Teherán szerint nagy hibát követett el Washington

2019. április 09. 10:06

Az iráni külügyminiszter szerint a döntéssel csak Netanjahunak akart kedveskedni Trump.

2019. április 09. 10:06

Az Egyesült Államok súlyos hibát követett el azzal, hogy terrorista szervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát - jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök kedden. „A gárda tagjai az életüket áldozták a nép és az 1979-es forradalom vívmányainak védelmében” – mondta a többi közt az elnök az iráni állami televízió által élőben közvetített beszédében, amelyben azzal is megvádolta Washingtont, hogy a saját céljaira használja fel a térségben aktív terroristákat, míg Teherán felveszi velük a harcot, amiben a gárda tagjai élen járnak.

Róháni hozzátette azt is, hogy a döntéssel a gárda csupán még népszerűbbé válik az irániak körében. Több iráni tisztségviselő is arra figyelmeztetett, hogy a hétfőn bejelentett washingtoni döntés veszélybe sodorhatja az amerikai érdekeket más közel-keleti országokban is, ahol Irán befolyással bír.

Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint kedden az iráni parlament mind a 290 tagja a Forradalmi Gárda egyenruhájában jelent meg a törvényhozásban, így fejezve ki támogatását a fegyveres testület felé, amelyet a törvényhozók az IRNA-hoz eljuttatott közleményükben „az 1979-es iszlám forradalom nagyszerű gyümölcsének” neveztek. A hírügynökség idézi továbbá az iráni parlament elnökét, Ali Laridzsánit is, aki ostobaságnak minősítette a washingtoni döntést, és Róháni mellett ő is hangsúlyozta, hogy a gárda volt az, amely az elmúlt időszakban a legsúlyosabb csapásokat mérte a térségben tevékenykedő terroristákra.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter hétfői mikroblog-bejegyzésében a döntést újabb, Netanjahunak szánt elhibázott ajándéknak nevezte, utalva a keddi izraeli választásokra, amelyen Benjámin Netanjahu hivatalban lévő miniszterelnök az újraválasztásért indul.

Szaúd-Arábia üdvözölte a washingtoni döntést. Az SPA szaúdi hírügynökség rijádi külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a maga részéről Rijád már régóta szorgalmazza, hogy a nemzetközi közösség lépjen fel a Teherán által támogatott terrorizmus ellen. A királyság évek óta azzal vádolja Iránt, hogy segíti a területén élő síita ellenzékieket, akik nagyrészt Szaúd-Arábia keleti, olajban gazdag részén élnek. Teherán ezt a vádat többször tagadta. A döntést hétfőn a Szaúd-Arábiával szövetséges Bahrein is üdvözölte.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok külföldi terrorszervezetnek minősíti az iráni Forradalmi Gárdát. Válaszul Irán Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsa ugyancsak terrorszervezetnek nyilvánította az Egyesült Államok hadseregét. Ez az első eset, hogy egy állam fegyveres erőit vagy annak egy részét terrorszervezetté nyilvánítják Washingtonban. A döntés a bírálói szerint ahhoz vezethet, hogy az Egyesült Államokkal rossz viszonyban lévő egyes országok hasonló minősítést alkalmaznak majd amerikai katonai és hírszerzési illetékesekre.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2019. április 09. 13:34
Az usákok (jordán-izraeli-szaúdi) segítséggel létrehozták az ISIS-t, az Iszlám Államot. Ezeket az USA és Szaúd-Arábia fegyverezte fel, Jordániában a CIA kiképzőtáboraiban kapták meg a katonai kiképzést. Sebesültjeiket Izraelben kezelték, kezelik. Irán fegyveres ereje nagyban hozzájárult (az orosz beavatkozás mellett) likvidálásukhoz. Ezt nem tudják megbocsájtani Iránnak (ezt sem).
tango47
2019. április 09. 12:44
Őszintén: mindkét állításban van igazság.
szeekely
2019. április 09. 10:30
Trum kizamithatatlanul, csapodar modon zionista. Ez a fajta Izrael-barat politika a legrozzabb. Mert nemcsak a zionazi kritikusait tamadja hatba, hanem, kizamithatatlansaga es elore jelezhetetlensege miatt magat a zionazit is. Trump keretlen akcionizmusatol Netanyahu vigyorog, mint a fakutya, de sose tudhatja, hogy ugyanezen keretleb akcionizmus miatt nem fog-e sirni holnap vagy holnaputan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!