Így forgatta fel egy év alatt Elon Musk a Twittert

2023. október 28. 08:53

Elon Musk megreformálta és X-re nevezte át a népszerű közösségi médiumot.

2023. október 28. 08:53
Ungvári Ildikó

Elon Musk egy évvel ezelőtt vásárolta meg a Twitter közösségi média felületet, azzal a nem titkolt céllal, hogy létrehozzon egy platformot, ahol mindenki politikai, vallási, vagy bármilyen egyéb meggyőződésétől függetlenül szabadon megoszthassa a gondolatait, véleményét a nagyvilággal. Az elmúlt év alatt ki is állt emellett az elképzelés mellett, 

amiért sok kritika érte, hogy cenzúrázatlanul teret enged a „gyűlöletbeszédnek” és a „dezinformációnak”.

Egy év telt el azóta, és ez alatt az idő alatt rengeteget változott a felület. De hol tart most, és mik Elon Musk további tervei? Cikkünkben ezt gyűjtöttük össze.

A legfontosabb változások

Az amerikai üzletember 2022. október 27-én vásárolta meg a Twittert 44 milliárd dollárért, és gyakorlatilag azonnal megkezdődtek a reformok. A legnagyobb változás kétség kívül idén júliusban történt, amikor Musk a Twitter nevét X-re változtatta, az ismert kék madár emblémát pedig egy nagy X betű váltotta fel. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az arculatváltást azzal indokolta, hogy sem a madár logó, sem a Twitter név nem illik az új platformhoz. A Twitter angolul csicsergést jelent, ami jól illett a felület korábbi működéséhez, amelyen rövid, tömör szövegeket lehetett megosztani. Musk célja viszont az, hogy az X egy sokszínű közösségi felület legyen, ahol a posztok megosztása mellett van lehetőség üzenetküldésre, közösségi hálózatépítésre, audio- és videószolgáltatások terjesztésére, valamint online vásárlásra és fizetésre. 

A júliusi változtatás azonban korántsem az első, de még csak nem is a legnagyobb húzás volt Musktól.

Míg korábban – akárcsak a Meta szolgáltatásainál – a Twitter munkatársai által elvégzett vizsgálat után lehetett megszerezni a hiteles fiókoknak járó kék jelvényt, heves reakciót váltott ki, amikor ezt a megkülönböztető jelzést Musk több nagyobb cégtől is elvette. Helyette havi 12 dollárért (4500 forint) lehet előfizetni a jelvényre, amivel egyúttal a posztjaink terjedését is növelhetjük. Musk elbocsátotta a cég hivatásos tényellenőreit és tanácsadóit, helyette a felhasználókra bízta a felület moderálását.

Ezen túl több, korábban ingyenes szolgáltatást fizetőssé tett. Például nem írhatunk üzenetet olyannak, aki nem követ minket az alkalmazásban.

A bejegyzések szövegének hosszára vonatkozó limitet kibővítette. 

Az eddigi 140 karakter helyett 280-ra emelte.

A másik nagy újdonság, hogy az eddigi szöveges posztokkal szemben ma már a videós bejegyzéseket részesíti előnyben a felület.

Váratlan húzások

A Twitter (mára X) elmúlt egy éve tagadhatatlanul a váratlan húzásokról, a mindenkit megdöbbentő bejelentésekről szólt. A nagyobb változtatások mellett Elon Musk több alkalommal is a figyelem középpontjába került a Twitternek köszönhetően.

Az egyik kevésbé váratlan, mégis nagy húzás Donald Trump fiókjának újraaktiválása volt. 

Musk már korábban megígérte, hogy vissza fogja engedni a Capitolium ostroma miatt letiltott egykori elnököt, aki augusztus végén tényleg meg is osztotta másfél év után első bejegyzését a korábban letiltott fiókjából.

Pár hónappal korábban, áprilisban Musk azzal lepte meg a felhasználókat, hogy a Twitter kék madarát ideiglenesen lecserélte a Dogecoin kriptovaluta logójáról ismert Siba inu kutyafejre

A milliárdos egyébként nem csak tulajdonosa, de aktív felhasználója is a felületnek, ahol nem egyszer magyar politikusok bejegyzéseire is reagált már. Legutóbb például Novák Katalin egyik posztja alatt dicsérte a magyar családpolitikát.

Ezt is ajánljuk a témában

Sok kritika éri a felületet

Persze a Twitteren, majd X-en végbemenő változásoknak sokan nem örülnek. Főként a korábbi rendszer kezdeményezettjei, akik számára igencsak hátrányosak a változások.

Az egyik kritika, hogy 

amióta Elon Musk megvásárolta a felületet, többen elpártoltak a Twittertől,

 csökkent a felhasználók, és a hirdetők száma is. Természetesen sokan nem örülnek az alkalmazáson belüli fizetések bevezetésének sem, és azzal vádolják a milliárdost, hogy a hivatásos moderátorok elbocsátásával nagyobb teret engedett a dezinformáció terjedésének.

A dezinformáció megállításával kapcsolatban az Európai Unió is megkereste a Twittert, ahogy a többi közösségi média szolgáltatót is. A hamis hírek és a gyűlöletbeszéd terjedésének megállítása különösen az izraeli háború kitörése után vált fontossá, amikor az uniós tisztviselők szerint 

olyan tartalmak kezdtek el terjedni, amelyek erőszakra buzdítanak, vagy valamelyik harcban álló fél ellen lázítanak.

Sok kritika éri még a felületet azért is, mert egyre több olyan tartalom kerül a felhasználók elé, amit nem ők maguk választanak, és Musk saját posztjainak is igencsak széles körű terjedést biztosít.

Amit szabad Jupiternek…

Kétségtelen, hogy az elmúlt évben jelentős változásokon ment keresztül a felület, ahogy az is látszik, hogy Musknak komoly tervei vannak az X-szel, amik nem sokban egyeznek meg az eddigi irányvonallal. 

Ugyanakkor a legtöbb kritika – a fizetős szolgáltatások bevezetése, a dezinformáció terjedése – nemcsak az X-et, de a másik nagy közösségi felületet, a Facebookot is érinti. Kérdés, hogyan alakul a platform sorsa az elkövetkező években, ami feltehetően azon fog múlni, hogy a több területen is elfoglalt milliárdos mekkora fantáziát és lehetőséget lát a közösségi média fejlesztésében.

Nyitókép: Utku Ucrak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2023. október 28. 11:03
Sunyi gerinctelen Mandiner Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink?
ptrfarkas43
2023. október 28. 11:02
A valóságtól független objektív értékek képviselői sunyi módon letiltottak minden valóság tartalmat, aztán másokat ítéltek el a szólás szabadság korlátozása miatt.
blackorion93
2023. október 28. 10:57
Nagy a szólásszabadság ha fizetsz érte... Nem sokkal a vásárlás után egyből elakarta adni, olyan gyorsan körmére égtek a változtatások, ezt saját maga nyilatkozta. Hozzátenném, hogy soha nem használtam se a twittert se x-et, szerencsére a materiális térben élem a közösségi életem, facebook-om van, messenger miatt. Aki közösségi platformokra jár hírekért az nálam alapból egy idióta. A gyűlöletbeszéd és uszító tartalmak , meg ott vannak a neten és aki akarja eléri, mondjuk ehhez egy gondolattal több tudás kell, mint , hogy be tudj kapcsolni egy ájfont vagy, hogy fel tudd tenni az "okosórád" tölteni.
titi77
2023. október 28. 10:49
már megint nyüszítenek a bérkommentelők, de hogy is van ez? ekkora diktaűrában járathatják a pofájukat? eléggé skizofrén helyzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!