Erdogan: Amikor eljön az ideje, Ankara megnyitja a kapukat a menekültek előtt Európa felé

2019. október 24. 16:11

Gyerünk, nézzük meg, tartsatok el ti is százezreket – fogalmazott a török elnök.

2019. október 24. 16:11

Erdogan az ankarai államfői palotában járási előljárók előtt felszólalva úgy fogalmazott: „amikor azt mondom, hogy megnyitjuk a kapukat, bepánikolnak. Ne pánikoljatok, amikor eljön az ideje, megnyílnak a kapuk. Gyerünk, nézzük meg, tartsatok el ti is százezreket. Pénzetek van, erősek vagytok, amikor száz ember érkezik Görögországba, telefonon kerestek minket. Itt 4 millió (menekült) van. Eltökéltek vagyunk.” 

Törökország a közelmúltban hadműveletet indított Északkelet-Szíriában az általa terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen, amivel a későbbi célja az, hogy biztonsági övezetet alakítson ki a szíriai menekültek hazatelepítéséhez a „terroristáktól megtisztított” területre. A napokban Ankara először Washingtonnal, majd Moszkvával is megállapodott arról, hogy az YPG egy tűzszüneti időszak keretében 30 kilométeres mélységbe visszavonul a török-szíriai határtól, valamint elhagyja Tell-Rifát és Manbídzs térségét.

A török államfő emlékeztetett, hogy már Barack Obama korábbi amerikai elnök idején felvetette egy biztonsági övezet lehetőségét, miután emberek milliói nyújtottak be országában menedékkérelmet. Amikor arra kérték a nemzetközi közösséget, hogy vállaljon felelősséget, „pusztába kiáltott szó” lett belőle – mutatott rá Erdogan, hozzátéve, hogy csak „azt mondták, a világ egyetlen országa sem tett olyat, amit” Törökország. „A mézesmadzaggal azonban nem lakik jól az ember” – hangoztatta a török elnök.

Erdogan október 15-én a The Wall Street Journalban megjelent véleménycikkében leszögezte, hogy Törökország elérte a teljesítőképessége határait az országban tartózkodó menekültek ellátásában. Ankara az általa tervezett északkelet-szíriai biztonsági övezet létrehozásával legalább egymillió szíriai menekült hazatérését célozza, de ehhez nemzetközi segítséggel is számol.

Mindeközben az érvényben lévő tűzszünet ellenére a török védelmi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy az YPG „terroristái” drónnal, aknagránáttal és könnyűfegyverrel támadtak török felderítő és megfigyelő egységekre a szíriai Rász el-Ain térségében. A beszámoló szerint az incidensben öt katona megsebesült. A török hadsereg a jogos önvédelem keretében válaszolt a támadásra – tették hozzá.

(MTI)

Összesen 336 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hóvirágcsempész
2019. november 04. 20:39
Egész Afrika indulásra vár . Európa népességének ötszöröse . HÁBORÚ LESZ , EMBEREK . HAJRÁ !!!! Senki sem ússza meg .
lhotx
2019. október 26. 14:53
Törökország sírja már MOST kétszer olyan mély, mint amilyen elég neki. Minek tovább ásni? Nem tanult Szíria esetéből semmit, csak azt a fatalista elmebajt nyomja, hogy velük nem történhet meg.
Hesperia
2019. október 26. 10:45
"Erdogan: Amikor eljön az ideje, Ankara megnyitja a kapukat a menekültek előtt Európa felé" Nos, ez azért teljesen abszurd így, és azért nem is kellene idézni így, címben kiemelve, mert Európa felé csak Európa nyithat kaput bárkinek. Erdogan nem. Lám, Szíria felé sem tud kaput nyitni máshogy, mint véres háborús intervencióval. Bármely ország, amely még nem számolta fel magát fegyverrel akadályozza meg, hogy bárki betelepítsen hozzá 3-4 millió idegen embert. Szóval teljesen abszurd ezt így valami lehetséges forgatókönyvként elképzelni, az önfeladásunk első lépése, ha egyáltalán a lehetőséget nem zárjuk ki. Előbb lássuk, mire jut Erdogan Szíriával.
Dorset Naga
2019. október 25. 21:18
Ui. hová lettek az ékezeteid, te is valami vendégmunkás leszel nemsokára, de Orbán elintézi, hogy maradhatsz a társbérletedben, és nem küldenek haza. A lakcímkártyádat is újitsd meg mert különben mehetsz messzire Orbán ellen szavazni, valamint a havi TB- is fizesd, mert jól fog az még jönni baj esetén. No, ennyit tudok tanácsolni barátilag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!