Történelmi távozás: először váltották le egy Bundestag-bizottság elnökét

2019. november 13. 13:00

Egy, a hallei merénylet kapcsán közölt twittje miatt kényszerült távozni tisztségéből egy AfD-s politikus.

2019. november 13. 13:00

A tisztséghez méltatlannak ítélt tevékenység miatt visszahívták a német szövetségi parlament (Bundestag) egyik bizottságának elnökét, a szerdán hozott döntésre nincs példa az intézmény történetében. A Bundestag jogi bizottságának eddigi vezetőjét, Stephan Brandnert, a jobboldali ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) képviselőjét politikai oldalakat átívelő egységben, az AfD képviselőcsoportján kívül valamennyi frakció közös kezdeményezésére hívták vissza az elnöki tisztségből. Előzőleg felszólították, hogy távozzon önként. A követelésnek nem tett eleget.

Brandner „sem emberileg, sem politikailag” nem alkalmas a jogi bizottság elnöki tisztségére, és „tarthatatlan ebben a funkcióban” – indokolták a döntést a visszahívást indítványozó frakciók a Bundestag közleménye szerint. Az AfD és Stephan Brandner tiltakozott a visszahívás ellen. A testület munkájának irányítását ideiglenesen az egyik elnökhelyettes vette át.

Az ügy hátterét az AfD radikálisan jobboldali – a német alaptörvénnyel ellentétes politikai irányvonal képviseletének gyanúja miatt a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) megfigyelése alá vont – irányzata, az úgynevezett A szárny (Der Flügel) legismertebb alakjai közé tartozó képviselő széles körben megütközéssel fogadott megnyilvánulásainak sora alkotja.

A visszahívását sürgető hangok különösen azután erősödtek fel, hogy a Halle városának zsinagógája ellen októberben intézett szélsőjobboldali, antiszemita indíttatású és két halálos áldozatot követelő támadás után Twitter-oldalán megosztott egy bejegyzést, amelynek szerzője kifejtette, nem érti, hogy „mit ólálkodnak gyertyát szorongató politikusok mecseteknél és zsinagógáknál”.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. november 13. 17:47
betegek!
olajfa1
2019. november 13. 17:39
Működik a STASI és az SS Németországban!
Bell & Sebastian
2019. november 13. 17:06
Nagyjából azt gondolom, hogy valamelyik német titkosszolgálat asszisztálása mellet mehet csak végbe egy ilyen kristályéjszaka-utánérzés, amint az már többször bebizonyosodott, az ilyen bűzös akcióknak mindig van belügyér szála. (Nem csak a derék teutonoknál, nekünk is lenne hol söprögetni.) Ha figyelik a közösségi hálóra böffentett megjegyzéseket, csak az amerikai részről tízezer álcázott alkalmazottal, plusz a német elhárítás, amelyik lekapcsol, becsönget és kirúgat szívfájdalom nélkül bárkit, akkor ott nem az a fő baj, ha egy népképviselő nem tehet kétértelmű megjegyzést a saját kormánya filoszemitizmusára. Hanem az, hogy elvtelenül zsidóbarát a kormány. Még pontosabban: az Új Ígéret földjében hívők seggét nyalja. Hiszen ezért van ott. Volksverräter Merkel, amint ezt már éppen eleget lengették plakátokon, amíg lehetett.
péterx
2019. november 13. 15:36
Szóval, ennyire megerősödött már az AfD?...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!