Idén negyedszer indul a szimulációs verseny, amely által az AB elnöki stábjába lehet kerülni

2022. március 30. 19:46

Az Alkotmánybíróság, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Magyar Jogász Egylet vetélkedőjének győztese páratlan lehetőségben részesülhet. A verseny kapcsán a főszervezőkkel, a Mathias Corvinus Collegium hallgatóival, Bojtor Bogátával és Andrikó Imrével beszélgettünk.

2022. március 30. 19:46
null
Vuncs Rajmund

Idén negyedszer rendezi meg az Alkotmánybíróság, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Magyar Jogász Egylet az ABSZI(M) - Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyt. Milyen újdonságokkal készülnek a szervezők erre a kiírásra?

Bojtor Bogáta: Idén az eredeti felálláshoz térünk vissza, vagyis az Alkotmánybíróság és az MCC szervezi közösen a versenyt, ám ebben az évben közreműködőként csatlakozik hozzánk a Magyar Jogász Egylet is. A verseny felépítésében is történnek változások, az első két fordulót összevonjuk és jelenléti formában fogjuk megtartani öt vidék városban, azaz Győrben, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon és Szegeden, valamint a Fővárosban, ahova várjuk az ELTE, a PPKE, a KGRE, illetve az NKE hallgatóit. Minden esetben az adott város helyi MCC-s képzési központja ad helyet az elődöntőnek.

Természetesen a döntő továbbra is az Alkotmánybíróság épületében fog megvalósulni.


Andrikó Imre: A vidéki központokban tartott fordulók lehetőséget adnak így a jelentkezőknek, hogy kapcsolatokat építhessenek, beszélgessenek más joghallgatókkal. Személy szerint úgy gondolom, hogy az ABSZI(M) egyik missziója is az, hogy minél közelebb hozzuk egymáshoz a vidéki és fővárosi hallgatókat.

Magyarországon jelenleg nyolc jogi kar működik, ebből három a fővárosban, míg öt vidéken. Ez az arány leképződik a jelentkezők számában is?

B.B.: Mindenek előtt szeretném megjegyezni, hogy a nyolc jogi kar mellett az NKE-ÁNTK hallgatóit is szeretettel várjuk a versenyre. Alapvetően a célunk, hogy minden jogi kar képviseltesse magát a versenyen, az eddigi számok alapján a legtöbb jelentkező az ELTE-ről, PPKE-ről valamint a SZTE-ről érkezik. Tavalyi évhez képest változás, hogy idén akár egy egyetemről több csapat is részt vehet a döntőben.
A.I.: A fővárosi jogi karok adott esetben magasabb létszámmal is rendelkeznek, ami gyakran előrevetíti a jelentkezők számát is. Nagyon sok múlik a mozgósítás hatékonyságán is. Kapcsolatban állunk az egyes karokkal, valamint igyekszünk minden platformon eljuttatni a verseny hírét a hallgatókhoz, hogy mindenki tudjon jelentkezni, aki szeretne.

A hallgatók nagy részét leginkább a valóságszerű, az Alkotmánybíróság mindennapi működése során tapasztalható ügyek érdeklik. Mennyiben kapják ezt meg az ABSZI-n?

A.I.: Mind a korábbiakban, mint idén is igyekszünk úgy összeállítani a feladatokat, hogy a lehető legtöbb gyakorlati tudást nyújtsuk a hallgatónak. A tavalyi jogesetek között voltak családjogi kérdések, fenntarthatósággal kapcsolatos dilemmák és más, a gyakorlatban feltűnő kérdések. A döntő jogesete egy, Magyarországon kevésbé ismert jogi fogalommal, a „digitális közterület” kérdéskörével foglalkozott. Ehhez az inspirációt a 2020-as német, illetve amerikai ítéletek jelentették.

Minden verseny rangját kétségtelenül a győztesei adják. Ebből a szempontból alighanem a szimulációs verseny sem áll rosszul…

B.B.: Ez valóban így van, illetve ki kell emelnem, hogy a tavalyi évben is a döntőbe jutott csapatok mind nagyon magas színvonalon teljesítettek, bár alighanem a győztes Debreceni csapat még közülük is kitűnt, ám a további dobogós, illetve az arról lecsúszottak csapatok között csupán néhány pont volt a különbség. 
A.I.: Mindig örömmel gondolunk arra, hogy az ABSZI(M) egykori jelentkezői azóta is milyen sikereket értek el.

Sokan dolgoznak neves irodáknál, értek el OTDK helyezést, és más sikereket.

Az elmúlt években többek között Czine Ágnes, Stumpf István és Sulyok Tamás is személyesen vett részt az ABSZI döntőjén. Lehet már tudni, hogy idei finálén kivel fognak találkozni a résztvevők?

B.B.: Sulyok Tamással szinte egész biztosan találkozhatnak majd a döntőbe jutott csapatok, a többi szaktekintély maradjon egyelőre meglepetés.
A.I.: A döntőre igyekszünk meghívni a legjelentősebb magyarországi szaktekintélyeket. Bízunk benne, hogy idén is élnek a lehetőséggel.

Jelentkezési határidő: 2022. március 15. és április 10. között a verseny honlapján.
A döntő időpontja jövő ősszel előreláthatólag novemberben fog megvalósulni, az elődöntők időpontjai:
    2022. 04. 20. Budapest
    2022. 04. 21. Győr-Szeged
    2022. 04. 22. Debrecen-Miskolc-Szeged
Nyeremények:
•    I. helyezett csapat tagjainak: 150.000 Ft/fő pénzjutalom + AB elnöki stáb melletti szakmai gyakorlat lehetősége, tárgyjutalom
•    II. helyezett csapat tagjainak: 120.000 Ft/fő pénzjutalom, csapatonként 1 AB szemle előfizetés (l évre) – MCC Közjogi  Műhely melletti fizetett szakmai gyakorlat (1 félév a jogi/államtudományi tanulmányok ideje alatt), tárgyjutalom
•    III. helyezett csapat tagjainak: 100.000 Ft/fő pénzjutalom, csapatonként 1 AB szemle előfizetés (fél évre), tárgyjutalom
•    Maximum 3 db Különdíj (a fentiek szerint): 100.000 Ft/fő (SZTÜ-n tanúsított legjobb szóbeli és írásbeli teljesítmények értékelése)
 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. március 31. 12:35
Az AB egy pártállami fiók-szervezet.Köszi,fidesz!
Akitlosz
2022. március 30. 21:34
1. Minek Alkotmánybíróság, amikor alkotmány sincsen? 2. De ha lenne alkotmány, akkor is felesleges, sőt káros az alkotmánybíróság, mert bíróságnak nem szabadna politikai jogot adni. A bíróságok dolga az, hogy konkrét ügyekben ítélkezzenek a törvények alapján, s ugyan nem az, hogy a törvények felett ítélkezzenek. 3. Az alkotmánybíróság nem dolgozik, megbundázta, hogy a magyarok többsége ne is fordulhasson hozzá. Nem is hajlandó bejárni a munkahelyére Esztergomba. Akkor minek neki stáb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!