Osztrák külpolitikai szakértő: Orbán külön előnyökben reménykedik, ezért késlelteti a svéd NATO-tagságot

2023. szeptember 27. 08:58

Egyre több a találgatás a svéd NATO-belépés körül.

2023. szeptember 27. 08:58

Alexander Krenn osztrák külpolitikai szakértő fejtette ki a véleményét a svéd NATO-csatlakozás körüli kérdésekről, az egyik legnagyobb osztrák bulvárlapban, a Neue Kronen Zeitungban

A szakértő szerint a magyar miniszerelnök Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz hasonlóan politikai engedményeket akar kicsikarni a svéd csatlakozás fejében. A szakértő szerint az, hogy a török elnöknek ez már több területen be is jött, Orbán Viktort is megerősítheti ebben a szándékában.

Krenn úgy látja, hogy Nyugaton egyre inkább visszatetszést kelt, hogy Budapest és Ankara mind a mai napig meghiúsítja a svéd tagságot, ugyanakkor hozzáteszi, hogy Stockholm sem folytat hibátlan politikát. Véleménye szerint sokat segíthetne az ügyön, ha a svéd kormány nem vádolná lépten-nyomon a magyar kormányt a jogállamiság megsértésének vádjával.

Az ilyen kijelentéseket ugyanis Orbán Viktor becsmérlésnek veszi, ezért az utóbbi hetekben különösen

 felerősödtek a magyar kirohanások.

Az elemző úgy látja, hogy a magyar vezetés „már nem biztos” abban, hogy a parlament egyáltalán törvénybe iktatja majd a ratifikációs okmányokat. Ezért a szövetségeseknek tovább kell győzködniük Orbánt. Az, hogy Erdogan igen mondott nagyon sok engedmény eredménye volt.

Hogy Orbán miért késlelteti a svéd csatlakozást, arról csak találgatni lehet.

– tette hozzá a szakértő. 

 

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
romolo
2023. szeptember 28. 16:29
Ha pontosan akarnék fogalmazni: Időtlen idők kérdése a ukik NATO csatlakozása, de addigra Ukrajna már nem is lesz.
steweq
2023. szeptember 27. 23:23
Ja! Még valami! Nálunk nem Orbán dönt erről, mint egy diktatúrában, hanem a parlament, mint egy parlamentális demokráciában. Ugye Ursula!
steweq
2023. szeptember 27. 23:20
Kedves "szakértő"! Nagyon tisztába lehet az itteni viszonyokkal. Itt egyénileg van tele a töke minden magyarnak a fennhélyázó svédekkel. ...És hálásak lehetnek nekünk, hogy az ott a svéd lakosság által nem is kívánt csatlakozástól megmentjük öket. Mert magukat már nem tudjàk.
luisbathhelena
2023. szeptember 27. 17:51
Azt gondolom hogy egy újabb rövidesen muszlim többségű instabil, robbantásoktól, utcai bandák gépfegyverétől hangos tagra nincs szükség a NATO-ban. Csak a zűrzavart importáljuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!