Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

A svédek még mindig biztosak benne: 251 ezer magyar életét megmenthették volna, ha az EU hagyja

2024. május 17. 17:00

A legújabb statisztikák is azt mutatják, hogy Svédországban az ártalomcsökkentett termékeknek hála az EU-s átlagnál jóval alacsonyabb a dohányzással összefüggő rákos megbetegedések és halálesetek száma, miközben nikotinból ugyanannyit fogyasztanak.

2024. május 17. 17:00
null
Klein Ron

Nyitókép: AFP/John Thys

Nemzetközi egészségügyi szakértők újabb jelentést tettek közzé Stockholmban, amely a készítők szerint meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a hasonló szintű nikotinfogyasztás ellenére Svédországban jelentősen alacsonyabb a dohányzással összefüggő megbetegedések és halálesetek aránya, mint máshol.

A Smoke Free Sweden neves szakértőkkel közreműködve évek óta azt állítja, hogy

hárommillió európai lakos életét menthették volna meg az Európai Unió vezetői 2000 és 2019 között, ha más tagállamok is bevezetik Svédország füstmentes, ártalomcsökkentő stratégiáját a dohányzásban.

A jelentés alapján csak Magyarországon 251 ezren élhettek volna tovább, ám az Európai Unió nem engedélyezi tagjainak – a svédeket leszámítva – a snüssz árusítását, és a nikotint tartalmazó, de égés nélküli, hevítéses technológiával működő eszközöket sem támogatja különösebben.

A legfrissebb elemzés apropóján tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a nikotin természetesen függőséget okoz, ám a svédországi egészségügyi eredmények azt bizonyítják, hogy nem eredményez feltétlenül súlyos betegséget. A svédeknél az EU-átlaghoz képest csaknem 40 százalékkal alacsonyabb a halálozási arány a dohányzással összefüggő betegségekben, pedig a nikotinfogyasztásban nem maradnak el az átlagtól. A számok alapján Svédországban a felnőtt lakosság 23,6 százaléka fogyaszt nikotint, ám csupán 5,6 százalék „füstöl”, míg az Unióban 24,9 és 23,5 százalék ez a két mutató.

A rákos megbetegedések, illetve a daganatok okozta halálozás számában is az utolsó Svédország, az európai átlaghoz képest például 41 százalékkal alacsonyabb a tüdőrák előfordulása.

„A különbségtétel a cigaretta és a füstmentes termékek használata között döntő fontosságú” – mondta Dr. Karl Fagerström közegészségügyi szakértő.

Mint megírtuk, hatalmas kihívást jelent a dohányipar résztvevőinek, hogy az ártalomcsökkentett termékek felé tereljék a fogyasztókat, miközben a szabályozás nagyon eltérő: van olyan ország, ahol receptre írják fel az új technológiák gyártmányait, máshol a reklámozásukat is tiltják.

Ma Magyarországon 2,2 millióan dohányoznak, közülük 1,8 millióan a tradicionális cigarettát szívják. A többlépcsős leszokásban a füstmentes, ártalomcsökkentett termékek mellett a nikotinmentes megoldások is segíthetnek – azt persze a dohányipari szakértők is megerősítik, hogy a teljes kockázatmentességhez a végleges leszokáson át vezet az út.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-94
2024. június 21. 08:44
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­­k­e­­l­­d­­ ­­­a­­­ ­s­­z­­e­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­­­c­­i­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
nebulo15
2024. június 19. 15:28
Svédországra lehet érdemes lenne hallgatni. A COVID alatt is meglehetősen lezser életvitelt engedtek meg polgáraiknak, nem volt az a megörülés ami az egész világot jellemezte. Láss csodát Svédország volt ahol a COVID előtti négy év átlagához képest majdnem egy százalék- kal csökkent a két COVID-os évben (2000-2021) egységnyi lakosra jutó elhunytak száma. Mindezalatt az EU-ban a többletelhalálozás 12,5 % körül alakult a két COVID-os év alatt. Mielőtt a libsik elkezdenének sipítozni, a többlezelhalálozás Magyarországon 13,6 % volt és sokkal durvább volt a cseh, szlovák, lengyel, görög, román, lett, észt, bulgár többlet- elhalálozás !!!
Mich99
2024. június 19. 15:24
A svédek a saját zacskós bagójuk (sznüsz) érdekében lobbiznak. (És az igaz, hogy valamivel kevésbé ártalmas, mint a cigaretta.)
szabadabb
2024. május 19. 08:37
Mert aki nem dohányzik az örökké él! És hasznot termel az egészségügynek mert soha nem lesz beteg se! (jaj) (már látom a sok munkanélküli orvost kéregetni az utcán...Svédországban annyira jó az egészségügyi helyzet) Apropó a nikotin függőséget okoz! Nem lehetne inkább füvet szívni? A cannabis ellen is a legerősebb érv: hogy függőséget okoz! (jaj) (kapudrog ) (nem is a szesz meg a dohány meg a KÁVÉ a kapudrog) (minden drogos ezekkel kezdi)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!