Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Gonosz Brüsszel

2023. szeptember 05. 19:10

A háborús erőfeszítések finanszírozását vélhetően nem fogja korlátozni az Ukrajnát eluraló rendszerszintű korrupció.

2023. szeptember 05. 19:10
Gál Mária
Népszava

„Valóságos Brutusként lépett fel hétvégén Volodimir Zelenszkij. Szombaton este egykori legfőbb támogatóját, Ihor Kolomojszkij oligarchát vették őrizetbe, vasárnap este Oleg Reznyikov védelmi minisztert menesztette. Mindkettőjüket korrupciós vádak miatt.

A két elnökhöz közeli közszereplő félreállítása azonban csak a jéghegy csúcsa, a januári hadseregen belüli túlárazott beszerzési visszaélések és a háború teljében külföldön luxuskörülmények között vakációzó kormánypárti képviselő botránya óta gyakorlatilag az államigazgatás minden területét elérte a tisztogatás. Amint a – mindeddig a nyugati támogatások garanciájának számító – védelmi miniszter kényszerű menesztése, az újabb beszerzési botrány is mutatja, nem sok sikerrel.

Bár a nyugati szövetségesek továbbra is aggódnak adományaik sorsa miatt, a háborús erőfeszítések finanszírozását vélhetően nem fogja korlátozni az Ukrajnát eluraló rendszerszintű korrupció, mert az orosz agresszió elleni fellépés összeurópai biztonsági kérdés. Az euroatlanti integrációs törekvéseket viszont komolyan veszélyezteti. Ukrajnának a háború egyben lehetőséget adott a gyorsított és könnyített eljárásra, de a korrupció visszaszorítása így is egyik alapfeltétel. Az elvárás jogos, amennyiben türelemmel társul, hiszen ilyen szintű korrupciót, ami Ukrajnát is jellemezi – akárcsak a posztszovjet térség minden államát – nem lehet egyik napról a másikra felszámolni sem elnöki rendeletekkel, sem törvényekkel, sem erre szakosított hatóságok felállításával.”

Nyitókép: Володимир Зеленський / Twitter

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
baronet
2023. szeptember 06. 07:06
Undoritó ez a propagandista-attitűd, elvtársnő, itt a Népszavánál.
tapir32
2023. szeptember 06. 06:46
Éretlen, felelőtlen és megbízhatatlan ember az, aki nem veszi komolyan a munkáját és a munkájával járó felelősséget. Gyurcsány erkölcsi érzék nélkül, ripacskodva, gátlástalanul hazudik. Ez, egy defekt állapot amin nem lehet változtatni. Ez az ember soha nem lesz más. "Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. . . . hazudtunk reggel, éjjel, meg este. . .Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. ... És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. ... Ennyi tehetségünk van gyerekek. ... Nem tudunk, nem tudunk ennél többet és ennél jobbat. Nem leszünk rá képesek." Mi tartotta vissza a munkától? Mi tartotta vissza attól, hogy igazat mondjon? Gyurcsány F. már bizonyította az alkalmatlanságát. Súlyos kihívásokkal küzd az, akinek ez az alak elfogadható.
Majdmegmondom
2023. szeptember 05. 20:50
Az aggódó nyugatiak, akik már annyi lóvét korrumpáltak a kukis zongoristába... Vicces! és ostoba...
tapir32
2023. szeptember 05. 20:26
Magyarországon a korrupció elleni harc és a jogállam kiépítése azzal kezdődött, hogy a Fidesz 13 éve kormányt alakított. Kivágták a hatalomból a korrupt, aljas semmirekellőket! Magyarországon az ellenzék 13 éve mást sem csinál, mint az állítólagos korrupciót vizsgálja, feltételezések, fantázia szülemények, pletykák alapján. Tény alig van vagy nincs, ahol van, azt a hivatalos szervek hivatalból vizsgálták/ják. Akik, bizonyítatlan híresztelések, feltételezések alapján pálcát törnek mások felett, lopással, csalással, korrupcióval vádolnak másokat, azok nem a jogszerű, tisztességes eljárás hívei. Mocskolódók, hangulat keltők, prejudikálók. Becstelenek! Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet! Orbánt és a kormányt is! A hatalom nem elvszerűen rossz! Egyetérteni a hatalommal nem birkaság! Azért kerültek hatalomra, mert sokan egyetértettünk velük! Ilyen a demokrácia!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!