Nyugatpárti koalíció győzött Moldovában

2021. július 12. 07:28

Az emberek hamarosan érezni fogják egy tiszta parlament előnyeit – mondta Maia Sandu, az ország első női államfője.

2021. július 12. 07:28
null

Amint arról korábban írtunk, sorsfordító választás előtt állt Európa legszegényebb országa: Maia Sandu elnök tavaly óta próbál biztos parlamenti többséget szerezni, miközben az oroszok, a románok és az EU is éberen figyeli a fejleményeket.

A várakozásoknak megfelelően Maia Sandu Európa-barát elnök pártja nyerte a vasárnapi előre hozott választást Moldovában a csaknem végleges eredmények szerint. A leadott szavazatok mintegy 94 százalékos feldolgozottsága alapján a jobbközép Akció és Szolidaritás Párt 48 százalékot szerzett, míg a korábbi oroszbarát elnök, Igor Dodon vezette, kommunisták és szocialisták alkotta blokk (BECS) 31 százalékot.    

A részvétel nagyjából 48 százalékos volt az Ukrajna és Románia közé ékelődött, 3,5 milliós egykori szovjet tagköztársaságban, amely Európa egyik legszegényebb országának számít. „Remélem, ma véget ér ez a rendkívül nehéz időszak.

Remélem, véget ér a tolvajok uralma Moldova felett.

Az emberek hamarosan érezni fogják egy tiszta parlament, valamint annak előnyeit, hogy a kormány valóban foglalkozik a lakosság problémáival” – mondta Sandu az urnazárást követően.    

Sandu az ország első női államfője, a tavaly novemberi választáson elsöprő győzelmet aratott Igor Dodon felett. Ahhoz, hogy ígéretéhez híven kellő keménységgel léphessen fel a korrupció ellen, át kell vennie az irányítást a parlamentben.    

A nyugati orientációjú, korábban a Világbanknál dolgozó Sandu decemberben lépett hivatalba, és azonnal a kormány lemondását és előre hozott választások kiírását követelte. Decemberben le is mondott az oroszbarát Moldovai Szocialisták Pártjának (PSRM) támogatását élvező Ion Chicu miniszterelnök. Azonban a parlament később kétszer is elutasította Sandu jelöltjét a kormányfői tisztségre. Az egykamarás törvényhozás 101 tagját közvetlenül, négy évre választják.    

(MTI)

Címlapképen: Maia Sandu.

Kép forrása: MTI/EPA/Dumitru Doru

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. július 13. 09:40
Na akkor Moldova EU felvételét sem fogja Orbán támogatni, mert ö csak azokat támogat akik megígérik neki, hogy vazallusuk lesz !
Isten jobb keze
2021. július 12. 12:47
Ez az ország is azok közéfog tartozni,akik messze lehagyták ami kis hazánkat! Forró lávaként fog előre törni!
Gèbi
2021. július 12. 12:35
Magyarországon is így kezdődött, aztán jött az kijózanító ébredés. Ma már a többség tudja hogy mit is kapunk az uniótól pontosan.
Macskakalapban2
2021. július 12. 12:35
Jobb kelethez tartozni, mint nyugathoz! Migrációs adatok is ezt mutatják. Jah nem! Csak tudnám, hogy az itteni fideszesek mit keresnék még az EU-ban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!