Észak-Korea külkapcsolatainak javítását szorgalmazta Kim Dzsong Un

2021. január 08. 10:51

A dél-koreaiak szerint viszont Amerikai részéről nem lehet számítani a közvetlen párbeszéd megújítására.

2021. január 08. 10:51

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt szorgalmazta a Koreai Munkapárt kongresszusán, hogy országának jelentősen javítania kellene a külvilághoz fűződő kapcsolatain.

A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint Kim arról beszélt az állampárt képviselői előtt, hogy „átfogóan bővíteni és fejleszteni fogják a külkapcsolatokat”. A Koreai Munkapárt öt éve most első alkalommal tart kongresszust. A pártkongresszus a legfőbb döntéshozói fórum, amelyen meghatározzák az új prioritásokat és személycserékről is határoznak. A rendezvény első napján Kim arról beszélt, hogy korábbi gazdasági tervei kudarcot vallottak, és új ötéves fejlesztési tervet fog kidolgozni. A második napon azt részletezte, hogyan fogja erősíteni az észak-koreai hadsereg ütőképességét, és csütörtökön, a harmadik napon tért ki a külkapcsolatok fejlesztésére – írta pénteken az AP amerikai hírügynökség. 

Észak-Korea 2016-2017-ben kísérleti atomrobbantások sorozatával borzolta a kedélyeket a nemzetközi diplomáciában, majd hirtelen nyitottá vált a párbeszédre Donald Trump amerikai elnökkel, akivel személyesen is tárgyalt. Találkozott továbbá kínai, orosz, dél-koreai és más vezetőkkel is. De a Trump elnökkel megkezdett közeledés kudarca után és a koronavírus-járvány szorításában kénytelen volt lezárni Észak-Korea határait és a pandémia okozta gazdasági károk enyhítésére koncentrálni. Dél-Koreával is ismét fagyossá vált a viszonya, miután a Kim-Trump-csúcstalálkozó zátonyra futott Vietnamban 2019-ben. A dél-koreai hírszerzés szerint Phenjanban nyugtalanságot kelt Joe Biden leendő amerikai elnök személye is, aki „gonosztevőnek” nevezte Kim Dzsong Unt, és részéről nagy valószínűséggel nem lehet számítani a közvetlen párbeszéd megújítására.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2021. január 08. 20:01
Apropó Un, egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól: https://egyvilag.hu/temakep/076.shtml
Csigorin
2021. január 08. 12:55
biden meg hatalmon sincs, mar elszarja a javulo kapcsolatokat... Kim meg nevezheti ot hazug csalo gazembernek, es az meg igaz is lesz.
Csernobil - Kurszk - Lada Granta
2021. január 08. 12:54
Szijjártó gratulált már a kiváló sztálinista intézkedésekhez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!