Elutasítják a románok a székely régiót

2013. március 06. 11:42

Egy romániai közvélemény-kutatás szerint az ország lakosságának csaknem 80 százaléka elutasítja, hogy a magyar többségű megyék önálló régiót alkossanak. A lakosság tart az átalakítás nehézségeitől és a föderalizmus és az etnikai alapú autonómia kérdésének a felvetésétől.

2013. március 06. 11:42

A Realitatea.net portálon közzétett február végi, reprezentatív mintán végzett felmérés szerint Románia lakossága általános bizalmatlansággal tekint a tervezett régió átalakításra. A megkérdezettek 44 százaléka gondolta úgy, hogy az átszervezés után növekedni fog a bürokrácia, 67 százaléka pedig nem értene egyet a megyék megszüntetésével.

A GeoPOL közvélemény-kutató intézet 80 százalékon mérte azoknak az arányát, akik ellenzik, hogy a magyar többségű megyék önálló régiót alkossanak. Egy ilyen régió megalakulását csupán a lakosság 14 százaléka támogatná. „A regionális átalakítási terv a magyar többségű területeket leszámítva nem ébresztette fel a helyi szolidaritás és a lokálpatriotizmus érzését, csupán versenyszellemet ébresztett a régió fővárosi címére pályázó városok között” – áll a GeoPOL elemzésében. A megkérdezettek 36 százaléka szerint a régiók átalakítása az ország föderalizálása felé tett első lépés lenne, 34 százalékuk pedig az etnikai alapú területi autonómia felé tett lépésként értelmezi azt.

A GeoPOL az etnikai összetevő hangsúlyos jelenlétét olvasta ki az adatokból. Megállapította, hogy a régió átalakítás pragmatikus vonásai iránt is bizalmatlan a romániai társadalom. „A válaszokból kirajzolódik, hogy általános a bizalmatlanság az állam közigazgatási képességével szemben. A régióátalakítást egy olyan kockázatos folyamatnak tekintik, amely egy nem hatékony, de legalább stabil szerkezetet próbál egy olyanra váltani, amely se nem hatékony, se nem stabil” – áll a GeoPOL közvélemény-kutató intézet elemzésében. A felmérés ugyanakkor azt is jelzi, hogy a lakosság tart az átalakítás nehézségeitől és a föderalizmus és az etnikai alapú autonómia kérdésének a felvetésétől.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2013. március 06. 12:44
Ha oláh lennék, én is elutasítanám.
az imaszoba forgatómotorja
2013. március 06. 12:36
Egyedüli megoldás a jelenlegi határainkkal folytatólagos magyar lakta területek visszacsatolása D-Szlovákia Partium nyugati fele Délvidék északi fele és Székelyföld területi autonómiája a Felvidék viszacsatolása a Gutor Somorlya Szenc Galánta Surány Palást Losonc Rimaszombat Rozsnyó Szepsi Nagykapos Matyócvajkóc településektől északra húzódó vonal mentén Kassa és Léva lakosságának sajnos túl nagy része szlovák, nem lenne értelme visszakívánni
packó_
2013. március 06. 12:30
Romániában kb. 10 % a magyarok aránya, esetleg 8. Ennek azonban a tárgyalt kérdés tekintetében semmilyen jelentősége nincs. A Székelyföld, Kalotaszeg, valamint a Partium észeki részein viszont magyar többség van. Ha ez a kérdésed.
Felebarát
2013. március 06. 12:29
minek is akkor az autonómia, ha ott nem tudunk segíteni, ahol már van? barmok...talán azt kéne rendbe tenni, mert ez ilyen nesztek, azt oldjátok meg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!