Már most a leendő Trump-elnökség hatásain kesereg a német köztévé

2024. március 06. 22:08

Így készül rá a NATO-val kapcsolatos félelmekkel teli Európa a Deutsche Welle szerint.

2024. március 06. 22:08
Donald Trump Campaigns Holds Campaign Rally In Richmond, Virginia

Nyitókép: Donald Trump republikánus elnökjelölt és korábbi elnök beszél a 2024. március 2-i Get Out the Vote (Szavazzunk) gyűlésen a virginiai Richmondban. (Win McNamee/Getty Images)

***

Alexandra von Nahmen rövid riportjában már most előrevetíti, mire kell felkészülnie Európának Trump újrázása esetén. Amikor először elnök volt – vezeti fel a riporter –, az Európai Uniót ellenségnek festette le, és azzal fenyegetőzött, hogy az USA kilép a NATO-ból, ha az európaik nem fizetnek többet az Egyesült Államok védelméért, a Fehér Házba való visszatérése pedig ismét átalakíthatja a transzatlanti kapcsolatokat. Nahnmen szerint sokak számára

ez a forgatókönyv rémálommal ér fel, még ha a diplomaták és vezetők nyíltan nem is beszélnek erről. 

A bejátszásban megszólal Bart Kerremans politológusprofesszor is, aki azt mondja, Trump már nem ismeretlen senki számára, első elnöksége alatt visszalépett például a párizsi klímaegyezménytől, és többször megkérdőjelezte az EU-tagországok NATO-hoz való viszonyát. A kampányában pedig – hangzik el a kisfilmben egy Trump-beszéd részletével alátámasztva – újra ezeket az üzeneteket közvetíti. 

Ian Lesser a Német Marshall Alap elnöke szerint nemcsak arról van szó, hogy reális veszély-e, hogy Trump visszatérése esetén az USA kilépne a NATO-ból, vagy sem; szerinte szinte biztos, hogy nem. Hanem arról, hogy ha a katonai szövetség ebben az esetben inkább az Európán kívüli területekre összpontosítana, Európa vajon be tudná-e tölteni az így keletkezett űrt? A válasz nem, hiszen egyrészt a NATO az Egyesült Államok és főként annak elrettentésül szolgáló atomfegyverei, illetve hatalma nélkül gyenge lenne, és Ukrajnát is sokkal nehezebb volna támogatni a Washingtonból származó pénzek nélkül. 

A megoldás a dán és az észt miniszterelnök szerint az, hogy Európának hosszú távon arra kell törekedni, hogy maga oldja meg a problémáit, az unió tagjainak ennek érdekében egymással kell erős szövetséget kötniük, 

és mindenekelőtt közösen megerősíteni az EU védelmét. 

Különösen, mert „Trump nem szövetségesként, hanem egyénként gondolkodik”, és „Amerikával, bárki is nyeri a november elnökválasztást, megszakadhat a kapcsolat”.
 

 

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. március 07. 06:36 Szerkesztve
Mindenestre fogja még kutya-picsázni trumpott a mandiner amint hatalomra kerül. Semmilyen szinten nem jó ő nekünk kivéve, hogy ugyan úgy utalja a libshiket, mint mi. De mivel usa first azonnal hátba szúrja Orbánt, amint ez a művelet akár 0.0001%-kal többet hoz neki. Ha elkezdi betartani amiket kamuzik azért ha nem akkor azért. Na most egy nap alatt béke lesz ukrajnában. Hogyan is pontosan? Másik a nem megfelelő összeget befizető államokat támadja meg nyugodtan Putyin. Remek kilátások.
Chekke-Faint
2024. március 07. 06:10
Ha csak a háborús kedvet töri le, már százszor annyit tett Európáért mint bármely gyilkos kedvű barom liberális.
files32
2024. március 07. 06:08
Kínának Bidé az érdeke és seíteni IS fognak neki.
files32
2024. március 07. 06:06
Kína IS kesereg az nagyobb baj, a csutinak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!