Nagy dobásra készülnek a kínaiak: éveken belül piacra kerülhet a töltés nélküli akkumulátor

2024. január 23. 01:55

Nem véletlen, hogy megmozgatta az újságírók fantáziáját, amikor kiderült, hogy az új nukleáris akkumulátor élettartama akár 50 év is lehet.

2024. január 23. 01:55
Bárdos Tamás

Elképesztő technológiai fejlesztéssel állt elő a pekingi székhelyű Betavolt startup. A vállalat egy nukleáris akkumulátort mutatott be, amely akár fél évszázadon keresztül is képes áramot termelni töltés és karbantartás nélkül!

Forradalmi újítás!

Ez a forradalminak számító innováció az energiatárolás új korszakát jelentheti. A Betavolt nukleáris akkumulátora jelenleg kísérleti tesztelési fázisban van, viszont rövidesen készen áll majd arra, hogy elinduljon a sorozatgyártása. Az akkumulátorokat pedig a startup reményei szerint egyebek mellett okostelefonokban és drónokban lehet majd felhasználni.

@index.hu Véget érhet a telefonunk lemerülésétől való félelem, hamarosan akár egy töltés nélkül 50 évig működő akkumulátor is kerülhet az okostelefonjainkba. #akkumulator #Kina #mobiltelefon #nuklearisenergia #stájszbyindex #indexhu #indexhirek #napiindex #lenzseroliver #foryou #nekedbe #foryoupage #fyp ♬ original sound - Index.hu

Az atomenergia miniatürizálásával egy érménél kisebb eszközbe helyezik a nikkel 63-as, béta radioaktív izotópot. A vállalat sajtóközleményében arról számolt be, hogy ez az úttörő energetikai innováció lehetővé teszi Kína számára, hogy élen járjon a mesterséges intelligencia forradalmának legújabb fejezetében.

Kínának egyáltalán nem titkolt célja a töltés nélküli akkumulátorral, hogy jelentős mértékben megerősítse a gazdaságát.

Nem véletlen, hogy a kínaiakkal párhuzamosan az Egyesült Államok és Európa kutatóintézetei is aktívan részt vesznek a hasonló technológiák fejlesztésében.

Ez lesz a töltés nélküli akkumulátor működési elve

Az akkumulátor működési elve azon alapul, hogy a lebomló izotópok által felszabaduló energiát elektromos árammá alakítja. Az eljárás egyébként nem új, hiszen ilyen jellegű módszerrel már a 20. században is próbálkoztak. A technológiát először az Egyesült Államokban és a Szovjetunióban fejlesztették ki űrrepülőgépekhez.

Kínában azonban tovább folytatták, így az ország 14. ötéves tervének keretében sikeresen miniatürizálták.

Az elképzelések szerint még az űrrepülésnél, sőt az orvosi eszközöknél is is lehet majd hasznosítani ezt az akkumulátort. A Betavolt első nukleáris akkumulátora 100 mikrowatt teljesítményt és 3 V feszültséget produkál egy 15x15x5 köbmilliméteres modulban. A vállalatnak azonban eltökélt szándéka, hogy 2025-re 1 wattos teljesítményű akkumulátort állítson elő.

A töltés nélküli akkumulátor és a környezetvédelem

Az atomenergiával kapcsolatban a leggyakoribb félelem annak az emberre és a környezetre gyakorolt káros hatása. Ez a veszély viszont az új kínai akkumulátorok esetében teljesen alaptalan, legalábbis a Betavolt szerint.

A startup nukleáris akkumulátorának réteges felépítése a kínaiak állítása szerint ugyanis garantálja a biztonságot.

Úgy tervezték, hogy ellenálljon a hirtelen fellépő erőhatásoknak anélkül, hogy kigyulladna vagy felrobbanna. Az akkumulátor figyelemre méltó ellenálló képességről is tanúbizonyságot tesz, mivel mínusz 60 és plusz 120 Celsius-fok közötti hőmérsékleti tartományban is hatékonyan működik.

A Betavolt büszke arra is, hogy az új akkumulátor biztonságos és környezetbarát. Egész konkrétan úgy fogalmazott a vállalat, hogy a nukleáris akkumulátoraik teljesen biztonságosak, nem adnak le külső sugárzást, így alkalmasak lesznek még az orvosi eszközökben is.

Jó hír, hogy a bomlási periódus után a nikkel-63 a réz stabil, nem radioaktív izotópjává alakul, így nem jelent semmilyen veszélyt a környezetre.

Mindezek ismeretében könnyen megtörténhet, hogy néhány éven belül már senki nem fog amiatt aggódni, hogy hamar lemerül a telefonja. Arról nem is beszélve, hogy ez a forradalmi innováció óriási változást hozhat az élet szinte minden területén.

Mutatunk egy videót az innováció kapcsán:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Youtube

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. január 23. 19:48
ttps://www.origo.hu/gazdasag/20200728-mar-fejlesztik-1000-ev-akkumulator-s.html https://raketa.hu/radioaktiv-gyemant-akkumulator https://www.okosipar.hu/itt-a-skalazhato-nuklearis-akkumulator-sosem-kell-tolteni-az-elettartama-50-ev/ https://www.okosipar.hu/akkora-talalmany-mint-korabban-a-gozgep/
Akitlosz
2024. január 23. 09:16 Szerkesztve
A szerző nem tudja, hogy mi az az akkumulátor. Az akkumulátor nem termel áramot, hanem tárolja azt. Ami áramat termel az elem, generátor, erőmű, de nem akkumulátor. Létezik ceruzaelem, meg tölthető akkumulátor is akkora méretben. Ég és föld a kettő működési elve. A lényeg az, hogy mit szerző ír, az így ebben a formában hülyeség. Meglehet, hogy ez kínai cég feltalált valamit, csak a cikk alapján az nem akkumulátor, hanem valami nukleáris elem. Az űrkutatásban már régóta használnak nukleáris energiát áramtermelésre az űrszondák áramellátásához. 1kiló plutónium-238 540 watt energiát ad le, s ezt évtizedeken át, persze idővel kis mértékben csökkenve. Köze nincsen az akkumulátorhoz.
konzerv-3
2024. január 23. 08:01
Ez egy-az-egyben Assimov.
orokkuruc-2
2024. január 23. 07:53
telefonba, az állandó közvetlen közelünkbe de jó is lesz ez!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!