Résen kell lenni: a keresztények körében is terjed az okkultizmus

2023. december 26. 20:00

„Néha nagyon jó szándékkal, az élet vagy az okkult világ értelmét keresve, az ember a legdémonibb formáiban a láthatatlan világ csapdájába kerül.”

2023. december 26. 20:00
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Rózsafüzér és tarot-kártya lóg egy autó visszapillantótükréről Budapest forgalmas csomópontjában. A tulajdonosa talán „biztosra akart menni”, s úgy volt vele, két talizmán egymás mellett a tuti. Pedig ég és föld a kettő (vagy talán még nagyobb a távolság), s míg egyik az Istenhez szóló imádság eszköze, a másik okkult praktikák sajátja, ami éppen ellentétes erőket hivatott mozgásba lendíteni. 

A budapesti autós valószínűleg egyszerűen tájékozatlan, ugyanakkor egyre hangosabban figyelmeztetnek furcsa folyamatokra azok, akik közelebbről ismerik e jelenséget. Jean-Christophe Thibault atya például már évek óta arra hívja fel a figyelmet, hogy még a keresztények körében is terjed az okkultizmus, noha annak veszélyeit az egyházak többsége kifejezetten hangsúlyozza. A francia katolikus pap története meglehetősen rendhagyó, s ha valaki, ő pontosan tudja, miről beszél, ugyanis már gyerekként kapcsolatba került a luciferiánusok csoportjával és szellemekkel kommunikált. Megjárta a mélységeket, mielőtt megtért volna – ahogy ő fogalmaz: mielőtt a Szentlélek villámcsapása érte volna –, ma pedig a terület szakértőjeként segíti azokat, akik szabadulást keresnek. 

A National Catholic Registernek korábban arról beszélt, 

az első ránézésre teljesen ártalmatlannak tűnő okkult praktikák mélységes veszélyeket rejtő gyakorlatok, amiknek sötét erejére sokan csak azután döbbennek rá, hogy életük rohamosan megváltozik – rossz irányba. 

Mint fogalmazott, az „ezoterizmus 2.0” idejét éli a nyugati civilizáció, amely a kereszténység előtti pogány világ egyfajta újbóli megjelenését jelenti, miközben a mágiával kapcsolatos gyakorlatok egyre szélesebb körökben terjednek el, még hívő keresztények köreiben is. Márpedig – így Thibault atya – „ez nem Isten területe, éppen ellenkezőleg: egy olyan terület, amely elvezet Istentől”. „Néha nagyon jó szándékkal, az élet vagy az okkult világ értelmét keresve, az ember a legdémonibb formáiban a láthatatlan világ csapdájába kerül” – figyelmeztet a tapasztalt pap, akinek meglátásait egyre többen támasztják alá. 

Saját élettörténetét osztja meg olvasóival Maureen Cooper, akinek A remény üzenete című könyve magyarul is megjelent. Maureen szintén gyerekkorában került kapcsolatba az okkultizmussal, amelyben egyre jobban elmélyedt. Felnőttként már rendszeresen járt jósnőkhöz, sőt, idővel ő maga is elkezdett pontosan látni jövőbeli eseményeket – ezzel párhuzamosan pedig lassan széthullott körülötte minden. Amikor férje halálos beteg lett, felismerte az összefüggéseket, megtért és elhagyta az okkult praktikákat. 

Megtérése után a szellemi harcnak szentelte életét, de amin addig keresztül kellett mennie, több mint tanulságos. 

Jean-Christophe Thibault éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy sokminden, ami az ezoterikus-okkult világhoz tartozik, valójában már a spiritizmus területe. De arra is, hogy nem csak az egyházon kívül, hanem azon belül is érdemes jelezni a veszélyt: az elmúlt években (az atya szerint megközelítőleg a koronavírus-válság kezdetétől) a mágia gyakorlása trendszerűen megugrott, valamint felélénkült a boszorkányság iránti érdeklődés is. Persze a farkas ezúttal is báránybőrbe bújik: Thibault atya megállapítása szerint az ezotéria és az okkultizmus fejlődése más területekkel, például az alternatív terápiákkal, a személyes fejlődéssel és a jólét keresésével integrálódik, így válva eladhatóbbá. 

A francia pap szerint itt az ideje felvértezni a keresztényeket e területen is. Mint mondja, mostanra elég sok ember mozog az egyházban, akik felhívják a figyelmet erre a jelenségre, amelyben lassan elmerülünk, és amelyet sok keresztény továbbra is figyelmen kívül hagy. Lépni kell és felvenni a harcot. 

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. december 27. 14:34
“…ML az összes balos nagyvállalkozónál megfogalmazhatatlanul jobb, tisztességesebb, becsületesebb ember. Ez a tragikus valóság.” - írja Galancza100. Nem. ÖN nem érti. ÁLTALÁBAN nem politikai beállítódáson múlik a tisztesség egy vállalkozónál, mert a polgári demokratikus kapitalizmusban - ahol a jogállam működik - MINDNÉL, MINDEN (jobb-bal) párthatalomban a gyakorlat az, hogy “tedd meg azt, amit a közösség (jogrd-e) megenged neked”. Csakhogy O. Viktor a 2/3-dal mind a közbeszerzési szabályokat, mind a demokratikus intézmény-rendszert, mind a (köz-, és kereskedelmi) sajtót úgy alakította, hogy az EU-s fejlesztési pénzeket az általa kiválasztott kedvezményezettek felé irányítsa. M. Lőrinc - aki személyesen kötődik hozzá - így nem egy ilyen meg olyan (rossz) ember, hanem bűntárs. Akinek vele együtt börtönben a helye.
ProletarFC
2023. december 27. 13:00
zsocc44 2023. december 26. 20:42 Aha, tehát a szanszkrit tarot az igazi. Meglehet, hogy a keleti okkultizmusnak semmi köze az európaihoz. De azért nyomjad a félművelt kretént fullba! -------------------------------------------------------------------------------------------------- 4. Arisztotelész ontológiai principiumai a hülemorfizmus tana honnan eredhetnek? Indiából, a szankhya két principiumának teljes megfelelői, ergo a keresztény istenkép az indiai szankhja ortodox darshana tanainak másolata, ha tanultál volna filozófiatörténetet legalább akkor eljuthattál volna erre a felismerésre is, ehelyett fullba nyomod a kretényt. 5.Volt e a görögség és az indiaiak között kapcsolat, Nagy Sándort tekintve is mindenképpen, az indiai gandhárai művészet egyértelműen görög jellegű.
ProletarFC
2023. december 27. 12:59
zsocc44 2023. december 26. 20:42 Aha, tehát a szanszkrit tarot az igazi. Meglehet, hogy a keleti okkultizmusnak semmi köze az európaihoz. De azért nyomjad a félművelt kretént fullba! -------------------------------------------------------------------------------------------------- 2. jelenlegi keresztény istenképünk nyugati vagy keleti? Az elterjedt ikonikus Jézus ábrázolások valójában arámi tipusú embert ábrázolnak? A tudomány szerint is. 3. Honnan a bánatból ered a katolikus keresztények Istenképe? Aquinói Szent Tamástól. Szent Tamás kitől vette át és krisztianizálta azt? Arisztotelésztől.
ProletarFC
2023. december 27. 12:57
zsocc44 2023. december 26. 20:42 Aha, tehát a szanszkrit tarot az igazi. Meglehet, hogy a keleti okkultizmusnak semmi köze az európaihoz. De azért nyomjad a félművelt kretént fullba! -------------------------------------------------------------------------------------------------- 1. Ó bölcs tanult barátom a keletinek ugyan bármi köze lehet a nyugatihoz? Arisztotelész volt Nagy Sándor mentora pusztán ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!