„Szijjártó hatására nem hirdette ki a Trianon-törvényt Iohannis” – állítja egy román politikus

2020. június 04. 16:01

A szociáldemokrata Titus Corlăţean szerint a magyar külügyminiszter azt is elérte májusi látogatásán, hogy a Román Kulturális Intézet külföldön működő képviseletei ne tartsanak semmilyen trianoni témájú rendezvényt.

2020. június 04. 16:01

A közelmúlt egyik emlékezetes híre, hogy Romániában a képviselőház elfogadott egy törvényt, amely június 4-ét a trianoni szerződés napjává nyilvánította az országban. „Nem hivatalos állami ünnepnappá, nemzeti nappá, csak amolyan emléknappá, amikor országszerte ünnepségeket, kulturális rendezvényeket szervezhetnek az országos, megyei és helyi közigazgatási, kulturális, tudományos stb. intézmények” értelmezi az intézkedést a Főtér.

A szimbolikus lépés beleillik az április óta tartó folyamatba, amikor Klaus Iohannis államelnök kezdett magyarozni. Azt követően pedig az erdélyi magyar honlap szavaival élve „kirobbant a magyarellenes törvényhozási vérengzés, amely az összes fellelhető autonómiatervezet azonnali elutasításával kezdődött, hogy a még tavaly benyújtott Trianon-törvény kéjes elfogadásával folytatódjon”.

Azonban a május 13-án elfogadott jogszabályt Iohannis máig sem hirdette ki, így az nem is lépett életbe. Ezt igencsak izgalmas és meglepő okkal magyarázta Titus Corlăţean PSD-szenátor. A volt külügyminiszter az Evz.ro portálon működő Evz TV vendége volt szerda este. Corlăţean Szijjártó Péter május végi bukaresti látogatásával hozta összefüggésbe az ügyet. Szerinte a magyar külügy vezetőjének, és Bogdan Aurescu román  külügyminiszter találkozójának ebben a vonatkozásban két következménye volt.

Az első, látható következmény az, hogy Klaus Iohannis nem hirdette ki a Trianon-törvényt. Ezen kívül szerinte van egy láthatatlan következmény is. Nevezetesen, hogy Bukarest „48 órával ezelőtt” (vagyis a szerda esti műsorhoz képest hétfőn) utasítást adott a Román Kulturális Intézetnek (ICR), hogy a külföldön működő képviseletei ne tartsanak semmilyen trianoni témájú rendezvényt, előadást, kerekasztal-beszélgetést.

Corlăţean kijelentette a műsorvezető kérdésére, hogy két forrásból is tudja, hogy ez így történt. Azz egyik egy „általános forrás”, a másik egy meghívott előadó, akinek egy európai fővárosban kellett volna virtuálisan fellépnie. Sőt, azt is konkrétan tudja, ki adta ki az operatív leállítási parancsot. „De mivel Romániában élünk, azt is tudjuk, hogy a PNL-ben semmi nem történik a legfőbb vezér, vagyis Iohannis jóváhagyása nélkül. A magyar külügyminiszter tehát elérte a célját” – idézi Titus Corlăţeant a Főtér.

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. június 05. 16:55
Az etnikai elv elfogadható lett volna, talán már akkor is értelmes kompromisszum lehetett volna. De sajnos, ez száz év múlva azon kívül, hogy ezt rögzítjük, semmit sem ér abban az értelemben, hogy megváltoztassuk, revideáljuk az azóta fennálló status quot. Trianon megítélésében nyilván soha nem lesz egyetértés a magyarság és a környező népek között. A franciák és a németek sem fognak soha egyetérteni Elzász és Lotaringia ügyében. S az osztrákok és az olaszok sem Dél-Tirol kérdésében. De, amennyire tudom képesek voltak tudomásul venni, hogy az már történelem. Természetesen fontos a nemzeti emlékezet, s legalább annyira fontos, hogy lehetőségeinkhez képest érdemi segítséget nyújtsunk a határainkon kívül rekedt, sajnálatos módon egyre fogyatkozó magyarságnak. De az nem segítség, ha honi önző pártpolitikai érdekektől vezérelve ékeket verünk az egyébként is a többségi nemzet folyamatos nyomása alatt álló kinti magyar csoportok, szervezetek közé. A wilsoni elveket a népek önrendelkezési jogára, azaz az etnikai alapon történő határmegvonásokra számos esetben nem akarták, más esetekben nem lehetett alkalmazni. Nem akarták alkalmazni.
BőröndÖdön
2020. június 05. 04:54
Hiába,na,Robokutytól megremeg a világ...:)
piscsik
2020. június 04. 22:52
Áldjon meg AZ Isten Minden jószándékú románt és magyart!
brekker
2020. június 04. 22:46
Szijjártónak a mandzsettájában van a fénykard, tisztán látszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!