Charles Michel: Az EU be fogja tartatni az oltóanyaggyártókkal a kötelezettségeket

2021. január 24. 18:20

„Jogi eszközeinket felhasználva el fogjuk érni, hogy a gyártók tiszteletben tartsák a szerződésben foglaltakat” – hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke vasárnap.

2021. január 24. 18:20
null

A Pfizer amerikai gyógyszergyár a múlt héten bejelentette, hogy lassítja az oltóanyag-szállítást, hogy növelni tudja a gyártókapacitásokat. Pénteken az AstraZeneca brit vállalat tájékoztatott arról, hogy gyártási problémák következtében ugyancsak lelassul a vakcina szállítása az EU-ba.

– hangsúlyozta Michel. Hozzátette: az EU ragaszkodik ahhoz, hogy a vállalatok átláthatóan kommunikáljanak a szállítási késések okaival kapcsolatban. Közölte azt is, hogy amikor a Pfizer tudatta, hogy késés várható, az EU-nak – kemény tárgyalási álláspontot képviselve – sikerült a késések időtartamát csökkenteni.

Az árazásra, a szállítási és egyéb kulcsfontosságú feltételekre vonatkozó részleteket titkosították

„Keményen az asztalra csaptunk, így elértük, hogy több hét várakozási idő helyett csak a szállítás lassulása várható” – mondta. Az Európai Uniót januárban sok bírálat érte amiatt, hogy messze elmaradt a várakozásoktól a leszállított oltóanyagok mennyisége. Az unió mintegy 2,5 milliárd euró értékű előzetes kötelezettségvállalási szerződést kötött csaknem 2,3 milliárd adag potenciálisan hatékony vakcinára hat oltóanyaggyártóval. A szerződésekben az árazásra, a szállítási és egyéb kulcsfontosságú feltételekre vonatkozó részleteket titkosították.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2021. január 25. 15:34
Se Critical, se én nem értek hozzá, csak annyi volt kettőnk között a különbség, hogy én nem vágtam rá kapásból, hogy hülyeség, miután a gyártó szóvivője nyilatkozta pont ezt. Vitáztunk róla egy kicsit. És éppen erre járt Rémisztő Képződmény, akit szerintem te sem akarsz azzal megvádolni, hogy valami fenenagy ellenzéki lenne, és pontos számításokkal elmagyarázta nekünk, és igazából akkor értettük meg, hogy miről is van szó. Illetve, én biztosan, Criticalról nem tudok nyilatkozni, ugyanis abban a pillanatban eltűnt, és többet vissza sem reagált, viszont azóta is ugyanazt a gunyoros hangot üti meg (ami önmagában persze nem baj, csak szemmel láthatóan még a fáradságot sem vette magának).
savrena
2021. január 25. 11:02
Fontosabb volt az EU nak a nőkvóta a bányában, az lmbtq kvóta a hadseregben, a pedofilkvóta az óvodákban meg a migrans kvóta mindenhol, mint a saját gazdasági -tudományos potenciálja.
savrena
2021. január 25. 06:15
Az van Charlie, hogy könnyűnek találtatott az EU. Mint valami afrikai ország. Saját vakcina gyártás, az lenne a megoldás, de úgy látszik nem vagyunk erre már képesek.
Julismama2
2021. január 25. 05:26
Kötelezettségszegési eljárás az ejunak. Jöhet a 7-es cikkely is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!