Ausztriában szabadon engedtek két irakit, akiket terrorizmussal gyanúsítottak

2019. április 04. 21:10

A belügyminiszter szerint a támadási kísérletek mögött egy „terrorista sejt” állt.

2019. április 04. 21:10

Ausztriában szabadon engedtek csütörtökön két személyt a múlt héten őrizetbe vett négy iraki állampolgár közül, akiket azzal gyanúsítottak, hogy közük volt a 2018 októberében és decemberében németországi vasútvonalakon elkövetett támadási kísérletekhez – közölte a bécsi ügyészség szóvivője csütörtökön. 

Egy 30 éves férfit és egy 27 éves nőt a korábbiakban azzal gyanúsítottak, hogy segítettek annak a 42 éves férfinak, aki bevallotta, hogy tavaly többször is megpróbált vonatokat kisiklatni Németországban. 

A 42 éves férfi és felesége továbbra is őrizetben vannak, míg a két másik irakit szabadon bocsátották, mert a gyanú nem volt megalapozott ellenük – közölte a bécsi ügyészség szóvivője, Nina Bussek a dpa német hírügynökséggel. 

A bécsi ügyészség korábbi közleménye szerint tavaly október 7-én több tettes acélsodronyt feszített ki a felsővezetékekre a Nürnberg és München közötti vasútvonalon Allersbergnél. A kötél kárt okozott egy Intercity-Express vonat szélvédőjében, de a járművet nem sikerült kisiklatni, így személyi sérülés nem történt. A másik esetben betonlapokat helyeztek a sínre egy berlini vonalon, és csak technikai hibák miatt nem következett be végzetes kimenetelű szerencsétlenség.

A nyomozók arab nyelvű írásokra és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlajára bukkantak a helyszínen, ami megalapozta a terrorcselekmény gyanúját. Az elfogott férfi beismerte, hogy ő követte el a támadásokat, de tagadta, hogy terrorista indítékkal.

Korábbi hírek szerint az iraki férfit terrorizmus szándékával elkövetett gyilkossági kísérlettel és súlyos anyagi károkozással, illetve terrorcsoporthoz tartozással vádolhatják meg. A bécsi ügyészség szerint akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. Ausztria belügyminisztere, Herbert Kickl a múlt héten azt állította, hogy a támadási kísérletek mögött egy „terrorista sejt” állt.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Libraman
2019. április 05. 07:47
Remélem, azért kiherélték őket! :-)))
zakar zoltán béla
2019. április 04. 21:56
Kurzátok meg.
Párhuzamos különvélemény
2019. április 04. 21:43
Jajj, de jó, tehát nem ők voltak és pláne nem terrorista indítékból, hanem egy sejt volt az. (Először véletlenül sejket olvastam). Hajrá Zerópajúnó! Hajrá zerópajúnóiaiak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!