Tovább zajlik az Izrael-ellenes őrület az amerikai elitegyetemen

2024. április 25. 17:48

A Columbia Egyetemen eldurvultak az antiszemita palesztinpárti tüntetések, amelyek miatt az iskola távoktatást vezetett be. Vezető republikánus politikusok az intézmény igazgatójának a lemondását követelik, amiért képtelen kezelni a helyzetet.

2024. április 25. 17:48

Nyitókép: Fatih Aktas / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk elszabadultak az indulatok a Columbia Egyetemen, miután a diákok palesztinpárti tüntetéseken antiszemita szlogeneket skandáltak, megtámadtak több zsidó diákot és sátortábort hoztak létre a kampusz közepén. Szerdán Mike Johnson a Képviselőház elnöke is megjelent az iskolában, ahol mérges tömeg fogadta – számolt be a Politico. 

Johnson a helyszínen több New York-i republikánus törvényhozókkal karöltve felszólította az egyetem elnökét, hogy mondjon le. A tüntetők azonban azt kiabálták, hogy „kik maguk?”,„Béna vagy Mike!” majd skandálni kezdték, hogy „szabad Palesztinát.”

 „Ha ezt nem sikerül gyorsan megfékezni, és ha ezeknek a fenyegetéseknek és megfélemlítéseknek nem vetünk véget, akkor el fog jönni az idő a Nemzeti Gárda bevetésére” – mondta Johnson. 

A házelnök közvetlenül szembesült a Gázai Szolidaritási Táborral, amely az elmúlt héten felfordulásba sodorta az egyetemet. Johnson korábban egy rádióinterjúban „gyenge és alkalmatlan vezetőnek” nevezte a Columbia elnökét, Minouche Shafikot, aki nem tudja garantálni a zsidó diákok biztonságát. Bár eddig ő a legmagasabb rangú választott tisztségviselő, aki Shafik lemondását szorgalmazza, számos republikánus törvényhozó és John Fetterman demokrata szenátor is a leváltását követelte.

„Az az üzenetem a táborban lévő diákoknak, hogy menjenek vissza az osztályba, és hagyják abba ezt a hülyeséget”

 – mondta Johnson. „Ne pazaroljátok tovább a szüleitek pénzét” – tette hozzá. (Egy félév a Columbia Egyetemen több, mint 10 millió forintba kerül. )

A Columbia szóvivője nem sokkal a törvényhozók felszólalása után azt mondta, hogy az a híresztelés, miszerint az egyetem a Nemzeti Gárda bevetését tervezi, „valótlan és megalapozatlan állítás.” Hangsúlyozta azonban, hogy „a jelenlegi tüntetés sérti az egyetemi szabályokat”, és hogy a tisztviselők intézkedéseket hoztak annak megszüntetésére.

Az elnöki hivatal szerda hajnalban az egyetemi közösségnek küldött e-mailben azt írta, hogy a Columbia 48 órán keresztül folytat tárgyalásokat a tábor képviselőivel. Azt is írták, hogy a tüntetők vállalták, hogy „jelentős számú sátrat eltávolítanak”, biztosítják, hogy a nem csatlakozók elhagyják a tábort, és megtiltják a „diszkriminatív vagy zaklató beszédet.”

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán szintén elítélte az egyetemi tüntetéseket, mondván, hogy ami „Amerika egyetemi kampuszain történik, az borzalmas. Antiszemita csőcselék vette át a vezető egyetemek irányítását.”

Az elmúlt napokban demokraták is ellátogattak a Columbiára, hogy támogassák a zsidó diákokat,

köztük volt Josh Gottheimer New Jerseyből, Dan Goldman New Yorkból és Jared Moskowitz Floridából. Elítélték az antiszemitizmust, és bírálták Shafikot és más egyetemi vezetőket, amiért nem tesznek többet a zsidó diákok védelmében.

Joe Biden elnök álláspontja kevésbé volt egyértelmű. Amikor a hét elején megkérdezték, nem válaszolt arra, hogy Shafiknak le kellene-e mondania, bár a Fehér Ház nyilatkozatokat adott ki, amelyekben elítélték a Columbia antiszemitizmusát.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:13
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­ö­g­ö­­s­­ ­­l­á­­­n­y­o­­k­­ ­­­v­á­­­r­n­­a­k­­­ ­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
akiaki
2024. április 25. 21:18
fekuszok miért szólnak bele?
letsgobrandon-2
2024. április 25. 21:04
TomaSSo takony nem érti... hogy itt hiába lobbizik Izrühelért vagy bárkiért.. mert pont le se szarom egyiket se... nekem a palesztín ,..kazár zsidó .. ukrán zsidó. .. tök mindegy .. a külföldi hülyegyerek meg própál itt"pólust képezni".... a seggfej
Tommaso
2024. április 25. 21:01
20:50 Miért megint szegény anyukád betegségével és foglakozásával példálózol, johannluipinus?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!