Vészjósló NATO-hadgyakorlat Putyin hátában

2024. február 09. 08:31

Itt az ideje a NATO újragondolásának, mert a végén egy rossz lépés Európa pusztulásához vezethet.

2024. február 09. 08:31
Vlagyimir Putyin
Földi László
Földi László
Magyar Nemzet

„Lars Bern svéd elemző szerint »a Nyugat addig nem nyugszik, amíg le nem igázza Oroszországot. Ezért kell a NATO, nem pedig országaink védelme érdekében.«

Mondták ezt mások is sokszor, tényekkel alátámasztva, amiből viszont az következik, hogy itt az ideje a NATO újragondolásának, mert a végén egy rossz lépés Európa pusztulásához vezethet.

Sok szempontból döbbenetes az a tendencia, amit napjaink­ban megélünk NATO-ügyben. A katonai tömb deklarált céljai többnyire nincsenek köszönőviszonyban a megvalósult gyakorlattal. Védelem?

Az elmúlt harminc évben láttuk, hogy olyan konfliktusban harcoltak NATO-hadosztályok, amelyeket az USA a külpolitikai érdeke mentén saját maga provokált ki. Mi, európaiak csendesen tűrtük, még kritikát hordozó cikk is alig jelent meg, amikor más földrészeken gyilkoltak a ­NATO-fegyverek.

Látható módon most sem akaródzik élesen tiltakozni azon tendencia ellen, amikor már saját életünk válik harctérré a 2024. január 31-től május 31-ig tartó, az úgynevezett Suwalki-folyosó térségében elindított hadgyakorlatot látva. Harmincegy ország plusz Svédország részvételével vette kezdetét a »békevédelmi« terv. Amiben mintegy kilencvenezer katona – köztük magyarok is –, ötven hadihajó, nyolcvan repülőgép, 133 harckocsi, továbbá több mint ezer harcjármű bevetésével próbálják ki, hogyan lehetne Oroszországot térdre kényszeríteni. A nem is titkolt célt, amit érthetetlen módon nem minősítettek hadititoknak, az ukrajnai vereségtől kétségbeesett dühöt mutató NATO-hadvezetés agyalta ki.

A provokáció háttere, hogy világossá vált: Oroszország közelmúltbeli katonai doktrínájában nem szerepelt Európa megszállása.

Egyszerűen azért, mert nem volt meg a gazdasági és katonai képessége, valamint politikai akarata sem az ukrajnai események előtt. No meg Moszkvában is hittek abban, hogy mindenki békét akar Európa földjén.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: SERGEY GUNEYEV / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. február 10. 08:13
Nyugi,Laci bácsi,élezd fel az ÚD Zrt-t,a fittyedtszájú Andi lehet az ügyvezető…😉
survivor
2024. február 09. 16:07
Nyilván van mivel harcolni az USA-nak. De ha a tenger felől gyorsan is támadhat, annyira nem gyorsan, hogy a VÁLASZCSAPÁS NE ÉRJE EL a Wall streetet. A polgári célpontokat gyorsan lerombolják. A katona tovább él, és harcol. DE MIÉRT HARCOLNA MÁR, HA MINDENKIJE MEGHALT ?? AZ ELSŐ ÓRÁBAN...
survivor
2024. február 09. 16:04
Egy valódi nukleáris fegyverrel mért csapásban néhány óra alatt. A NUKE pont arra van kitalálva , hogy sok ember öljenek meg egyszerre. Katonai csoportosulások, városok... Wyoming és Jakutföld nemigen célpont. Bp. megér egy taktikai nuke-t...
survivor
2024. február 09. 16:01
Érdekes. RUS mindig a háza táján tesz rendet. USA az egész világon akar...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!