Kínai harci gépek miatt riasztották a tajvani légierőt

2021. szeptember 05. 17:18

A tajpeji védelmi tárca szerint 19 kínai harci repülőgép, köztük nukleáris fegyverek hordozására képes bombázók repültek át Tajvan légvédelmi azonosító zónáján.

2021. szeptember 05. 17:18
null

Tajvan vasárnap riasztotta légierejét Kína újbóli katonai tevékenysége miatt. A minisztérium közölte, hogy a légtérsértő műveletben tíz darab J-16-os és négy Szu-30-as típusú vadászgép, valamint egy tengeralattjáró elhárításra használt harci repülő mellett négy darab – nukleáris eszközök hordozására képes – H-6 jelű nagy hatótávolságú csapásmérő kínai repülőgép vett részt.

Rendszeresek a hadgyakorlatok a sziget közelében

Elmondták, hogy elriasztásukra riasztották a tajvani légierőt, miközben a légvédelem nyomon követte az akciót.

Kína saját területének tekinti a 23 millió lakosú Tajvant, és diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni mozgásterét

a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében, rendszerint a Tajpej fennhatósága alá tartozó délnyugati fekvésű Pratas-szigetek térségében. Legutóbb június 15-én került sor egy nagyobb légtérsértő műveletre.

Akkor a kínai légierő 28 gépe hatolt be Tajvan légvédelmi azonosító zónájába.

Az Egyesült Államok a legnagyobb fegyverbeszállító 

Az Egyesült Államok a legtöbb országhoz hasonlóan nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, ugyanakkor hallgatólagosan garantálja a sziget biztonságát a helyi vezetés legnagyobb fegyverbeszállítójaként. Kína álláspontja szerint azért van szükség az ilyen jellegű műveletekre, hogy megvédje szuverenitását, illetve elejét vegye a tajpeji és a washingtoni vezetés „összejátszásának”.

A tajvani védelmi minisztérium éppen a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy egyre nagyobb fenyegetést jelent Peking, mondván, a kínai fegyveres erők képesek megbénítani a sziget hadseregét, illetve teljességgel nyomon tudják követni a tajvani csapatmozgásokat.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Hszinhua

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. szeptember 05. 22:41
"négy darab – nukleáris eszközök hordozására képes – H-6 jelű nagy hatótávolságú csapásmérő kínai repülőgép vett részt." Ha ez az akció atomtámadás lett volna Tajvan ellen, akkor már nem létezne Tajvan, mint ország.
Akitlosz
2021. szeptember 05. 22:39
Sok értelme nincsen a légvédelemnek, ha a légtérsértőkre nem mer lőni. Mint például a magyar légvédelem az izraeli kémrepülők ellen. Annak idején 1983-ban a CIA a szovjet légvédelem tesztelése céljából a Szovjetunió fölé küldött egy dél-koreai utasszállítót tele ártatlan civilekkel. A szovjet légvédelem leszedte, mint a ... nagyon helyesen. Ha ez a kínai akció támadás lett volna Tajvan ellen ... akkor sikerült volna. Ha Észak-Korea rakétával atombombát küldene Japánra ... akkor el is találná.
olajfa1
2021. szeptember 05. 18:24
Semmi csoda, csak a szokásos...
matykox
2021. szeptember 05. 18:21
Hát a harácsonyt kellene Tajvanba exportálni államfőnek! Egy hónapon belül garantáltan könyörögnének Hszi Csin Pingnek, hogy annektálja már őket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!