Rárabolna az olasz maffia az EU helyreállítási alapjára

2022. március 11. 15:48

A világjárvány eredményeképpen az olasz maffia jelentős szektorokban hódíthatott, ezért eurómilliárdok vándorolhatnak a bűnszervezetekhez, ha a hatóságok nem végzik megfelelően a dolgukat. Cikkajánló.

2022. március 11. 15:48
null

Könnyen lehet, hogy az Európai Unió helyreállítási alap eurómilliárdjai az olasz maffia zsebébe vándorolnak – derül ki a Handelsblatt tényfeltáró cikkéből. Az írás jelentős mértékben épít Giuseppe De Marzo maffiaellenes aktivista író gondolataira. De Marzo ugyanis úgy látja, hogy a koronavírus-világjárvány éveiben számos szolgáltatás esetében következett be tulajdonosváltás, ezek közül pedig nem egy vándorolt végül a maffia befolyása alá. A 2020-as év során, a koronavírus-világjárvány első hat hónapjában Nápoly környékén 663 vállalkozás, vagyis a cégek 2 százaléka esetében ment végbe tulajdonosváltás.

A nehéz helyzetben lévő gazdálkodók közül ugyanis

sokan a maffiától várják és kapják a gyorssegélyt. 

De Marzo szerint éttermekről, szálláshely-szolgáltatókról, bárokról és farmokról, birtokokról van szó.
Az aktivista egyfajta mintázatról beszél, amikor a maffia szerepét boncolgatja: úgy látja, hogy valahányszor valamiféle katasztrófahelyzet következik be, abból a maffia mindig profitál. Erről lehetett szó a maszkok esetében is Olaszországban. A kezdeti időszakban ugyanis alig lehetett maszkot beszerezni az országban, majd hirtelen egy varázsütésre ismét megtelt a piac azokkal.

A Handelsblatt emlékeztet arra, hogy

Olaszországot az Európai Unió újjáépítési alapjából mintegy 191 milliárd euró illeti, ebből pedig 69 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás.

Ezt a pénzt pedig az egészségügy fejlesztése mellett digitalizációra, zöldítésre és modernizálásra kell fordítani. 

Ezeket a területeket az olasz maffia már mintha birtokba is vette volna; „tisztának” tűnő cégeken keresztül pályáznak uniós forrásokra az érintett szektorokban. 

A Handelsblatt szerint az uniós források 35 százaléka települési szintre kerül, ez pedig azt jelenti, hogy ezen a szinten a „beszivárgott” maffia is könnyebben tudja érvényesíteni az akaratát.

Habár tetemes összegről van szó, a Handelsblatt által megszólaltatott Nicola Altiero dandártábornok (Direzione Investigativo Antimafia, DIA) az olasz mafiaellenes nyomozóhatóság részéről igyekezett mindenkit biztosítani arról, hogy nincs vészhelyzet.
Altiero biztosítja a közvéleményt, hogy Olaszországban megfelelő mechanizmusok működnek arra, hogy kiszűrjék a gyanús elemeket az államigazgatás szövetéből. 

„Ha eltérés mutatkozik az illető jövedelme és az életszínvonala között, az a törvényellenes működés gyanúját veti fel, ami pedig a hatóságok reakcióját váltja ki”

– fogalmazott a dandártábornok.

A lap emlékeztet arra is, hogy Olaszországban a maffia alatt ma tulajdonképpen négy szervezetet kell érteni. Nápoly környékén a „Camorra” működik, Szicíliában a „Cosa Nostra” bír befolyással, Calabriában a ’Ndrangheta uralkodik önmagában állítólag 55 milliárd eurós éves forgalommal; végül, de nem utolsó sorban pedig szó esik egy negyedik bűnszervezetről is, amely Puglia délkeleti régiójában fejt ki tevékenységet.

A maffiát rendszerint a kábítószer-kereskedelemmel hozzák összefüggésbe, pedig emellett az ágazat mellett az említett szervezetek befolyása a mezőgazdaság területén is jelentős:

2020-ban több mint 24.5 milliárd euró értékben gazdagodtak az élelmiszerek előállításából és kereskedelméből.

A Handelsblatt elemzéséből megtudhatjuk, hogy az állam mindeközben igenis ért el eredményeket a maffia elleni harcban: 2004 és 2020 között a hatóságok legalább 76 ezer, feltételezhetően a maffiához köthető személyt tartóztattak le, közülük pedig 10 ezren pedig már büntetésüket töltik. 

2022. elején pedig kezdetét vette a calabriai Lamezia Termében az a tárgyalás-sorozat, amelynek keretében 325 vádlott ellen folyik büntetőeljárás; a terheltek nagy száma miatt pedig ezeket

a tárgyalásokat egy egyébként call-centerként funkcionáló épületben kell lefolytatni.

A hatóságok ezzel párhuzamosan évente több mint ezer esetben rendeltek egy vagyonelkobzást. Ennek eredményeképpen, csak a 2020-as évben 1.5 milliárd euró vándorolt vissza az államhoz. 

A Handelsblatt cikke itt olvasható el teljes terjedelmében, amelyből kiderül, hogy milyen szervezetek működnek együtt uniós és nemzeti szinten ahhoz, hogy a maffia elleni harc még eredményesebbé váljon a jövőben.

A borítóképen a lamezia termei "maxi tárgyalás" tárgyalóterme látható. A maffiapert egy eredetileg egy call-centernek otthont adó helyiségben folytatták le több száz vádlott ellen. Fotó: Gianluca CHININEA / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zod
2022. március 19. 15:48
Rárabolna. A nyelvrontás nem menő.
csulak
2022. március 12. 17:21
a korrupcio Nyugaotn is ugyanolyan nagy mint keleten
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!