Román szál a háborúban? Somkuti szerint elképzelhető, hogy a románok nem is tudtak róla

2023. július 22. 09:06

Ez a katonai szürkezóna tipikus területe, mondja a szakértő.

2023. július 22. 09:06

A krími híd elleni támadás hatásai egyelőre beláthatatlanok, mondta az Ultrahang pénteki műsorában Somkuti Bálint. A szakértő szerint egyértelműen látható, hogy az orosz erők most minden bevethető fegyverrel az ukrán katonai infrastruktúra rombolására koncentrálnak. Bahmuttól délre egyre hevesebbek a harcok, miközben még mindig orosz kézen vannak egyes falvak. Az itteni sikereket nem meghatározó, inkább részsikerként értékelte Somkuti. 

Azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna elkezdte bevetni az Egyesült Államoktól kapott kazettás bombákat, a biztonságpolitikai szakértő jelezte: amikor azokat egy lövészárok ellen vetik be, annak következménye, hogy az adott lövészárokban harcoló katonák egyfajta fogságba esnek és addig nem tudnak sehová menni, amíg a környéket nem mentesítik. Azonban jelentős változást az eszköz bevetése nem jár, mindkét fél ismeri és felkészült rá. 

A háború azonban kegyetlenebb lesz a kazettás lőszerek alkalmazásával.

Odessza az utolsó jelentős, ukrán kézen lévő kikötő, ezért fontos stratégiai célpont. Somkuti szerint éppen ezért Oroszország céljai között szerepelhet a bevétele, Amerika pedig ugyanezen oknál fogva nyújthat segítséget abban, hogy az ukrán haderő, amelynek légvédelme egyre jobban kimerül, eredményesen védhesse. Ez utóbbi célt szolgálhatta az az amerikai drón is, amely a hírek szerint a tengerbe csapódott és amelyet az ukránok próbálnak kiemelni még azt megelőzően, hogy orosz kézbe kerülhetne. 

Román szál a háborúban?

A Krím-félsziget elleni dróntámadások egyes hírek szerint civil hajókról indulhatnak, amelyek előzőleg Romániában állnak meg. A biztonságpolitikai szakértő jelezte: az már korábban sejthető volt, hogy NATO-segítséggel tudnak a Fekete-tengeren, de még az orosz felségvizeken kívül működő pilóta nélküli gépek és elektronikai eszközök célba jutni, de az indítási helyük nem volt biztos. A legutóbbi kercsi-híd elleni támadással kapcsolatban felmerült, hogy víz alatti drónokkal intézhettek csapást az objektum ellen, amelyek egy gyanúsan mozgó hajóról indulhattak. Ez a hajó sokáig egyenesen mozgott a Krím irányába, majd hirtelen visszafordult a török parton felé, 

előzőleg pedig hosszú ideig Romániában tartózkodott.

Hasonló mintázatokat keresve látható, hogy meglepően sok hajó indult a közelmúltban romániai megállás után Törökország felé, látszólag indokolatlan kitérőt téve a Krím irányába. Feltételezések szerint ezekről indíthatják a drónokat. 

Somkuti szerint ez „rendkívül kreatív megoldás, ugyanakkor hordoz magában veszélyeket is”, mert ha mindez bebizonyosodik, akkor minden hasonló paraméterekkel rendelkező hajó katonai célponttá válik. Az MCC szakértője szerint elképzelhető, hogy a román hatóságok nem is tudtak a műveletről, vagy csak célzást kaptak az amerikaiaktól arra vonatkozóan. Mindezek a katonai szürkezónába tartozó cselekmények, erősítette meg Somkuti Bálint. 

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg: 

***

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: STR / PRESS-SERVICE OF COMMANDER-IN-CHIEF OF THE UKRAINIAN ARMED FORCES / AFP

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarvas-2
2023. július 22. 15:27
Az usai seep state zsidainak minden háborúja aljas volt. Ez (!) is az.
olajfa1
2023. július 22. 15:25
Ez addig "szürke zóna" amíg az oroszok ki nem lőnek egy olyan hajót ami tele van lőszerrel meg torpedóval meg egyébbel... Aztán eléggé be fog feketedni a szürke...
Namond
2023. július 22. 14:43
Azt a látszólag civil, teherszállító hajót, amelyről civil ruhás legénység fegyvereket vet be, nemzetközi vizeken is lehet támadni és lefoglalni. Ilyen hajónak nemzeti vizeken, kikötőkben menedéket nyújtani nemzetközi bűncselekmény, akár háborús ok..
templar62
2023. július 22. 14:29
A medve nem játék .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!