Német szakértő: Munkahelyek százezreit veszélyeztetné az orosz gázimport leállása Németországban

2022. május 10. 12:57

Mély válság alakulna ki Németországban a leállítás hatására.

2022. május 10. 12:57
null

Munkahelyek százezrei kerülnének veszélybe Németországban, ha Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának következtében leállna az orosz földgázimport – emelte ki a szövetségi kormány mellett működő független gazdaságpolitikai tanácsadó testület, az úgynevezett gazdasági bölcsek tanácsának egyik tagja egy keddi interjúban.

Achim Truger a Rheinische Post című lapban közölt interjúban hangsúlyozta, hogy

Az import leállítása miatt „félmillió munkahely szűnhet meg”, és az ipar „hosszabb távon is komoly károkat szenvedhet” – mondta az duisburgi-esseni egyetem (Universität Duisburg-Essen) kutatója.

Hozzátette, hogy a gazdaságot fenyegető veszélyek ellenére indokolt a háztartások és a szociális intézmények gázellátásának jogszabályban előírt rangsorolása, de a magánfogyasztóknak is takarékoskodniuk kell az energiával. A háztartásoknál „nagy a megtakarítási potenciál”, például a fűtési beállítások vagy a melegvíz-felhasználás optimalizálása révén, ugyanakkor az energetikai felújítást is támogatni kell.

A közlekedés területén is van tennivaló, az üzemanyagfogyasztás csökkentése érdekében általános sebességkorlátozást kell elrendelni – mondta Achim Truger.

Németországban az ukrajnai háború előtt 55 százalék volt az orosz import aránya a földgázfelhasználásában. A szövetségi kormány igyekszik csökkenteni a függőséget, legutóbbi, április végi adatai szerint az orosz földgáz arányát sikerült 35 százalékra csökkenteni.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2022. május 10. 18:22
Ha bedől a gazdaságuk, attól még továbbra is fizetik az elmúlt években bejött orvosokat és mérnököket a seggvakarásért, vagy visszavágnak a jóléti rendszeren? Csak azért kérdem, hogy mekkora kerítést kelljen majd felhúznunk a nyugati határon is, ha odaát egymásnak esnek...
Mandinka
2022. május 10. 16:42
Fasimus szivárvány babydollban. Csak hát átsejlik a lompos. Németeknek jó lesz, mert megérdemlik.
pipa89
2022. május 10. 16:40
Hát, öregem neked sem kell bemenned dolgozni holnap...
Sany Xepi
2022. május 10. 15:39
Kezdjük azzal, hogy nincsenek német szakemberek a politikában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!