Castel: A vesztes Ukrajna a törzsek szintjére zuhanhat vissza

2023. szeptember 24. 08:46

A szakértő szerint amikor a középhatalmak atomfegyverre tesznek szert, gyorsan összemosódik majd a különbség a szuper- és a középhatalmak között.

2023. szeptember 24. 08:46
Robert C. Castel

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő interjút adott nemrég a Demokratának. Castelt többek között a világvégéről, az izraeli baby boom okairól is kérdezték, de azt is elárulta a beszélgetés során, miért a repülőgép a modern világ legtalálóbb szimbóluma.

Arra a kérdésre, hogy mit tart a mostani világ három legnagyobb veszélyének, a szakértő azt felelte, hogy „elfelejtettük a háborút. 

Nyugaton már nem érzünk zsigeri félelmet a háborútól, az atomfegyverektől különösen nem. 

Döbbenten figyelem, hogy egyes elemzőkollégáim milyen könnyedén reagálnak bizonyos dolgokra, mintha nem volnának tisztában azzal, hogy a kis nemzetek nem követhetnek el nagy hibákat” – idézte fel. „Ha egy rossz döntés miatt háborúba keveredsz egy nagy országgal, az olyan, mintha egy kerékpár összeütközne egy nyerges vontatóval” – fogalmazta meg hasonlatát.

Másodikként a nyugati demokrácia válságát említette. „A napnál is világosabb, hogy már nem hiszünk benne, és állandóan trükköket keresünk, hogyan lehet megkerülni a nép akaratát, utóbbi pedig már egyáltalán nem szolgál politikai érvként” – hívta fel a figyelmet.

Robert C. Castel azt is kiemelte, hogy „veszélyes” fejleménynek tartja hogy „a hatalom és a felelősség fogalma elszakadt egymástól. 

A felelősség megmaradt a választott politikusok tarsolyában, de egyre kevésbé gyakorolják a hatalmat”.

A harmadik problémaként pedig a migrációt nevezte meg. A szakértő úgy véli, „bevándorlás mindig is volt, de a másság mértékében látom a problémát, meg abban, hogy identitás nélküli társadalomhoz, tehát a semmihez nem lehet asszimilálódni”.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Galló Béla

Mozgástér Blog

Idézőjel

A jaltai világrendet biztosító kétpólusú rendszer, a békés egymás mellett félés, mondjuk úgy, bölcsességén alapult.

Minél több pólus van, annál bizonytalanabb a rendszer

A beszélgetés során érintették az átalakuló világrend témakörét is. Castel itt megjegyezte, hogy „minél több pólus van, annál bizonytalanabb a rendszer. Látjuk, hogy Amerika mennyire nem képes ráerőltetni az akaratát Iránra vagy Oroszországra, vagy az utóbbi Ukrajnára. A középhatalmak relatíve megerősödtek, és amikor atomfegyverre fognak szert tenni, hamar összemosódik a különbség a szuperhatalmak és a középhatalmak között” – húzta alá. 

Majd hozzáfűzte,  „nem azt mondom, hogy ez jó világ lesz, de ebbe az irányba haladunk. 

Ha Ukrajnának lett volna atomfegyvere, akkor nem támadják meg. 

A vesztes Ukrajna pedig visszaprimitívesedhet, törzsek és rítusközösségek szintjére hullhat vissza, mint Libanon. (...) Ha nincs nemzet, akkor Libanon van”.

Végül Robert C. Castel azt a következtetést vonta le, hogy „sajnos úgy látom, ahelyett, hogy a Közel-Kelet Európává vált volna, Európa kezd Közel-Keletté alakulni”.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik