„Meggyőződéses européer”– továbbra is méltónak tartják Iohannist a Károly-díjra Aachenben

2020. július 01. 15:55

A román államfőnek még tavaly ítélték oda a kitüntetést, mivel „kiemelkedő küzdelmet folytat az európai értékekért, a szabadságért és a demokráciáért, a kisebbségek védelméért és a kulturális sokszínűségért”.

2020. július 01. 15:55

Amint arról mi is beszámoltunk, Klaus Iohannis román államfőnek ítélték oda 2020-ban a Nemzetközi Károly-díjat. A kitüntetésről határozó bizottság szerint Iohannis „kiemelkedő küzdelmet folytat az európai értékekért, a szabadságért és a demokráciáért, a kisebbségek védelméért és a kulturális sokszínűségért”. Méltatták továbbá a romániai jogállamiság és független igazságszolgáltatás érdekében tett lépéseit is.

Csakhogy azóta történt pár dolog. Iohannis április végén furcsa retorikába kezdett: először azzal vádolta meg a román szocdemeket, hogy odaadnák Erdélyt a magyaroknak, majd magyarozásba kezdett. Közben pedig a román törvényhozás egyre-másra szedte elő, és szavazta le a régi és új székely autonómiatervezeteket.

Ezen események nem kerülték el a nemzetközi sajtó figyelmét sem. Sokan kezdték méltatlannak tartani Iohannist a díjra, amelyet előtte olyan személyek kaphattak meg, mint Richard von Coudenhove-Kalergi, a páneurópai eszme megfogalmazója, Konrad Adenauer, Winston Churchill, Robert Schuman, Henry Kissinger, Francois Mitterrand, Helmut Kohl, Václav Havel, vagy épp Angela Merkel.

Lépett a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) is. A szervezet levelet írt a Károly-díj odaítéléséről döntő igazgatóság vezetőjének, Jürgen Lindennek, hogy Románia elnöke nem méltó arra, hogy csatlakozzon e személyekhez, hiszen az erdélyi magyarokat célzó kijelentéseivel, „ezzel a megalapozatlan, és gyűlöletkeltésre alkalmas hazugsággal, Klaus Iohannis egy egész nemzeti közösséget bélyegezett meg. Tette mindezt azért, mert a Képviselőház néhány nappal korábban elfogadta, a demokratikus úton, a román parlamenthez benyújtott törvénytervezetet Székelyföld területi autonómiájáról”.

Izsák Balázs SZNT-elnök kérte az igazgatóságot, hogy vizsgálja meg az elnök kijelentéseit, és bírálja felül a döntést.

A székelyek a napokban kapták meg egy postán érkező levél formájában a választ, amelyből a Főtér közöl néhány részletet. „A Nemzetközi Nagy Károly-díjat átadó igazgatóságnak változatlanul semmi kétsége afelől, hogy Klaus Iohannis személyében egy meggyőződéses és meggyőző Européer-t tüntet ki, és nem látjuk okát ezen döntésünket megmásítani” – idézi az erdélyi magyar honlap a dokumentumot. A levélben az is olvasható, „hogy bár saját magához képest szokatlanul éles retorikát használt, Iohannis nem támadta a magyar kisebbséget, aggályait sokkal a PSD politikusaival szemben fogalmazta meg”.

Jürgen Lindenék állítása azért is furcsa, mert a román Diszkriminációellenes Tanács május végén 5000 lejes büntetést szabott ki Iohannisra, tehát odahaza sem találták helyénvalónak az államfő kijelentéseit. Erre az SZNT is emlékeztet. Megállapítják azt is, hogy a történet további bizonyíték arra, hogy a kelet-közép-európai közösségekben a rendszerváltás előtt Nyugat-Európáról kialakított kép egy illúzió volt, így ma a valósággal kell szembenéznünk.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skankhunt42
2020. július 02. 00:49
Elég csak végignézni az eleddig díjazottak során Oda hibátlanul beleillik: - Horn Gyula - Konrád György - Coudenhove-Kalergi (!!!!) - Bill Clinton (???) - Angela Merkel - Donald Tusk - Ferenc pápa Csak Soros hiányzik a listából és akkor csont nélkül tarthatnának egy szabadkömüves ülést.
Magyarok Pásztora
2020. július 01. 21:57
Ellopták a Békási-szorost Hargita megyétől.
darázs
2020. július 01. 18:17
azért legyünk őszinték a nyugati világ olyan mélységekbe jutott amelyben a józan ész bűn ezért nem is várhatunk mást mint egy hitvány seggnyaló elismerését
borsika
2020. július 01. 17:54
Szép kis értékrend. Ehhez nehéz lesz "felnőni".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!