A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kitálalt az ukrán politikus: Az EU-s kormányfők készek lettek volna lábbal tiporni az EU-s jogot, ha Orbán nem megy ki a teremből

2023. december 16. 08:35

Olha Stefanisnya szavai szerint nagyon elszántak voltak a tagállami vezetők, hogy mindenképpen csatalkozási tárgyalásokat kezdjenek a háborúban álló országgal.

2023. december 16. 08:35
CROO, Alexander De; GOLOB, Robert; MICHEL, Charles; BETTEL, Xavier; HRISZTODULIDESZ, Nikosz

Az uniós tagállamok azt fontolgatták, hogy ha Magyarország megakadályozta volna az Ukrajnával való tárgyalások megkezdését, akkor megfosztották volna vétójogától – mondta Olha Stefanisnya, Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettese, írja a Pravda.

Ismert: a magyar kormányfő csütörtök este inkább kivonult az állam-és kormányfők tanácskozásának helyet adó teremből, így nélküle meg tudták szavazni, hogy a háborúban álló ország elkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az Unióval. A miniszterelnök a konkrét újabb pénzbeli támogatásába azonban nem ment bele.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán később a Kossuth Rádióban elmondta:  8 óráig győzködte kollégáit, de később nem akart részt venni a rossz döntésben, ugyanakkor egyedül nem is akarta megakadályozni azt. Leszögezte: a további folyamatban még így is 75 alkalma lesz neki, illetve a magyar parlamentnek is akadályt emelni Ukrajna EU-s csatlakozása elé. 

A csütörtöki döntés még nem jelent konkrét jogsérelmet Magyarország számára, ezért sem kívánta azt megakadályozni Orbán.

Most a jól értesült ukrán politikus arról beszélt, hogy ha a helyzet kritikusabb lett volna, mint amilyen valójában volt, a 26 uniós tagállam kész lett volna megfosztani Magyarországot a szavazati jogától, és egyhangúlag elfogadni az ukrán ügyet. Más kérdés, hogy ez az uniós jog, az alapszerződések és az évtizedes gyakorlat lábbal tiprása lett volna, 

amit nem tudni, hogy hogyan lehetett volna kivitelezni, Stefanisnya erről nem beszélt.

Az Európai Unió állam-és kormányfőket tömörítő Európai Tanács nevű intézményébe ugyanis annak 70-es évekbeli létrejötte óta kialakult szokás, ( ami jogilag is le van fektetve) hogy bizonyos nagyobb súlyú döntések ( ilyen például egy harmadik ország csatalkozása az EU-hoz) csak teljes egyetértéssel születhetnek, ha mindneki beleegyezik.

Ezt hívja a köznyelv vétójognak, és ezt akarja most megszüntetni az Európai Parlament és Guy Verhofstadt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Robert Golob szlovén, Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök, Nikosz Hrisztodulidisz ciprusi elnök és Alexander De Croo belga miniszterelnök az Európai Unió csúcstalálkozóján. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 262 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. december 17. 21:30
trash Es egyetért vele a nép. :-) 5x is... Es jön a zsé. Es akkor a migrik elárasztották VOLNA az ejjut.
survivor
2023. december 17. 21:26
B+ ! Itt volt a lehetőség a külső HUXITra...
catalina11
2023. december 17. 18:10
epét hánynak a libernyákok...
catalina11
2023. december 17. 18:09
Most a jól értesült ukrán politikus arról beszélt, hogy ha a helyzet kritikusabb lett volna, mint amilyen valójában volt, a 26 uniós tagállam kész lett volna megfosztani Magyarországot a szavazati jogától, és egyhangúlag elfogadni az ukrán ügyet. Más kérdés, hogy ez az uniós jog, az alapszerződések és az évtizedes gyakorlat lábbal tiprása lett volna" jogállam!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról