ menti állásait meg tudja semmisíteni. 

Az amerikai Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) statisztikái szerint tavaly október óta mintegy 

5400 légicsapás zajlott le a régióban, ezek 80 százalékát az IDF hajtotta végre. 

Az izraeli hadsereg közlése szerint eddig 4300 Hezbollah-célpontot lőttek meg, és több mint háromezer rakétát vetettek be.

--

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagymester-b-2
2024. május 01. 21:21
Megjött Tommaso fizuja, újra van pénze cujkára, most aztán osztja az észt mindenkinek.
Tommaso
2024. május 01. 21:16
EGÉSZ EURÓPÁNÁL NAGYOBB, 14 MILLIÓ km2 az arab terület, 25e km2 az izraeli, de a telhetetlen araboknak még ez a kis ősi zsidó föld is kéne. Nem kapják meg, inkább kapják be!
Tommaso
2024. május 01. 20:56
A nyiltan ordas eszméket terjesztő Náci Tasi János HAZUDIK. Mindig Izraelt vádolja azzal, amit arab terroristák követnek el. Most épp Nagy-IZRAEL-ről hadovál. Izrael területe kb 25e km2, azaz negyed-MAGYARORSZÁG Az arabok 14. MILLIÓ km2-n élnek, ami sokkal nagyobb, mint egész EURÓPA. Izraelnek soha nem volt, s nem is lesz célja Libanontól egyetlen földrögöt is elvenni. IZRAEL CSAK AZT SZERETNÉ, hogy LIBANONBÓL NE LŐJÉK ŐKET.
Tommaso
2024. május 01. 20:56
A nyiltan ordas eszméket terjesztő Náci Tasi János HAZUDIK. Mindig Izraelt vádolja azzal, amit arab terroristák követnek el. Európában tavaly kb 500 merényletet követtek el, ezek közül kb 500 arab iszlamista férgekhez köthető. Zsidó merénylők száma = NULLA. DE NÁCI Tasi János mégis folyton a zsidókat vádolja. Pedig a zsidók után az arab terroristák az európai fehéreket fogják kiirtani. Nyugat-Európában már meg is kezdték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!