A nagyok ligájában: a magyar V4-es elnökség szerepéről

2021. július 02. 16:32

A visegrádiak integrációjának éppen az az erőssége, ami a gyengesége.

2021. július 02. 16:32
Gallai Sándor

„A rotációs rendszerben, évente változó elnökség elsődleges feladatai közé tartozik a csúcstalálkozók és az alacsonyabb szintű egyeztetések kezdeményezése és megszervezése, a multilaterális szervezetekben (például az Európai Unióban és a NATO-ban) közös álláspont kialakításának elősegítése, külső partnerekkel közös találkozók (V4+) szervezése és együttműködés előmozdítása. Az együttes fellépéssel a V4-ek javítani képesek nemzetközi láthatóságukat és befolyásukat, s eredményesebben tudnak reagálni az aktuális kihívásokra.

Alapításakor a visegrádi együttműködés elsődleges célkitűzései jellemzően a rendszerváltáshoz, annak politikai és gazdasági askpektusaihoz kötődtek, melyek akár közös fellépés nélkül is elérhetők lettek volna. A legfőbb kivétel, és ilyen értelemben talán a közös platform legfontosabb motivációja az »európai politikai, gazdasági, biztonsági és jogalkotói rendszerekben való részvétel« célja volt.

A nyugati integrációs törekvéseket az Európa Tanácsban, az OECD-ben, a WTO-ban, a NATO-ban és az Európai Unióban elért tagsággal siker koronázta, ezért 2004 után nem csak politikai körökben, hanem a vonatkozó szakirodalomban is feletődött, hogy van-e értelme és alapja a további együttműködésnek.

A V4-ek megítélése azért nem egységes, mert az egyik oldalon hangsúlyozható a nemzeti érdekek elsődlegessége, a meglévő érdekkülönbségek közös cselekedeteket korlátozó hatása, az intézményesültség – egyéb regionális integrációkhoz képest is – alacsony szintje, a másik oldalon viszont felmutatható a közösen elért schengeni tagság, az uniós jogszabályokra, a költségvetésre, a migrációs válság kezelésére vagy éppen az Európai Bizottság legutóbbi elnökválasztására gyakorolt hatás.

A visegrádiak integrációjának éppen az az erőssége, ami a gyengesége. Az alacsony fokú intézményesültség, a valamely tagország számára érzékeny témák (pl. kárpótlás, Beneš-dekrétumok, jogállamiság, orosz kapcsolatok) kerülése miatt félig üresnek látszik, a rugalmasság, a közös pontok keresése és érvényre juttatása felől nézve viszont inkább félig telinek tetszik a V4-es pohár. Politikai akarat és a kormányok/országok érdekeinek függvénye, hogy ténylegesen mennyi tartalom fér bele az együttműködésbe, voltak időszakok, amikor több, s voltak, maikor kevesebb.”

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2021. július 03. 13:13
Tudatosabbá kéne tenni az egymásra utaltságot és azt, h. senkitől semmit nem várhatunk, a saját érdekeinket NEKÜNK kell képviselni. Ehelyett ennek a folyamatnak, az együtt lépésre hajlandóságnak, az elején vagyunk, ha bármelyik államban borul a jelenlegi kormányzás, nem hiszem, h. a jelenlegi laza együttműködés egyáltalában folytatódna. A szomorú az, h. önmagában egyik ország sem fog zöldágra vergődni. Akiknek kevesebb volt az induló államadósságuk, akik kevésbé bűnösen privatizáltak, akiknél amit lehetett, azt visszaadtak a 45 után kifosztottaknak, ott szerintem előbbre vannak, de ott is inkább a problémákat látom, mint az előbbre lépés lehetőségét. Közben a Nyugat láthatólag megbolondult és erős igény és nyomás van arra, h. ebben Közép-Európa részt vegyen. Mindenesetre jó lenne, ha már az általános iskolában megkülönböztetett figyelmet kapna legalább a V4 országismeret és az egyik szláv nyelv oktatása. Máshogy nem fog menni. A cseh és szlovák néptől elszenvedett sebek is NAGYON nehezen fognak gyógyulni, ha nem látható cseh és szlovák oldalról valami világos törekvés a kiengesztelődés elérésére.
hegyaljai
2021. július 02. 19:12
Ha valaki ilyen udvariasan, majdnem hogy emelkedett stílusban ismerteti az üggyel kapcsolatban elhangzó véleményeket (mellette és ellene egyaránt) akkor már csak a saját véleményének ismertetése maradt el. Így pedig nem ér egy kifújt tojást sem!
Naggy
2021. július 02. 17:43
Ha már kezébe vette a dolgot, mi van a Benes dekrétumokkal?
balbako_
2021. július 02. 17:35
Antall József felismerte ennek az összefogásnak a szükségességét, mert abszolút közösek az érdekek, de a magyar belpolitika és a másik három ország belpolitikája ellene dolgozott. Végül Orbán Viktor vette kézbe a dolgot győzte meg az ingadozókat és vezette sikerre. Mostanra a sikerek a belpolitikától függetlenül - kivéve a magyar ellenzéket - a tagországok gyümölcsözőnek ismerik el és lelkesen támogatják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!