Politico: Scholz az ukrán fegyverszállítás mellett kampányol majd a februári uniós csúcstalálkozón

2024. január 10. 06:53

A német kancellár minden lehetőséget megragad arra, hogy növelje Ukrajna támogatását.

2024. január 10. 06:53
null

Olaf Scholz német kancellár további nyomást kíván gyakorolni az uniós partnerekre, hogy még több fegyvert szállítsanak Ukrajnának. A kérdést az uniós vezetők jövő hónapban tartandó rendkívüli csúcstalálkozóján szeretné felvetni – írta meg a Politico.

A tagállami vezetők február 1-jén találkoznak Brüsszelben, ahol elfogadják a tervek szerint 50 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot Kijev számára.

A lap szerint Scholz ki kívánja használni az alkalmat, hogy tárgyalásokat folytasson Ukrajna további katonai támogatásáról. Ezt egy névtelenséget kérő német tisztviselő erősítette meg a Politicónak.

A kancellár hétfőn azt nyilatkozta, hogy az EU-tagállamok által tervezett eddigi fegyverszállítások Ukrajnának kevésnek bizonyulnak. Ezért felszólította szövetségeseit, hogy erősítsék meg támogatásukat Ukrajna felé.

Lista készül

A lap értesülése szerint Scholz felkérte a tagállami vezetőket, hogy a február 1-jei csúcstalálkozóig állítsanak össze egy listát a tervezett, további katonai segélyről. A berlini terv szerint a vezetők megvitatják majd e lista eredményeit, ami valószínűleg növelni fogja a nyomást olyan országokra, mint Franciaország, Olaszország és Spanyolország, amelyek eddig viszonylag kevés katonai segélyt nyújtottak Ukrajnának Németország szerint.

Az Ukrajnának nyújtott katonai segélyeket nyilvánosan összeszámoló Kiel Intézet szerint tavaly az Egyesült Államok után Németország volt a második legnagyobb adományozó 17,1 milliárd euróval. Ezt követte Nagy-Britannia 6,6 milliárd euróval, majd az északi és keleti EU-országok. Franciaország ehhez képest csak 0,54 milliárd euróval, Olaszország 0,69 milliárd euróval, Spanyolország pedig 0,34 milliárd euróval járult hozzá a támogatáshoz.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2024. január 12. 09:12
Lehet, hogy leopárdok helyett traktort visz Elenszkijnek.
monuskaroly
2024. január 11. 10:57
Ha még ő lesz a kancellár.
atti64
2024. január 10. 17:04
Ez egy kártékony féreg.
nitsahon
2024. január 10. 13:57
HASZONTALAN idióta EZ a KOPASZ HURKA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!