Nem lehet elmenni szó nélkül a napokban kirobbant ukrán korrupciós botrány mellett

2023. január 25. 12:53

Zelenszkij 24 óra leforgása alatt már 11 magasrangú tisztviselőt menesztett.

2023. január 25. 12:53
null
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton

„Nyilván nem lehet elmenni szó nélkül a napokban kirobbant ukrán korrupciós botrány mellett. Zelenszkij 24 óra leforgása alatt már 11 magasrangú tisztviselőt menesztett. Egy ilyen helyzetben jó megoldás nincs: ha homokba dugod a fejed, letagadod a vádakat, akkor azt lehet mondani, hogy lám-lám, mi megmondtuk, ez egy korrupt ország, még csak nem is foglalkoznak a vádakkal. Ha pedig az történik, mint most, hogy azonnal reagálnak, és mindenkit leváltanak, akire bármilyen gyanú vetül, akkor pedig ez a vád: lám-lám, akkora a korrupció, hogy tucatjával távoznak a politikusok.

Zelenszkij az utóbbi stratégiát választotta, hiszen ezzel egy jól felépített kommunikációval azt is üzenheti a Nyugat felé, hogy Ukrajna jogállam, és minden gyanús ügyet kivizsgál, és következménye is lesz annak, ha valaki visszaél. Kérdés még persze, hogy a központi hatalom hosszú távon hogyan tud kijönni majd ebből a botrányból.

Másrészt pedig ez az ügy egy lehetőség is egyben Zelenszkijnek: a háború alatt nem szerencsés embereket leváltani, mert rossz üzenete van: belső feszültségekről árulkodik, a motivációt csökkenti, politikai ellentéteket szül. Most viszont korrupcióra, vagy annak a gyanújára hivatkozva minden olyan kádert le lehet cserélni, akikben esetleg merendült Zelenszkij bizalma, vagy nem vált be a munkájuk az elmúlt egy év során.

Kb. ezeket mondtam el hosszabban az Inforádiónak is az alábbi interjúban.”

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / AFP

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2023. január 28. 23:52
Még Ukrajnában is van következménye a korrupciónak, csak nálunk nincs? Varga Juditnak már bőven lett volna indoka lemondani...
SandorL
2023. január 26. 13:07
Ez a fazon egy csoda. Csoda, mint a szelkakas. Kezd megvilagosodni...
Putz Károly
2023. január 26. 11:01
Anton! Ukrajna korupciós szempontból olyan, mint egy gyomos kert, amelyből kihúztak néhány gyomot, de az ettől az még nem lett gyommentes kert! Ez egy valós hasonlat!
Agricola
2023. január 26. 10:07
Zelenszkij lámpással fogja keresni az igaz embereket, akik megmártóztak a halálbiztos korrupció ellen biztosító folyadékban, ami sebezhetetlenné teszi őket mindenféle kísértéssel szemben. Végsőkig ellen tudnak állni a kísértésnek. Aszkéta az általános szóhasználat szerint a szellemi javakért, lelki gyarapodásért önmagát megtagadó személy, aki az aszkézis révén keresi a megváltást. Az ókeresztény világban az állandó önmegtartóztatásban élő férfiakat nagyjából a 4. századtól gyakorlatilag a remetéket és a szerzeteseket nevezték aszkétáknak. Az aszkéták eleinte egyházközségükben éltek, de hamarosan a csoportos elkülönülést választották – eleinte időnként a püspökök által elítélt formákban is, mint például amikor a klerikusok fogadalmas szüzekkel éltek egy fedél alatt, ki voltak téve a testi örömök kísértésének..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!