„Az, hogy magyar miniszterelnöke van Szlovákiának, egy történelmi pillanat” – Tárnok Balázs a Világrendben (VIDEÓ)

2023. május 17. 17:08

Mennyire erős 2023-ban a magyar kisebbség politikai érdekképviselete a szlovák közéletben? Milyen a magyar-szlovák viszony az államközi kapcsolatokban, a szlovák belpolitikában és a szlovák hétköznapok emberi kapcsolataiban? Az NKE Európa Stratégia Kutatóintézetének megbízott vezetőjét kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. május 17. 17:08
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Május 15-én beiktatták hivatalába Szlovákia első magyar miniszterelnökét. Ódor Lajos mellett az új pozsonyi kormányban ott lesz két magyar miniszter is: a beruházásokért, regionális fejlesztésért és informatikáért felelős tárca élén Balík Péter, míg a pénzügyminisztérium élén Horváth Mihály. A Világrend adásának vendége szerint a szakértői kormány vezetésére való államfői felkérésben Ódor szakmai múltja játszott szerepet, nem nemzetiségi hovatartozása: a Szlovák Nemzeti Bank alelnökeként alkalmas ember stabilan elvezetni az országot a szeptember 30-ára tervezett előrehozott parlamenti választásokig.

Mivel ideiglenes megbízatásról van szó, és könnyen lehet, hogy a parlamenti többség bizalmát meg sem kapja, így ügyvivői kormányként funkcionál majd, vezetője, Ódor Lajos nem fog kényes társadalmi kérdésekhez hozzányúlni, így a felvidéki magyarságot érintő ügyekhez sem.

Az, hogy magyar miniszterelnöke van az országnak, az egy történelmi pillanat, de azt tudatosítani kell, hogy az intézményesített és jól felfogott magyar érdekek politikai, hatékony képviselete csak úgy valósulhat meg, ha a szlovákiai magyarok politikai képviselete, ami a Szövetség, bejut a parlamentbe, és saját maga veszi kezébe a sorsát” – fogalmazott Tárnok Balázs, hozzátéve: a magyar politikai szervezetek megosztottsága és nyilvánosság előtt zajló vitái miatt az őszi választásokon sem biztos, hogy a parlamentbe kerülés célját meg tudják valósítani.

Hasonlóan megjósolhatatlan jelenleg az is, hogy melyik szlovák párt tud győztesen kikerülni a versengésből, és a nyáron kemény kampány várható.

A felvidéki magyarság helyzetére vonatkozó kérdésre a kisebbségkutató elmondta: a magyarok és a szlovák társadalom közötti viszony kiegyensúlyozott, az időről időre jelentkező feszültségek legtöbbször „politikai haszonszerzés céljával gerjesztett, föntről irányított feszültségek”. „Így volt ez a Mečiar-kormány idején, és így volt a Fico-kormány idején is. Ez az embereknek a kapcsolatát nem befolyásolja. Ott lehet igazán feszültséget gerjeszteni a magyarokkal szemben, ahol nem ismerik a magyarokat” – magyarázta a szakértő.

A műsor vendége: Tárnok Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének megbízott vezetője.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2023. május 18. 13:15
A NKE-n sem ártana egy alapos söprögetést végezni! Túl sok a normalitással szembemenő oktatójuk, intézet vezetőjük! Mit és hogyan oktathatnak ezek?
Gyugyesz
2023. május 18. 02:19
Ez egy befektetési bankár. Szlovákia most jutott el a saját bajnai gordonjáig.
Mocca08
2023. május 17. 20:58
Milyen magyar?? Már az első pillanattól kezdve max magyar nemzetiségű, de SZLOVÁK állampolgár!
Latoszog
2023. május 17. 20:24
Egy szétesőben lévő hatalmi csoportosulás emelte miniszterelnökké, ezt az amcsi ügynököt, hogy a politikai ellenfeleik ne vehessék át a hatalmat. Gondosan ügyelve rá, hogy minél több ilyen magyar nevű figura legyen ebben a kormányban. Ezek egy rakás törvénytelenséget, a szlovák nép számára rossz döntést fognak hozni, és meg lehet támadni a magyarokat emiatt. A törvényes az azonnali választás lett volna, még múlt év végén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!