Baj van a svédek tengerével? Szakértőt kérdeztünk

2024. február 27. 21:46

Somkuti Bálint szerint az orosz egységek a Balti-tengeren ki sem tudnak bújni az orosz légvédelem ernyője alól.

2024. február 27. 21:46

Az Országgyűlés tegnapi ratifikáló szavazásával az utolsó akadály is elhárult azelől, hogy Svédország belépjen a NATO katonai szövetségbe. Ezzel fontos változások állnak be a Balti-tengeren is: a finn és svéd belépéssel ez a víztest szinte teljes mértékben NATO-beltengerré válik, ugyanis az összes balti-tengeri partszakasszal bíró ország – Svédország, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Németország, Dánia – immáron NATO-tag. Oroszország így már csak egy Szentpétervár környéki kis kijárattal bír a Finn-öbölre, illetve rendelkezésére állnak még a Litvánia és Lengyelország közé ékelődő kalinyingrádi exklávé partjai.

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatótanára úgy látja, „a Balti-tenger minden szempontból beltenger, a felszíni egységek működése abban a környezetben minimális eséllyel jár”. Az oroszok pedig 

eddig is be voltak szorítva a Balti-tengerre, felszíni erőik működése csak az orosz légvédelmi rendszerek által nyújtott légi ernyő alatt volt elképzelhető”.

A szakértő figyelmeztet: „onnantól kezdve, hogy kihajóznak ezalól, lényegében bármilyen repülőgép megtámadhatja őket”, márpedig a hadászat törvényei szerint „a repülőgépek erősebbek és többen vannak, mint bármilyen hadihajó vagy hadihajó-kötelék”.

A szakértő ugyanakkor nem a Balti-tenger környékén látja a svéd NATO-csatlakozás katonai jelentőségét, szerinte az sokkal inkább 

az Északi-tenger erőforrásaiért, illetve a sarkvidék körüli tengerekért folytatott küzdelemben értelmezhető”.

Ráadásul Svédország haditengerészeti flottája nem is túl jelentős, a szövetség számára sokkal inkább az északi állam több tízezer kiképzett tartalékosa és erős légiereje a fontos Somkuti szerint.

Nyitókép: Alberto PIZZOLI / AFP

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. február 28. 02:35
A NATO nem egy szövetség, hanem Amerika világuralmi törekvéseinek egyik fő eszköze. Svédország nem azért lépett be a NATO-ba, hogy nagyobb biztonságban legyen, hanem azért, hogy Amerika uralma erősödjön, több segédcsapata legyen.
survivor
2024. február 28. 00:26
Bubu Az USA történelméről mesél nekünk. Rabszolgaság, népirtas, imperializmus.
survivor
2024. február 28. 00:23
ant2 Északról igen... A Sarkon át közel N.Y. Kérdes ,mit tud a NORAD ?
survivor
2024. február 28. 00:20
Az RSZ-28nak mindegy. Kis lőgyakorlat az SS-X-30cal..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!