Nem viselt fejkendőt, 74 korbácsütésre ítélték a kurd aktivistát Iránban

2024. január 07. 13:12

Egy két évvel ezelőtti hasonló eset az elmúlt évtizedek legsúlyosabb tiltakozási hullámát indította el a közel-keleti országban.

2024. január 07. 13:12

Az iráni igazságszolgáltatás 74 korbácsütésre ítélte Roja Hesmati kurd aktivistát, az érintett a büntetés végrehajtásáról Facebook-bejegyzésben számolt be. A büntetést a törvénynek megfelelően hajtották végre – írta a Mizan Online, az igazságügyi hatóság honlapja.  Az irániak a közösségi médiában nagyfokú felháborodással reagáltak a történtekre – írta a dpa német hírügynökség.   

Hesmatit áprilisban vették őrizetbe, miután közzétett egy fotót magáról, amelyen nem viseli a nők számára kötelező fejkendőt 

– jelentette a Sarg című iráni napilap. A nő ezt követően számos jogi váddal szembesült. Sikeresen fellebbezett a több mint 13 éves börtönbüntetés ellen – mondta az újságnak ügyvédje, Masziar Tatati. Az erkölcsi vétségek miatt kiszabott korbácsütés azonban érvényben maradt.   

Egyre több iráni nő tiltakozik a fejkendőviselési kötelezettség ellen

Hesmati októberben számolt be az ítéletről Facebook-oldalán, amely már nem nyilvános. Január 3-án Hesmati azt írta, hogy egy idézést követően ügyvédjével együtt megjelent a hatóságok előtt. Azt a helyet, ahol megkorbácsolták, „középkori kínzókamraként” jellemezte. Több mint egy évvel ezelőtt, 2022 szeptember 16-án a hatóságok a kendőviselési szabályok megsértése címén őrizetbe vették a kurd származású Mahsza Aminit, 

aki az őrizetben meghalt, miután szemtanúk szerint – súlyosan bántalmazták. 

Halála évtizedek óta a legsúlyosabb tiltakozásokat váltotta ki a közel-keleti országban. A hatóságok erőszakkal fojtották el a megmozdulásokat. Azóta egyre több iráni nő tiltakozik a fejkendőviselési kötelezettség ellen.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció / Facebook








 

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 07. 21:20
Monte Carlo szerint Európában is megszabják, hogyan öltözzön. EZ BAROMSÁG !!!!!!!!!!!!! Európában KIK és HOL szabják meg, hogyan öltözhetsz??? A körúton öltönyben, zakóban, pulcsiban, vagy trikóban mégy, azt nem te döntöd el? Aha, nem te , hanem a feleséged. Tudom, nehéz a felfogásod, de ez nem = az iráni állami terrorral. Ez csak arra bizonyiték, hogy TE egy ki-, és eltaposott PAPUCS VAGY.
Tommaso
2024. január 07. 21:13
16:22 > I feel the earth move under my feet szerint "a demokráciákban egyenesen a gondolatszabadság sérül" Vajon mire gondolhat ez a szerencsétlen, hogyan sérülhet? Ami azt illeti, az ilyen hazug gondolatokat valóban be kellene tiltani, de a tudomány mai állása erre nem ad lehetőséget.
Tommaso
2024. január 07. 21:08
Nem viselt fideszes fülbevalót, korbácsütésekre ítélték Orbanisztánban a Karmelita kolostor takaritónőjét. De amelyik nagyseggű asszonyság visel, abból könnyen "álamfő" lesz. (ahogy a lopáson kapott korábbi FIDESZ-es álamfő, S.P. írta volna.
Tommaso
2024. január 07. 21:04
a náci seggfej andorra-77 osztja az észt, pedig neki sincs elég. andorra-77 az olyan diktatórikus társadalmi rendszerek hive, ahol az állam szabhatja meg, hogy az állampolgárok, andorra rezsimjében a szolgák, milyen öltözéket viseljenek. Az olyan hazug seggfejeknek , a nekem válaszoló agyatlan trolloknak, akik szerint Európában rosszabb a helyzet, mert sérül a gondolatszabadség ( vajon mi módon sérülhet, ha-ha-ha, és az állam itt is előirja, hogy mit viselj az utcán -- nem is válaszolok. Ők egy nagyon távoli Galaxiban vegetálnak, s nem ismerik a Földi valót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!