A balliberális ideológia béklyóiban: Dánia nem segít a görög hatóságoknak a migránsáradat leküzdésében

2020. március 27. 20:29

A görög határon szolgálatot teljesítő dán rendőri és katonai egységek emberi jogi érvekre hivatkozva áprilistól nem hajlandóak a hozzájuk benyújtott kérelmeket továbbítani a görög hatóságok részére – még a FRONTEX szabályzata ellenére sem.

2020. március 27. 20:29
null

A Görögországban a FRONTEX misszió keretein belül tevékenykedő rendőrök és katonák, figyelmen kívül hagyva az EU-s határvédelmi szabályzatot, áprilistól nem hajlandóak a hozzájuk benyújtott menekültügyi kérelmeket a görög hatóságoknak továbbítani. Teszik ezt annak ellenére, hogy a dán hivatalos személyeknek a FRONTEX szabályzata szerint követniük kell a görög hatóságok utasításait. Az áprilistól kezdve előirányzott gyakorlat nem példa nélküli: e vonatkozásban már korábban feszültséget okozott a két állam között, hogy

A görög hatóságok azért parancsolhatták ezt, mert február végén Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, hogy megnyitja határait Európa irányába a migránsok számára; Törökországgal szomszédos állam lévén Görögország válaszul úgy döntött, hogy az országba illegálisan belépőktől megtagadja a menedékjogot. 

A görög reakciót természetesen az ENSZ Menekültügyi Szervezete (UNHCR) is élesen bírálta. A szervezet szerint a dél-európai ország egyoldalúan függeszti fel a vonatkozó nemzetközi egyezményeket. Erre a gondolatmentere csatlakozva Søren Søndegaard, a baloldali Vörös-Zöld Szövetség EU-ügyekért felelős szóvivője szintén felháborodását fejezte ki, mondván, hogy

„teljesen felfoghatatlan, hogy Dánia asszisztál ahhoz, hogy Görögország megszegje a Genfi Egyezményt.

Az lenne a megoldás, hogy szakemberekkel segítsük a menekültkérelmek kezelését és a menekültek elosztását, nem pedig az, hogy segítsünk törvényt szegni.”

Mattias Tesfaye dán bevándorlási és integrációs miniszter sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatában érdemben nem válaszolt azokra a felvetésekre, amelyek a dán döntés kapcsán felmerülnek; egy korábbi parlamenti beszédére hivatkozva azonban azt sugallta, hogy a görög hatóságok magatartása felett végső soron a görög bíróságoknak kell ítéletet mondani, míg az Európai Unió szabályozási körébe tartozó kérdéskörök tekintetében az Európai Bizottság, továbbá az Európai Unió Bírósága az illetékes.
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2020. május 04. 14:26
Azt hiszem, hogy én sem hagynám ezeket a migránsokat a tengerbe fulladni, ahogy az öngyilkos jelöltet is megmenteném attól, hogy tettét végrehajtsa. A következmények a megmentettre, vagy rajtam kívül, valaki másra tartoznak.
kispufi
2020. április 16. 01:13
Ha ez a felmentő sereg, mi lett volna, ha az ellenség érkezik? Avagy Görögországot két irányból támadják. A dánok azért remélhetőleg könnygáz és vízágyú nélkül is hazakotródnak.
Zsaturnuzs
2020. április 06. 15:47
"A görög határon szolgálatot teljesítő dán rendőri és katonai egységek emberi jogi érvekre hivatkozva áprilistól nem hajlandóak a hozzájuk benyújtott kérelmeket továbbítani a görög hatóságok részére - még a FRONTEX szabályzata ellenére sem." Tehát a dán egységek nem teljesítik a nekik kiszabott feladatot. Tehát nem vehetnek részt a FRONTEX tevékenységében. Tehát távozniuk kell Görögországból. NINCS ITT SEMMIFÉLE PROBLÉMA.
EMM195
2020. április 06. 15:47
Aha. Ez a Frontex megerősítése. És miért nem Dánia partjaihoz viszik a hajók a migriket? Komolyan le kell majd vonni a következtetéseket arról, hogy lehet-e együttműködni az eu valahány tagállamával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!