Hajnalt és Kerpel-Froniust kigolyózva lett a Momentum elnöke – kicsoda Gelencsér Ferenc?

2022. május 30. 15:38

Portrénk a párt frissen választott első emberéről.

2022. május 30. 15:38
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Vasárnap reggel Gelencsér Ferenc vélhetően még nem sejtette,

Miután Donáth Anna európai parlamenti képviselő bejelentette, nem indul újra a vezetői tisztségért, kisebb zűrzavar keletkezett a tömörülésben.

Mert bár az április harmadikai országgyűlési választáson jócskán leszerepelt a Momentum – Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt feltétel nélküli támogatása nem bizonyult igazán kifizetődőnek –, a vezető politikus teljesítményével ennek ellenére elégedettek voltak párton belül. Így, ha most vasárnap ismét megmérettette volna magát, szinte egészen biztosra vehette volna a pártelnöki pozícióját. De nem ez történt.

Tiszta lap?

Politikai bukmékerek kalkulációi alapján Gelencsér nem igazán indult jó eséllyel a posztért. Hajnal Miklós országgyűlési képviselő és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes is ismertebb politikusnak számítanak, ezért voltak nagyobbak az oddsok. Csakhogy míg az elmúlt hónapokban Hajnal és Kerpel-Fronius nevével leginkább a botrányok miatt lehetett találkozni a közéletben, addig Gelencsérről alig lehet tudni valamit. Még a tagság sem bír elegendő információval, annak ellenére, hogy a volt budavári alpolgármester alapító tagja a Momentumnak.

Forrásaink szerint Gelencsér azért nyerhetett, mert míg képviselőtársára a diplomabotrány, addig Karácsony Gergely helyettesére a Demokratikus Koalícióval való függőségi viszony égett rá. Nem véletlen, hogy a Gyurcsány-párt kivárt a vasárnapi elnökválasztással.

Kerpel-Fronius esetleges győzelme egy korai kiegyezést hozhatott volna a DK-val a fővárosban – jegyezték meg informátoraink –, Gelencsér stábja viszont más irányba terelheti a pártot. Még akkor is, ha első kerületi alpolgármesterként viszonylag jó viszonyt tudott fenntartani gyurcsányista kollégájával, Csobánczy Gáborral.

Gelencsér és Csobánczy
Gelencsér és Csobánczy

Ismerői Gelencsér Ferencet egyébként felkészült, nemzetközi térben is tájékozott, nyelveket (angol, német, spanyol) beszélő, de merev politikusnak tartják. 2011 és 2015 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán (ELTE-TáTK) szerzett oklevelet és lett a nemzetközi kapcsolatok szakértője.

2015 és 2020 között politológiát hallgatott a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE), azonban megszakította tanulmányait. 2017-ben pár hónapig nemzetközi biztonságpolitikával foglalkozott Párizsban. És ugyan belekezdett a nemzetközi kapcsolatok mesterszintű elsajátításába is, ámde ezt a szakot sem fejezte be. Több alkalommal dolgozott külföldön, Indiában és Belgiumban is megfordult gyakornokként.

A troll

2016-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Közéleti és Kulturális Hírlapjának lett a főszerkesztője. Ebben az időszakban jött ki egy cikk a CorvniusMédia felületén, amely arról számolt be, hogy a társadalomtudományi kar hallgatói önkormányzatának választmányi tagja trollkodásra vett fel közpénzt, minteg 20 ezer forintot. Az írás mára elérhetetlenné vált, ám a 24.hu átvette, így kiderült: Gelencsér úgy fogalmazta meg „közéleti tevékenységét” egyik beszámolójában, hogy

hogy az ellenszavazók táborát kvázi ellehetetlenítsem. Ennek keretében szenátus-taggá választottak. Nevem legyen mától Palpatine (Zalán után szabadon).”

2019-ben startolt el komolyabb politikai pályafutása. Az önkormányzati választáson több mint hét százalékpontot vert fideszes ellenfelére, mandátumszerzése után pedig alpolgármesterré is választották.

Ez viszont, mint később kiderült, nem volt elegendő számára, hiszen két év múlva már az előválasztáson mérettette meg magát. Bár Csárdi Antaltól kikapott, biztos helyet kapott az ellenzéki összefogás pártlistáján. Az Országgyűlésbe ülve pedig elvállalta a párt parlamenti frakcióvezető-helyettesi pozícióját.

Új irány!

Forrásaink úgy összegeztek, hogy egy nagyon nehéz periódus vár Gelencsérre, mivel eltűnt a Momentum karaktere, amely megkülönbözteti őket korábbi választási szövetségeseiktől. Ez egyébiránt az előválasztási procedúrának, valamint az ezt követő helyezkedésnek tudható be.

Az új elnökség – Cseh Katalinnal, Ilyés Mártonnal, Kele Jánossal, Kerpel-Fronius Gáborral, Mihálik Edvinnek, Paróczai Anikóval – feladatának egyik iránya tehát az lehet, hogy megpróbáljanak kitörni Gyurcsány Ferenc árnyékából. 

Képek forrása: Facebook

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
emesealma
2022. május 31. 10:06
"ezért voltak nagyobbak az oddsok" Ezt muszáj?
Csomorkany
2022. május 31. 09:25
Jó, mindenki kezdi valahol, de ennek a faszinak a nevét sem hallottam még soha. A névtelenek pártelnöke?
counter-revolution
2022. május 31. 06:52
Egy galíciáner kártevő, ahogy az összes többi abban a pártban.
Mr.Woof
2022. május 31. 01:28
Ez sokkal jobb cikk arról, hogy ki igazából Gelencsér Ferenc https://telex.hu/belfold/2022/05/30/gelencser-ferenc-momentum-elnok-orszagyulesi-kepviselo-budavar-alpolgarmester
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!